logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy kopiowania plików podczas instalacji Windows XP na laptopie - co robić?

bnt712 03 Kwi 2009 12:07 2194 6
REKLAMA
  • #1 6369428
    bnt712
    Poziom 10  
    Witam,

Pierwszy raz spotykam się z takim problemem, długo szukałem pomocy w googlach, zanim zdecydowałem się poprosić Was o pomoc. Sprawa wygląda następująco, iż przy instalacji WIN XP na tym laptopie Link pojawiją się następujące błedy przy kopiowaniu plików w instalatorze:

Błędy kopiowania plików podczas instalacji Windows XP na laptopie - co robić?

taki error pojawia sie przy instalacji m.in plików:
    - halacpi.dl_
    - halapic.dl_
    - kdcom.dl_
    - dk1394.dl_
    - kbdclass.dl_
    - isapnp.sy

Dodam jeszcze ze płyta nie jest uszkodzona, porysowana.
    próbowałem instalacje z z bootowania CD, USB ale nic nie skutkuje. Czy to coś z HDD?

Bardzo proszę o pomoc!:cry:
  • REKLAMA
  • #2 6369441
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Jeżeli przyjąć, że - jak napisałeś - płyta, a i czytnik są działające bez skazy to pierwszym i najbardziej prawdopodobnym podejrzanym jest pamięć RAM.
    Powinieneś ściągnąć memtesta i wykonać sprawdzenie tego elementu.
    Dopiero jeżeli okaże się, że jest on sprawny będzie trzeba szukać dalej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 6369568
    bnt712
    Poziom 10  
    zrobiłem tak jak napisałeś, niestety nie wykryło żadnego błędu..
  • #4 6369589
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest możliwe - nawet jednokrotne - przejście procedury testowej w ciągu 40 minut.
    Nawet jednak jeżeli tak jest to teraz warto czytnik sprawdzić - weź dowolną płytę Live i sprawdź czy Linux z niej się załaduje bez kłopotu.
    Gdyby tak było to kolejnym krokiem jest test dysku (np. jakąś narzędziówką jego producenta) i sprawdzenie statusu SMART.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #5 6369942
    bnt712
    Poziom 10  
    Linux, czy mini Windows XP ładuje się bez problemu. Przeprowadzę test o którym wspomniałeś.

EDIT 1

Przeprowadziłem test na hdd, jednak nic nie wykrył. Zrobię jeszcze raz mamtest, ale tym razem pod dosem. Dam znać o wynikach.

EDIT 2

Test w dosie trwał 20 minut. Nie wykryło żadnego błędu. Pomysł co dalej..?
  • REKLAMA
  • #6 6369968
    Matuzalem

Poziom 43  
    Co to za sprzęt (model)?
    Sprawdzałeś go z HCL Windowsa XP?
    20 minut napisałeś - to ile tam jest pamięci? - Cały czas coś chyba nie tak z tym memtestem robisz ( oczywiście mowa o testach wyłącznie "DOS"-owych, bo inne nie mają sensu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #7 6375676
    bnt712
    Poziom 10  
    wina była z HDD, błąd został naprawiony. Dzięki za pomoc !:)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP na laptopie pojawiały się błędy kopiowania plików systemowych (m.in. halacpi.dl_, halapic.dl_, kdcom.dl_, dk1394.dl_, kbdclass.dl_, isapnp.sy). Płyta instalacyjna oraz napęd CD/DVD zostały wykluczone jako źródło problemu, podobnie jak pamięć RAM, która przeszła testy diagnostyczne (memtest w DOS). Testy uruchomienia systemów Live Linux oraz mini Windows XP przebiegły bez problemów. Po dalszej diagnostyce dysku twardego (testy SMART i narzędzia producenta) wykryto i naprawiono usterkę HDD, co rozwiązało problem z instalacją systemu. Zalecane było sprawdzenie sprzętu pod kątem zgodności z HCL Windows XP oraz dokładne testy pamięci RAM i dysku twardego w trybie DOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA