logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelniacze trzonków zaworowych vectra b- wymiana

mqnew 04 Kwi 2009 12:52 7859 8
REKLAMA
  • #1 6373017
    mqnew
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To, że da się to zrobić bez ściągania głowicy wiadomo. Pytanie tylko czy w silniku 1.6 16v (gdy ustawi się GMP to 1 i 4 cylinder można robić) jak nie będzie się podawać z kompresora powietrza albo wpychać do cylindra sznurka jak to też piszą na necie, czy zawory nie opadną za nisko. Czy da się zdemontować uszczelniacze w sytuacji gdy tylko zawory podeprą się na tłoku bez powietrza podawanego z kompresora? Czy nie wpadną za nisko? Dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 6373219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 6373606
    dydorobert
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    ustawiasz wał tak, żeby znaki na kole pasowym się zgrały, robisz 1 i 4, następnie przekręcasz wał o 180 stopni żeby podeprzeć 2 i 3, potrzebne będą szczypce do wyciągania uszczelniaczy i przyrząd do ściskania sprężyn czas zabiegu około 4 godziny (trzeba uważać podczas rozpinania zamków żeby nie wpadły do silnika - np. przykładać magnesik na teleskopie w pobliżu trzonka rozpinanego zaworu no i jeszcze żeby nie porysować powierzchni z którą współpracuje popychacz - dopasuj sobie pokrywkę od dezodorantu, obetnij ją i otrzymaną tulejką ochronisz współpracujące powierzchnie) :bye:
  • #4 6385263
    mqnew
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ok. ja wiem jak to zrobić. Chciałem tylko spytać czy ktoś już to robił i się da, że zawory opierał tylko na tłokach? Nie podawał powietrza z kompresora ani nie wypełniał cylindra niewiadomo czym. Czy ktoś może potwierdzić z praktyki, że gdy ustawię GMP w 1 i 4 cylindrze to zawory oprą się o tłoki i nie wpadną za nisko po rozpięciu? Czy zawory oprą się o tłoki na tyle, że da się wymienić uszczelniacze? Podkreślam w TŁOKI nie będę podawać powietrza bo nie mam skąd. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6386119
    dydorobert
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    jak tłok będzie w gmp to zawór nie wpadnie i nie trzeba podawać powietrza
  • #6 6386197
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6386273
    grzes1608
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    elektrit napisał:
    Panowie, a może mój patent? Wykręcasz świecę, dajesz tłoka w dół, przez otwór świecy wnizujesz z półtorej metra naoliwionego sznurka konopnego po czym tłok w górę.
    Prawda że proste?

Tylko koniec sznurka zostawcie na zewnątrz, hihi :):):)
  • #8 6386313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 6386337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany uszczelniaczy trzonków zaworowych w silniku Opla Vectra B 1.6 16V bez zdejmowania głowicy. Kluczowe pytanie to, czy przy ustawieniu GMP (górnego martwego punktu) na cylindrach 1 i 4 zawory oprą się o tłoki na tyle stabilnie, aby można było wymienić uszczelniacze bez podawania powietrza z kompresora lub wypełniania cylindra sznurkiem. Uczestnicy potwierdzają, że przy prawidłowym ustawieniu wału i GMP zawory nie wpadną za nisko, lecz opadną i oprą się o tłoki, co umożliwia demontaż uszczelniaczy bez konieczności dodatkowego podparcia powietrzem. Zalecane jest stosowanie specjalistycznych szczypiec do wyciągania uszczelniaczy oraz narzędzi do ściskania sprężyn zaworowych, a także ostrożność przy rozpinaniu zamków, aby nie wpadły do silnika. Jeden z użytkowników opisuje metodę wykorzystania magnesu na wysięgniku do podciągania trzonków zaworowych podczas zakładania uszczelniaczy. Alternatywnie wspomniano o metodzie wypełniania cylindra naoliwionym sznurkiem konopnym, jednak nie jest to konieczne. Czas wykonania zabiegu szacowany jest na około 4 godziny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA