logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku TOSHIBA MK4021GAS?

delasol 06 Kwi 2009 19:50 2361 5
REKLAMA
  • #1 6381843
    delasol
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

jakiś czas temu podczas pracy w systemie nagle padł mi dysk (windows zawiesił się)

-po kolejnym uruchomieniu podczas ładowania windowsa wyskoczył błąd o braku jakiegoś pliku. Zrobiłem reinstal formatując systemową partycję C(FAT32)

-system chodził przez jakiś czas, niestety nie skopiowałem danych - biję się w pierś... tylko robiłem różne testy diagnostyczne i szukałem bad sectorów - których narobiło się sporo...

-podczas chkdsk partycji niesystemowej D(NTFS) program zatrzymał się na ok 50% i już nie ruszył (chodził całą noc), dysk cały czas pracował. Niestety nie dało się już uruchomić programu instalacyjnego windy ani nawet linuxa z cd (Austrumi) więc wymontowałem więc dysk z laptopa i próbuję go podłączyć do desktopa poprzez mostek USB-ATA ale jak na razie bez rezultatu

Dysk startuje i jest prawidłowo wykrywany przez BIOS. Podczas podłączenia przez mostek(kieszeń) USB-ATA pracuje ale system nie może go zainstalować - po czasie wyłącza się.

Co można zrobić w takiej sytuacji? Oczywiście nie oczekuję odzyskania danych ze sformatowanej partycji C :) na szczęście miałem tam tylko system.

Z góry dzięki i pozdrawiam
    Delasol
  • REKLAMA
  • #2 6384018
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Kolego Kopia posektorowa o ile nie jest to zatarte łożysko bo wtedy czas życia tego dysku jest policzony

1) NAJPIERW PODŁĄCZAMY DYSK BEZPOŚREDNIO DO KOMPUTERA STACJONARNEGO DO KONTROLERA. Nie USB a kontrolera takich przejściówek jest sporo
    Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku TOSHIBA MK4021GAS?

2) Następnie należało zrobić kopię posektorową np. DMDE HDClone będzie lepszy opisy w podwieszonych tematach i Tu Klik i Tu Klik

3) Następnie można działać na kopi posektorowej lub dysku Opis np. Tu Klik
  • REKLAMA
  • #3 6421555
    delasol
    Poziom 10  
    Problem w tym, że dysk istnieje tylko w biosie... ani HDclone ani dmde go nie widzi
  • REKLAMA
  • #4 6421577
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    kolego a podłączyłeś go bezpośrednio ?
  • REKLAMA
  • #5 6421606
    delasol
    Poziom 10  
    Tak, z przejściówką pod kontroler ATA (Primary Master)

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

...dodam tylko w międzyczasie, że widzi go MHDD.

Dodano po 37 [minuty]:

Właśnie robię skan i wygląda trochę dziwnie.

Na 185 przetestowanych bloków 159 to bady(UNC) a reszta to brak znacznika adresu (AMNF).

Czy jest sens skanować cały dysk?
  • #6 6424299
    delasol
    Poziom 10  
    Udało mi się uruchomić HDClone i kopię posektorową. Niestety proces zatrzymał się na 2% i ani kroku dalej.

Po ponownym uruchomieniu kompa dysk był o dziwo widoczny w windowsie, więc zacząłem kopiowanie plików na których najbardziej mi zależało. Kilka plików się skopiowało, po czym nastąpiło dość głośne BRZDĘK! i komputer się zawiesił.

Po ponownym uruchomieniu kompa BRZDĘK! słychać już podczas wykrywania go przez BIOS. BIOS oczywiście go nie widzi, słychać tylko kilka razy BRZDĘK! i system się uruchamia bez uszkodzonego dysku.

W związku z tym mam 2 prblemy:

Czy dysk odszedł już definitywnie w zaświaty, i nie da się odzyskać danych?

Co z 2% odzyskanymi przez HD Clone? Mam je w pliku IMG, który co prawda mogę otworzyć, ale widzę różne pliki typu "FFF668B2" (ok.1Gb) i nie wiem czym je ugryźć. Czy są to dane z partycji podstawowej(systemowej)? Jaka jest kolejność kopiowania danych przez HD Clone?

Pozdrawiam
    Delasol
REKLAMA