logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku HDD Toshiba MK6025GAS?

konradx 20 Sie 2007 10:35 5888 11
REKLAMA
  • #1 4195884
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam!
    Posiadam dysk HDD Toshiba MK6025GAS.
    Dysk jest uszkodzony, prawdopodobnie ma bady i nawet sie nie chce w systemie zgłosić.
    Potrzebuję z niego odzyskać moje dane.
    Terminal podłączam i bez problemu sie z nim komunikuje.
    Teraz moje pytanie jets takie - co zrobić żeby dysk mi sie zgłosił pod systemem i zebym mógł z niego odzyskać dane?
    Co trzeba robić? Skasować g-list?
    Jestem poczatkujacy w sprawach związanych z naprawmi dysków i chciałbym uzyskać jakieś porady.
    Z góry bardzo dziękuję.
    PS.
    Metodą "na hybił trafił" znalazłem kilka komend które w jakiś sposób na dysk wpływają tylko nie umiem z nich skorzystac.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4196186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4196349
    konradx
    Poziom 18  
    Tak dokładnie o ten dysk sie rozchodzi. to dzisiaj sie biorę za klonowanie dysku o rezultattach napiszę. Aha dla zainteresowanych mogę wypisać komendy które udało mi sie wybadać że działają z tym dyskiem.
  • REKLAMA
  • #5 4223598
    konradx
    Poziom 18  
    Uzyłem programu copyr no i zidentyfikował w pewnym momencie dysk. Właczyłem klonowanie dysku, ale sype cały czas błedami w zasadzie ile prób odczytania to "ERROR" i tak cały czas. JAk jeszcze mozna sie dobrać do tego dysku?
  • #6 4223615
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4228393
    konradx
    Poziom 18  
    Dysk tylko na poczatku stukał, a potem całkiem przestał i wyłączył sie w nim silnik. W momencie kiedy stukał to program copyr go wykrył, wcześniej jak usułowałem go wykryć (za pierwszym razem, jak tależe przestały sie kręcić) to copyr podał komunikat "not ready".
  • #10 4230918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4231623
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Do autora tego tematu:
    - czy mozna prosić o komendy jakie udało ci sie uruchomić.
  • #12 4232725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk HDD Toshiba MK6025GAS ma uszkodzenie, prawdopodobnie mechaniczne, najczęściej związane z łożyskiem silnika, co uniemożliwia jego prawidłowe wykrycie przez system operacyjny. Próby klonowania dysku za pomocą programu copyr kończą się błędami odczytu ("ERROR"), a dysk początkowo stukał, po czym silnik przestał działać. Uszkodzenie może dotyczyć także głowic lub translacji danych, a nieprawidłowe wpisy w tabeli defektów (G-list) powodują brak inicjalizacji translacji, co uniemożliwia dostęp do danych. Softwarowe naprawy są ograniczone, gdyż firmware dysku znajduje się w ROM-ie. Zalecane jest użycie narzędzia MHDD do diagnostyki i ewentualnej naprawy. Autor dyskusji dysponuje zestawem komend ATA, które działają z tym modelem, jednak nie potrafi ich efektywnie wykorzystać. W przypadku uszkodzenia mechanicznego jedynym rozwiązaniem może być wymiana silnika lub profesjonalna kopia 1:1 dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA