logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CCD-TR402E - Kamera rozłącza się i wyświetla komunikat EJECT

mzmaniek 27 Kwi 2004 01:24 3178 12
REKLAMA
  • #1 614530
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Dzien dobry
    Kamera w trybie nagrywania jak i odtwarzania rozlacza sie po kilku sekundach. Na wyswietlaczu pokazuje sie komunikat EJECT. Kamera nie zawsze odda kasete, czasami nie startuje nagrywanie i odtwarzanie.
  • REKLAMA
  • #2 615048
    Romulus
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Ten model zachowuje się tak w dwóch przypadkach, gdy łyknie trochę wilgoci lub gdy ma zanieczyszczony tor przesuwu taśmy.
  • REKLAMA
  • #3 615069
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Czyscilem glowice i cala reszte i to za duzo nie dalo czasami uda sie jej zalapac i odtworzy 6sekund filmu lub nagra ok6 s, ale najczesciej to tylko pobiera kasete i naciaga tasme ale co dziwne wogule tasma nie obruci ani do przodu czy do tylu, przy funkcji EJECT po wywaleniu bledu nie oddaje kasety do konca tylko blokuje sie w polowie. Aby wyciagnac tasme musze to zrobic recznie, i nie zwija mi tasmy co powoduje ze troche czasami mi sie pogmiecie.
    Dzieki za pomoc jeszcze raz wyczyszcze i dam znac co dalej czekam na jakies porady
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 619289
    videokam
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    kilka przyczyn
    1 chassis
    2 syscon + mem
    a moze naprawic? pozdrawiam videokam
  • REKLAMA
  • #5 627917
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Czy w internecie znajde schemat elektroniki tej kamery, moze ktos wie?
  • #6 630782
    videokam
    Poziom 15  
    Serwisowka do kamery jest spora co konkretnie cie interesuje?
    Ale stawiam na chassis p.n. a-7018-245-b oraz zimne luty na procesorze na bocznej plytce,czasami wylewa tam elect.
    pozdrowjenia Jeśli interesuje cię coś konkretnego napisz na mój PW
  • #7 631053
    Prezes10
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    W paroletnich kamerach często wylewają elektrolity, miałem taką w której wymieniłem ich kilkanaście ( powierzchniowe-ciężkie do wymiany), objawy uszkodzeń przy tym są przeróżne. Z kamery po nagrzaniu wydobywa się specyficzny zapach elektrolitu. Zdarz się, że wyżerane są ścieżki i przeloty, a wtedy to jest dopiero robota.
  • #8 631749
    marekn1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    W tej kamerze nie liczylbym na wylane elektrolity poniewaz standartowe kondensatory elektrolityczne zostaly zastapione o wiele lepszymi tantalowymi.Tak jak diagnozowal wideokam uszkodzone jest CHASSIS LS.Przykra sprawa,ale ta czesc nie nalezy do najtanszych - okolo 350 zl.
  • #9 635056
    videokam
    Poziom 15  
    Jeśli podpowjedzi pomogły i poszukujesz części pisz na PW a postaram się podać kilka miejsc gdzie powinny być najtańsze
    pozdrawiam
  • #10 650125
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Sprawdze i odpisze
    Dzieki
  • #11 650130
    mzmaniek
    Poziom 16  
    potrzebuje mikroswitch ten co jest na mechanizmie odpowiedzialny za sprawdzenie czy kaseta jest zablokowana czy mozna na niej nagrywac przylutowany jest do tasmy a na schemacie mechanizmu ma oznaczenie S001 ( H18 MP, ME/MP, REC PROF )
  • #12 659201
    marekn1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Niestety ten switch jest integralna czescia LS CHASSIS i nie wystepuja jako oddzielna czesc zamienna.
  • #13 753840
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Kamera SONY CCD-TR402E "odmówiła posłuszeństwa". Zachowanie bardzo dziwne. Początkowo w czasie normalnej eksploatacji nastąpił brak synchronizacji obrazu w wizjerze i blokada wszystkich funkcji. Kasety nie mogłem wyjąć. Poleżała kamera kilka dni w spokoju i w momencie podłączenia akumulatora zaświecił się wizjer ( oczywiście z brakiem synchronizacji) pomimo iż przełącznik był w położeniu LOCK i POWER w położeniu OFF. Wyjąłem kasetę i zamknąłem kieszeń. Dalej: kamera wykonuje funkcje nagrywania, pomimo braku kasety, ale nie wykonuje żadnych funkcji odtwarzania. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu historia się powtarza.
    Moje pytania:
    1. Co uległo uszkodzeniu: chassis czy płytka zasilania.
    2. Jaki koszt ewentualnej naprawy i czy warto jeszcze inwestować w ten sprzęt.
    Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i ewentualne sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Sony CCD-TR402E wykazuje problem z rozłączaniem się podczas nagrywania i odtwarzania, wyświetlając komunikat EJECT. Objawy obejmują zatrzymanie taśmy, częściowe wysuwanie kasety, brak pełnego zwijania taśmy oraz niemożność rozpoczęcia nagrywania lub odtwarzania. Przyczyną mogą być zawilgocenie mechanizmu lub zanieczyszczenia toru przesuwu taśmy. Czyszczenie głowic i mechanizmu przynosi ograniczone efekty. Diagnostyka wskazuje na uszkodzenia chassis (p.n. A-7018-245-B) lub zimne luty na procesorze na bocznej płytce. W starszych modelach częstą przyczyną awarii są wycieki elektrolitów, jednak w tym modelu zastosowano kondensatory tantalowe, co zmniejsza tę możliwość. Mikrowyłącznik (mikroswitch) odpowiedzialny za wykrywanie obecności kasety (oznaczenie S001) jest integralną częścią chassis i nie występuje jako osobna część zamienna. Koszt wymiany chassis jest stosunkowo wysoki (około 350 zł). Dodatkowo opisano przypadek braku synchronizacji obrazu i blokady funkcji, co może wskazywać na uszkodzenie chassis lub płytki zasilania. Wskazane jest rozważenie opłacalności naprawy ze względu na koszty i dostępność części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA