Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera Sony CCD-TRV10E zatrzymuje sie

mpiatkow 06 May 2005 10:17 1221 6
    mpiatkow
    Level 17  
    Witam

Mam problem z w/w kamerka. problem polega na tym ze po wlaczeniu kasety na odtwarzanie pochodzi troche czasu ( czasami minuta a czasami 10 ) nastepnie zatrzymuje sie i zaczyna pikac glosniczek a na LCD pojawia sie symbol eject. Nastepnie jak chce wyjac kasete to wodziki od tasmy wycofuja sie do polowy i znowu pika i pojawia sie symbol na LCD.
    nalezy wtedy wyjac baterie lub odlaczyc od sieci i wszystko od poczatku
    Po kilku lub kilkunastu razach udaje sie wyjac kasete. Z przyjmowaniem nie ma problemu ale jak pochodzi chwile znowu to samo. Wyczyscilem switch mode ale niestety nie pomoglo.

Czy to jest wina mechaniki czy moze cos z elektronika.

Jesli sie ktos spotkal z taka usterka to prosze o info.

dzieki i pozdrawiam.
    pietran2
    Level 27  
    Prawdopodobną przyczyną jest przerwająca taśma FTP-249 wklejona w kieszeni kasety.Przerwy występują na dwu ścieżkach w miejscu zatrzaskiwania kieszeni.Ścieżki te łączą czujnik pod talerzykiem odbierającym z taśmą lutowaną do boku kieszeni.Należy profilaktycznie te dwie ścieżki zbocznikować cienkim drutem w izolacji emaliowej.Pomaga w 100%.Pozdrawiam
    mpiatkow
    Level 17  
    Dzieki wielkie napewno sprawdze.

pozdrawiam
    mpiatkow
    Level 17  
    Rzeczywiscie jest to przyczyna tej tasmy. jednak przerwa istnieje na 4 sciezkach i tak sie zastanawiam czy nie lepiej wymienic cala tasme. Moze Wiesz ile taka tasma kosztuje?
    pietran2
    Level 27  
    Sama taśma nie występuje jako część zamienna,można zamówić tylko z kieszenią kasety-koszt ok 350zł.Proponuję jednak naprawę ,jest bardzo skuteczna.Pozdrawiam
    PS.Part number części to:
    A-7018-245-B CHASSIS (S1) ASSY,LS
    mpiatkow
    Level 17  
    Ja dzwonilem do sony to zaspiewali mi 600 PLN za cala mechanike bo tasmy nie znalezli. Zrobie to Twoim sposobem tylko skad taki cienki izolowany drucik -- moze jakies propozycje?
  • Helpful post
    mirek2
    Level 18  
    Sprobuj uzyc drucik z cewek.