logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik satelitarny - moje propozycje - co wybrać?

Andiv 12 Kwi 2009 17:02 6725 14
REKLAMA
  • #1 6406182
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Witam,
    Chodzi mi raczej o wskaźnik sygnału niż miernik z prawdziwego zdarzenia. Otóż wybór jest taki:
    -Mezon DSM-15
    -Mezon DSM-20
    -Miernik DigiSat Pro
    Nie interesuje mnie profesjonalny Satlock czy inny za grubą kase. Musiałbym go odrabiać przez następną dekade. Przy montażu średnio 3-4 anten na miesiąc nie opłaca mi się większa inwestycja. Chodzi mi tylko o urządzenie, którym można w miare precyzyjnie ustawić antene. Dotąd wystarczał popularny piszczyk satfinder. Po ostatniej walce z n-ką przez kilka godzin odechciało mi się. Doradźcie, który z wymienionych sprawdzi się najlepiej. Ewentualnie coś do kwoty powiedzmy 300zł.
  • REKLAMA
  • #2 6406350
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    To jakoś cienko ci idzie to ustawianie jak z satfinderem nie dałeś rady.
    Ja nie mam problemu z ustawianiem średnio 40min zależy od warunków i narazie nie inwestuje w zmiane wskażnika(miernika).
  • REKLAMA
  • #3 6406372
    Andiv
    Poziom 32  
    Ustawić się udało, choć straciłem dobre dwie godziny.
    Rozumiem że miałeś nieodpartą chęć pochwalenia się że potrafisz zrobić to szybciej. Fajnie, ale w sumie to mi nic nie pomogłeś :)
  • #4 6406457
    dzac4
    Poziom 36  
    Napewno jeden z nich jest lepszy od twego wskażnika.
    A ja się nie chwale tylko wskazuje twą nieudolność.
  • #5 6406491
    Andiv
    Poziom 32  
    To raczej kwestia doświadczenia. Nie dość że wskazania siły i jakości na tunerze n nijak mają się do rzeczywistości to jeszcze to sitko. Tak to był mój pierwszy raz z n-ką. I wcale nie uważam to za jakąś ujme na honorze. Po prostu to nie stanowi mojego źródła dochodu. A jak wpadnie kilka razy taka robótka to nie widzę powodu dlaczego miałbym nie skorzystać. Studentom kasy wiecznie mało :) I jeżeli nie możesz mi doradzić, to nie offtopuj. :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6406610
    dzac4
    Poziom 36  
    Doradziłem obojętnie który weżmiesz będzie lepszy od satfindera.
    A na wskaznik w dekoderze bym nie patrzył bo to żaden miernik.Doświadczenie też ma duzo w ustawianiu jeżeli radziłeś sobie wcześniej z ustawianiem na stfinderze to teraz też nie powinien stwazać problemu.
    To nie złośliwie Pozdrawiam i mokrego dyngusa.
    A szczeże to polecam dsm-20.
  • Pomocny post
    #8 6406619
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Z tych 3 to najlepszy byłby DigiSat Pro. Do C+,POLSATU może być ale z N będzie gorzej.
  • #9 6407279
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Hmm a co N ma z tym wspólnego?
    Łapiesz tylko satelitę hotbird a nie platformę.
  • #10 6407291
    Andiv
    Poziom 32  
    Zapewne koledze chodziło o antene - a raczej sitko.
  • #11 6407923
    dareczekss
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, podobnie jak kolega dzac4, z wyżej wymienionych wskaźników również proponuje dsm-20, chociaż osobiście uważam, że gdyby kolega Andiv tak nie walczył tylko delikatnie ustawiał tą antenę to poradziłby sobie bez dodatkowego wskaźnika.
  • #12 6408368
    roman08
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Ja ustawiam za pomocą tunera analogowego ustawionego na Astrę i małego findera. Ale mam zamiar zakupić DigiSat Pro. Czytając możliwości tego miernika to jest lepszy od wymienionych.
  • #13 6410631
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Żaden najbardziej wyrafinowany miernik nie ustawi sam anteny.
    W przypadku tak prostej czynności jak ustawienie sat na HB w 90% zleceń plus pare procent na Astre wystarczy Satfinder. No chyba że mamy montera profesjonaliste który podjedzie merolem no i trochę tego sprzętu musi targać na dach, wiadomo prestiż. Działa na dachu pare godzin bo efekt zerowy, a jak już coś złapie to Eureka.
    A nie wystarczy zwykły Finder i dwa klucze (10, 13)?
    I jeszcze jedno pytanie, co w przypadku lądowania miernika z czwartego piętra na beton?
  • #14 6411141
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Dlatego "PROFESJONALIŚCI" jak kol.telesat1 używają tylko SATFINDERA bo jak mu spadnie z dachu to strata będzie mała.
  • REKLAMA
  • #15 6411614
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam z profesionalnym miernikiem bezbłędne ustawienie anteny po jej uwczesnym zamontowaniu to góra 5 - 10 min biorąc oczywiście także pod uwagę pomiar jakości sygnału BER i identyfikację satelity , co do upadku miernika nie uważam to za problem bo miernik z prawdziwego zdarzenia ma na prawdę dobre umocowanie w formie solidnego paska i futerału . Satfinder (wskaźnik ) to dobra zabawka dla kogoś kto zakłada antenę raz lub dwa razy w życiu , a przy odbiorze cyfrowym i tak trzeba będzie kilka razy zaglądnąć do tunera , aby sprawdzić jaką jakość uzyskaliśmy ( oczywiście także pozorną biorąc pod uwagę mierniki sygnału wprogramowane w nasze urządzenie - tuner SAT ) i zgadzam się z Kolegą "dzac4"
    Cytat:
    Napewno jeden z nich jest lepszy od twego wskaźnika.

To na razie tyle z mojej strony , pozdrawiam GKVIDEO

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik szuka wskaźnika sygnału satelitarnego do 300 PLN, który pozwoli na precyzyjne ustawianie anten satelitarnych, szczególnie po trudnościach z instalacją n-ki przy użyciu podstawowego satfindera. Rozważa modele Mezon DSM-15, Mezon DSM-20 i DigiSat Pro. Uczestnicy dyskusji rekomendują modele DigiSat Pro i Mezon DSM-20 jako lepsze od podstawowych satfinderów i wskaźników wbudowanych w tunery satelitarne, zapewniające większą precyzję ustawienia. Podkreślono, że mierniki z pomiarem jakości sygnału (BER) i identyfikacją satelity przyspieszają pracę. Wspomniano, że trudności z ustawieniem mogą wynikać ze specyfiki anteny n-ki ("sitko").
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA