Każdy wie że jak jakieś napięcie minimalne do spalenia się tranzystora jest wyższe od oryginału to się nie spali. Ja do końca nie wiem w jaki sposób jest sterowany tranzystor. Wiem że poprzez bramkę i zawsze staram się dobrać zamiennik tak aby właśnie wszystko co związane z bramką było identyczne jak w oryginale. Nie wiem czy to dobre podejście, ale do tej pory sprawdzało się zawsze. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem co się stanie gdy podepnę tranzystor np. o większym napięciu UBE. Słyszałem coś kiedyś że tranzystor musi być wysterowany odpowiednim napięciem i zawsze wiązałem wszystkie informacje o tranzystorze związane z bramką jako najważniejsze gdy dobierałem zamienniki. Dlatego napisałem o tym, bo sam do końca nie wiem na co patrzeć. Ja się uczę przede wszystkim na błędach, albo czytając posty na elektrodzie. Mam wiedzę czysto praktyczną, co prawda na studiach miałem jakieś miernictwo, itp. ale to było na zasadzie podłącz kabel do czerwonego punktu, itp. itd. więc zbyt dużo się nie dowiedziałem. Informacja o tym napięciu (wiem że to dopuszczalna różnica potencjałów miedzy bazą a emiterem) i innych wartościach podawanych w notach katalogowych byłaby pomocna. Samo przetłumaczenie z angielskiego nie wiele daje, bo taka osoba jak ja nie do końca wie o co w tym chodzi i na co do końca zwracać uwagę. Np. ostatnio dowiedziałem się że gdy zastosuję szybszy tranzystor niż oryginalny w końcówce mocy to wzmacniacz może się wzbudzać, chyba że jest zblokowany filtrami. Fajnie by było gdyby powstał taki artykuł o tym jak dobierać tranzystory, na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać, itp. Jak rozpoznać podróbę. Ostatnio jak kupuję tranzystory to sprawdzam je za każdym razem miernikiem. Przypadki typu tranzystor pnp który powinien być npn, zdarzają się zbyt często, niestety wiele osób przekonuje się o tym dopiero po wylutowaniu felernych części z naprawianego sprzętu po spaleniu się kolejnych elementów. Jeżeli można zastosować jako zamiennik te 2sa/sc to ja je bardzo polecam. Jeszcze ani razu się na nich nie zawiodłem. Są to bardzo dobre tranzystory, które mogą więcej niż podaje producent. Po za tym jak dla mnie lepiej wyglądają (obudowy z kapslami do mnie nie przemawiają i kojarzą się z zacofaniem-wiem że to złe podejście). Stosowałem je też zamiast 2sb755/2s 2sa1106/2sd i sprawują się super (nazwy pary komplementarnej nie podaję, bo po prostu nie pamiętam, ale wystarczy datasheet'a ściągnąć) i są relatywnie tanie w stosunku do innych tranzystorów-para kosztuje około 12zł oryginalna.