logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tranzystor komplementarny do KD3055 w układzie TDA7250?

karol12b 12 Kwi 2009 20:51 4008 13
REKLAMA
  • #1 6406972
    karol12b
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A więc buduje sobie wzmacniacz na układzie tda7250 i tranzystorach końcowych 2N3055 I MJ2955 owe tranzystory postanowiłem wymienić mocniejszymi 200W KD3055 Firmy Czechosłowackiej Tesla są one dużo wytrzymalsze niż poczciwe 2N3055 i właśnie w tym momencie rodzi się problem w układzie muszą być komplementarne pary tych tranzystorów 2N3005 I MJ2955 . I tu właśnie mam dylemat gdy wymienię tranzystor 2N3055 NA KD3055 to jaki dać w zamian za MJ2955 ???
  • REKLAMA
  • #2 6407005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6408176
    karol12b
    Poziom 16  
    Co do tego że TDA 7250 jest przeznaczony do sterowania pary złożonej z darlingtonów się nie zgodzę oto dowód
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic343622.html
    a sprawa druga nie chodzi mi tranzystory serii np KD502 lub 503 a o KD3055 i wydaje mi się a nawet jestem pewien ze maja one PC 200W
  • #4 6408244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6408279
    karol12b
    Poziom 16  
    Jest dużo aplikacji do tego układu zaproponowanych przez producenta na stronie 9 linku który podesłałeś jest zaproponowany właśnie TDA na tranzystorach końcowych 2N3055 I MJ2955 więc jeżeli producent je zastosował to na pewno mogą współpracować z tym układem. Nawet słyszałem wiele opinii na temat tego ze układ ten najlepiej współpracuję z tymi tranzystorami do darlingtony należą do niezbyt nie awaryjnych natomiast 2n3055 jest dobry tranzystor duża część sprzętu komunistycznego oparta na tych tranzystorach działa do dziś bezawaryjnie ale mi głównie chodzi o to jaką komplementarną parę dać do tranzystora KD3055 bo akurat takich mam całe wiadro a 2n3055 nie mam ,może by się znalazły ale po co mam szukać jak mam KD :D Spróbuję dobrać jakiś a wy pomożecie mi ustalić czy taki się nadaje
  • REKLAMA
  • #6 6408458
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
  • #7 6408771
    karol12b
    Poziom 16  
    znalazłem taki tranzystor na miejsce MJ2955 jest to BD314 nie wiem czy nie będzie on za słaby ale może da rade
  • #9 6409087
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Witam. Ja kiedyś zamiast tych tranzystorów dałem 2sa1943/2sa5200 ale to była jakaś bardzo stara aplikacja i tam nie było tda. Chodzi przede wszystkim o napięcie V EBO (dla 2sa/2sc jest niższe o 2v), ale może by podeszło. Wiem gdzie można kupić oryginały... Kiedyś też użyłem KD3773 i też chodziło... Z tymi KD to z tego co pamiętam to była trochę lipa, bo trzeba było je parować, i było bardzo trudno znaleźć odpowiednie pary tranzystorów (ale na szczęście miałem tego worek).
  • REKLAMA
  • #10 6409175
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 331
    karol12b napisał:
    nie chodzi mi tranzystory serii np KD502 lub 503 a o KD3055 i wydaje mi się a nawet jestem pewien ze maja one PC 200W
    A skąd takie ciekawe informacje? W katalogu który ja mam, jest napisane, że moc KD3055 to 117W :roll: .
    Odnośnik
  • #11 6409313
    karol12b
    Poziom 16  
    No faktycznie masz racje już wcześniej się połapałem że głupotę napisałem pomyliło mi się z Vj °C tam jest 200 myślałem że nikt tego nie zauważy ale widać ktoś czuwa nad błędami kogoś innego :D
  • #12 6410136
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Jak już mamy czuwać nad błędami to proszę o rozszerzenie myśli autora

piotr.grad napisał:
    Ja kiedyś zamiast tych tranzystorów dałem 2sa1943/2sa5200 ale to była jakaś bardzo stara aplikacja i tam nie było tda. Chodzi przede wszystkim o napięcie V EBO (dla 2sa/2sc jest niższe o 2v), ale może by podeszło.

Proszę o rozwinięcie
  • #13 6411432
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Każdy wie że jak jakieś napięcie minimalne do spalenia się tranzystora jest wyższe od oryginału to się nie spali. Ja do końca nie wiem w jaki sposób jest sterowany tranzystor. Wiem że poprzez bramkę i zawsze staram się dobrać zamiennik tak aby właśnie wszystko co związane z bramką było identyczne jak w oryginale. Nie wiem czy to dobre podejście, ale do tej pory sprawdzało się zawsze. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem co się stanie gdy podepnę tranzystor np. o większym napięciu UBE. Słyszałem coś kiedyś że tranzystor musi być wysterowany odpowiednim napięciem i zawsze wiązałem wszystkie informacje o tranzystorze związane z bramką jako najważniejsze gdy dobierałem zamienniki. Dlatego napisałem o tym, bo sam do końca nie wiem na co patrzeć. Ja się uczę przede wszystkim na błędach, albo czytając posty na elektrodzie. Mam wiedzę czysto praktyczną, co prawda na studiach miałem jakieś miernictwo, itp. ale to było na zasadzie podłącz kabel do czerwonego punktu, itp. itd. więc zbyt dużo się nie dowiedziałem. Informacja o tym napięciu (wiem że to dopuszczalna różnica potencjałów miedzy bazą a emiterem) i innych wartościach podawanych w notach katalogowych byłaby pomocna. Samo przetłumaczenie z angielskiego nie wiele daje, bo taka osoba jak ja nie do końca wie o co w tym chodzi i na co do końca zwracać uwagę. Np. ostatnio dowiedziałem się że gdy zastosuję szybszy tranzystor niż oryginalny w końcówce mocy to wzmacniacz może się wzbudzać, chyba że jest zblokowany filtrami. Fajnie by było gdyby powstał taki artykuł o tym jak dobierać tranzystory, na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać, itp. Jak rozpoznać podróbę. Ostatnio jak kupuję tranzystory to sprawdzam je za każdym razem miernikiem. Przypadki typu tranzystor pnp który powinien być npn, zdarzają się zbyt często, niestety wiele osób przekonuje się o tym dopiero po wylutowaniu felernych części z naprawianego sprzętu po spaleniu się kolejnych elementów. Jeżeli można zastosować jako zamiennik te 2sa/sc to ja je bardzo polecam. Jeszcze ani razu się na nich nie zawiodłem. Są to bardzo dobre tranzystory, które mogą więcej niż podaje producent. Po za tym jak dla mnie lepiej wyglądają (obudowy z kapslami do mnie nie przemawiają i kojarzą się z zacofaniem-wiem że to złe podejście). Stosowałem je też zamiast 2sb755/2s 2sa1106/2sd i sprawują się super (nazwy pary komplementarnej nie podaję, bo po prostu nie pamiętam, ale wystarczy datasheet'a ściągnąć) i są relatywnie tanie w stosunku do innych tranzystorów-para kosztuje około 12zł oryginalna.
  • #14 6412109
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Pokop trochę google na temat i poczytaj
    Zauważ że w danych tranzystorów zawsze są tabelki
    Parametry graniczne lub dopuszczalne lub maksymalne
    Parametry charakterystyczne
    oraz kilka wykresów w tym najważniejsza "charakterystyka tranzystora"
    Jak to opanujesz to na pewno zrozumiesz jak działa tranzystor bipolarny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje wzmacniacz audio oparty na układzie scalonym TDA7250 i planuje zastosować na wyjściu tranzystory mocy KD3055 zamiast standardowych 2N3055/MJ2955. Głównym problemem jest dobór komplementarnego tranzystora dla KD3055, który zastąpiłby MJ2955. Wyjaśniono, że KD3055 jest czeskim odpowiednikiem 2N3055, a jego moc strat (Pc) wynosi około 117W, a nie 200W jak początkowo sądzono. Układ TDA7250 może współpracować zarówno ze standardowymi parami (np. 2N3055/MJ2955), jak i z tranzystorami w konfiguracji Darlingtona. Jako potencjalny zamiennik dla MJ2955 do pary z KD3055 zaproponowano tranzystor BD314, choć jego przydatność jest poddana w wątpliwość. W dyskusji pojawiły się również sugestie użycia rosyjskiej pary KT818ΓM/KT819ΓM jako alternatywnych tranzystorów wyjściowych. Podkreślono znaczenie analizy parametrów granicznych i charakterystycznych tranzystorów przy doborze zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA