logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile przejedzie samochód bez alternatora?

Nemo 14 Kwi 2009 23:01 51560 10
REKLAMA
  • #1 6415429
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Mam pytanie dość ważne dla mnie:
    Samochód: VW Polo 1.4 benzyna, akumulator 44 Ah, 4 miesięczny
    Po awarii nie ma paska klinowego, a zatem brak wspomagania i alternatora. A tu jakoś trzeba do warsztatu dojechać. W tym miejscu pojawia się pytanie: jak długo wytrzyma samochód na samym akumulatorze, zakładam jazdę do 2000 obr/min. No i światła mijania włączone normalnie.

Pytam, bo nie wiem, czy mam brać lawetę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6415458
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    jak dobrze naładowany to myślę że 15-20km. Oczywiście jak nie staniesz w korku.
    Od odległości ważniejszy jest czas
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6415527
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    Kiedyś przy awarii paska rozbierało się kobietę z rajstop i jakoś się docierało do celu bez świateł dojechałem ok. 40km (nie było własnej kobiety pod ręką, a molestowanie przypadkowych może być niebezpieczne).
  • #4 6415862
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    Panowie o czym dyskusja.Już widziałem efekty takiej jazdy.sterowniki poduszek dają ciała pierwsze.
  • REKLAMA
  • #5 6415897
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Dużo na tym nie przejedziesz ale może dojechać Ci się uda ;)
  • REKLAMA
  • #6 6415920
    paelek
    Poziom 11  
    mialem podobny przrypadek prądu starczylo na niecałe 40 km. ale bez świateł na pewno pojedzie o połowe dalej.
  • Pomocny post
    #7 6415929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6415988
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Nie wiem jak w tym silniku z pompą chłodzenia - napęd z paska czy z rozrządu ?
  • #9 6415998
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    alpha01 napisał:
    Panowie o czym dyskusja.Już widziałem efekty takiej jazdy.sterowniki poduszek dają ciała pierwsze.

I tu się z kolegą zgodzę, pod koniec takiej jazdy błędów w sterownikach może być mnogo.
  • #10 6416019
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. I już piszę:

:arrow:salmon: Pompa wody na pasku rozrządu, zatem nie powinien się chyba przegrzać.

Jeśli będą błędy, trudno, może się jakoś z nimi poradzi. W warsztacie chyba dadzą im radę. Oby tylko dojechać.

Zastanawiam się, ile pożerają prądu komputery i zapłon podczas pracy, bo żarówki to wiadomo (wszystkie łącznie około 200W myślę).

Do przejechania jest niby blisko, jakieś 6 km, ale to przez miasto. No, zobaczymy, czy się uda. O efektach napiszę. A, będę jechał z podłączonym woltomierzem do zapalniczki. W ten sposób powinienem chyba wiedzieć, ile jeszcze akumulator da rady. Do 10V może zdążę.

Pozdrawiam.
  • #11 6417119
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    6km to może Ci się tylko naładuj przed tym akumulator prostownikiem ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przejechania określonej odległości samochodem VW Polo 1.4 benzyna z uszkodzonym paskiem klinowym, co skutkuje brakiem ładowania z alternatora oraz brakiem wspomagania kierownicy. Użytkownik pyta, czy na naładowanym akumulatorze 44 Ah (4-miesięcznym) uda się pokonać 6 km przez miasto z włączonymi światłami mijania, czy potrzebna jest laweta. Uczestnicy dyskusji szacują zasięg na samym akumulatorze na kilkanaście do kilkudziesięciu kilometrów lub 2-3 godziny, zwracając uwagę, że włączenie świateł znacznie skraca ten czas. Podniesiono kwestię potencjalnych błędów w sterownikach (np. poduszek powietrznych) przy spadku napięcia. Użytkownik potwierdził, że pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu, więc nie grozi przegrzanie silnika. Planuje monitorować napięcie woltomierzem podłączonym do zapalniczki i naładować akumulator przed próbą dojazdu do warsztatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA