Ja jeszcze próbuję, kolega mi jakiegoś chińskiego CLIPa i twierdzi (tak go zrozumiałem), że korzysta z niego przy użyciu DDT2000.
Cały czas szukam w sieci plików, które jak rozumiem stanowią jakąś definicję (interfejs / API) do tego by przy pomocy takiej biblioteki gadać z autem mając DDT2000.
EDIT:
Godzina 22:19... właśnie wróciłem od rodziców i ... udało mi się podpiąć do tego SCENICA I z 2000r.

Przy czym sukces połowiczny, bo potrafię odczytać, czy są błędy itp.
Jak mamy odpalonego DDT2000 to należy w VEHICLES wybrać oczyw. RENAULT MEGAN & SCENIC, zaś w okienku odpalanym poprzez LORNETKĘ w tym okienku po prawej stronie wybrać pierwszy przycisk z lewej (górna część tego okienka), tam sposród wszystkich dostępnych plików XML wybieramy SIRIUS32___EMS3132___Soft_RE1 i klikamy na tym pliku co się w okienku pojawił na "SELECT" ... jeśli po prawej stronie doskoczą cyferki to znaczy, że się połączył. Teraz na pasku narzędziowym "TOOLBAR" klikamy na czerwony trójkąt i możemy odczytać i skasować błędy. Tam gdzie info odczytać nr identyfikacyjny ... ale nie wiem, czy chodzi o VIN, czy tylko nr komputera ... wiecie o tej porze ciężko długo siedzić w aucie ... palce mi już odmarzały

)
Tak więc w zależności od RENAULTówki wystarczy wybrać właściwy komputer ...
Jeszcze musze obczaić dwie rzeczy:
1. Czy i który model komputera muszę wybrać by podpiąć się do tego scenica z 96 roku
2. Do czego służą w okienku z LORNETKĄ te opcje po lewej .. bo jak wybrałem ECU i już się podpiąłem, to czy jak zrobię SELECT ALL w prawym, to czy mi pokaże status tych urządzeń??