logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK W8910G - zrywanie połączenia co 10-15 minut, problemy z DNS

ania7777 17 Kwi 2009 13:28 4556 9
REKLAMA
  • #1 6424805
    ania7777
    Poziom 10  
    Witam
    Mam router TP-LINK W8910G, którym rozdzielam neta przez wifi Neostradę na dwa kompy (PC z XP i laptop z Vistą). Od prawie początku były drobne problemy z tym netem, ale ostatnio to już jest koszmar (wcześniej wystarczało, że na noc router miał wyłączone zasilanie i potem śmigało).
    Co jakieś 10-15 minut zrywa połączenie z netem (wyskakuje, że jest tylko połączenie lokalne czyli komp-router, a neta nie ma - na obu kompach). Gdy daję na 'diagnozuj i napraw' to wyskakuje komunikat, że są problemy z DNS. W konfiguracji jest raczej wszystko ok (według instrukcji dołączonej do routera i zgodnie ze wszechobecnymi radami na necie - parę razy był reset i za każdym razem sytuacja się powtarza). Mam ustawione dynamiczne pobieranie IP i DNS w konfiguracji połączenia sieciowego.
    W tej chwili muszę średnio co 10 min odłączać go od zasilania, dosłownie na sekundę, by net wrócił, no ale tylko na kolejne 10-15 min, albo i krócej.
    Brak mi już pomysłów, please! help!
  • REKLAMA
  • #2 6424827
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Zaktualizuj firmware routera. Znajdziesz go na stronie producenta:

http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TD-W8910G

Musisz znać wersję sprzętu i ściągnąć właściwą aktualizację. Po tym postępuj zgodnie z instrukcją w pliku.

Przed tym warto jednak sprawdzić czy rzeczywiście jest to wina routera a nie providera.

Podłącz komputer bezpośrednio do modemu lub kabla i jak net będzie normalnie działał to zrób aktualizację firmware-u w routerze.
  • REKLAMA
  • #3 6424955
    ania7777
    Poziom 10  
    rotera nie mogę bezpośrednio podłaczyć bo Vista buntuje się na starą wersję modemu itd - ogólnie nie da się już tego zrobić.
    Z tego co wiem to sama Neostrada jest ok.
    A jak podłącze kompa z routerem kablem i tak jest zabawa taka sama... ;(

Tak wygląda zakładka ze strony routera:
    TP-LINK W8910G - zrywanie połączenia co 10-15 minut, problemy z DNS

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

ehhh
    nowe firmware nic nie daje (nawet nie wiem czy w ogóle się wgrywa, owszem wyłącza się i podłącza na nowo router, ale wszystkie ustawienia są takie same - nie muszę konfigurować routera od nowa, a chyba powinno zresetować wszystko?!?)...
    Zaczyna mi brakować inwencji twórczej...
    co jeszcze mogę zrobić?
  • #4 6425358
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Pokaż ustawienia Advanced Setup /WAN
    Ja w tym routerze na orangefreedom dałem pppoa więc i ty możesz tak zrobić i jakie dajesz ustawienia w wan może poniższe ustawienia ci pomogą
    VPI/VCI: 0/35
    Enkapsulacja: VcMUX bądź automatyczna
    Protokół: PPPoA (sugerowany) lub PPPoE
    Autentykacja: PAP (sugerowana) lub CHAP
    Modulacja: g.DMT bądź automatyczna
    Login/Hasło: Parametry Klienta
    Adres IP: dynamiczny, automatyczny 
  • #5 6425497
    ania7777
    Poziom 10  
    z zakładki: Wide Area Network (WAN) Setup
    VPI/VCI - 0/35
    Category - UBR
    Service - pppoe_0_35_1
    Interface - ppp_0_35_1
    Protocol - PPPoA
    mtu - 1492
    IGMP - enabled
    QoS - enabled
    VLAN ID - N/A
    State - enabled

Dodano po 1 [minuty]:

ps. zmieniałam z PPPoE na PPPoA i odwrotnie, ale nie ma żadnej pozytywnej zmiany w działaniu routera - dalej tracę net... teraz średnio co 2 minuty...
  • REKLAMA
  • #6 6425832
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    A co masz Advanced Setup/DSL jakie opcje zaznaczone, najlepiej by było gdybyś ten router podpięła u kogoś i zobaczyła czy nadal będą te problemy.
  • #7 6425926
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Miałem podobny problem ale z innym urządzeniem. Zmieniałem wersje firmware ze starszej na nowszą ale to nie pomagało. Koledzy na Elektrodzie doradzili mi zmianę firmware Edimax > Planet i od tamtej pory nie mam już ani jednego zaniku, a wcześniej zdarzało się to notorycznie. Nie wiem tylko czy jakiś inny producent używa takiego samego hardwaru, ale może trzeba kombinować w tym kierunku ...
  • REKLAMA
  • #8 6426761
    ania7777
    Poziom 10  
    Z zakładki SDL
    Select the modulation below - wszystkie zaznaczone:
    G.Dmt Enabled
    G.lite Enabled
    T1.413 Enabled
    ADSL2 Enabled
    AnnexL Enabled
    ADSL2+ Enabled
    AnnexM Enabled
    Select the phone line pair below:
    Inner pair
    Capability:
    Bitswap Enable

Ja na prawdę już nie mam pomysłu co z tym zrobić, pomocy...
  • #9 6427660
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A czy masz możliwość sprawdzenia parametrów połączenia ADSL? Odstęp sygnał/szum, tłumienie? Nie znam tego modelu, ale zazwyczaj routery coś takiego mają.
  • #10 6773704
    ania7777
    Poziom 10  
    Witam.
    Dawno nie odpisywałam na ten temat, ponieważ... nie bardzo wiem co napisać. Router po prostu pewnego dnia przestał zrywać połączenia (odpukać &&&). Zdarzają mu się gorsze dni, ale jest to już kwestia najwyżej 2 odłączeń zasilania dziennie. Na razie nic nie ruszam, nie zmieniam ustawień itd by znów mu nic nie odbiło...
    pozdrawiam gorąco
    I dziękuję wszystkich, którzy byli zaangażowani w mój temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z routerem TP-LINK W8910G, polegający na częstym (co 10-15 minut) zrywaniu połączenia z internetem Neostrada, objawiającym się komunikatem o problemach z serwerami DNS. Tymczasowym rozwiązaniem było odłączenie zasilania routera. Próby resetowania konfiguracji i podłączenia komputera kablem nie rozwiązały problemu. Aktualizacja firmware routera nie przyniosła efektu, a ustawienia nie uległy zresetowaniu. Użytkownik przedstawił konfigurację WAN (PPPoA, VPI/VCI 0/35, MTU 1492) oraz DSL (wszystkie modulacje ADSL włączone). Sugestie obejmowały sprawdzenie parametrów linii ADSL (odstęp sygnał/szum, tłumienie) oraz możliwość zastosowania alternatywnego firmware od innego producenta (np. Planet zamiast Edimax). Problem niespodziewanie ustąpił samoistnie po pewnym czasie, zrywając połączenie jedynie sporadycznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA