logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niespodziewane rozłączenia internetu na TP-LINK TD-W8910G z Neostradą 1 GB

viN' 03 Sie 2010 18:07 2782 13
REKLAMA
  • #1 8361258
    viN'
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, na początek zacznę od tego, że szukałem na wielu forach a na mój problem nie znalazłem odpowiedzi. Posiadam router adsl tp link od kilku dni, dostałem go od znajomego. Po podłączeniu i skonfigurowaniu routeru działał 1 dzień bez zarzutu. Następnego dnia jednak zaczęły się dziać niespodziewane rozłączenia z internetem. Pomagało tylko rozłączenie i ponowne połączenie z internetem. Jednak nie na długo, bo na jakieś 50 sec. i później znów router się rozłączał. Co dziwne, te rozłączenia nie są o określonych porach. Np. wczoraj router od 9 rano do 20, się cały czas rozłączał, a od do 20 do rana działał cały czas bez zarzutu. Dodam, że czasami router rozłącza się po 50 sekundach a czasami po 50 minutach. Router mam dobrze skonfigurowany, gdyż robił to mój kolega, z zawodu informatyk.

- Mam neostradę 1 GB
    - Wgrywałem najnowsze oprogramowanie ze strony producenta.

Czekam na jakieś propozycje rozwiązania tego problemu. Za wszystkie z góry serdecznie dziękuję :)

Pozdrawiam : viN'.
  • REKLAMA
  • #2 8361275
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Załącz ADSL Status w czasie jak router działa poprawnie.
  • #3 8361388
    viN'
    Poziom 10  
    A mógłbyś mi wskazać gdzie tego szukać bo jestem trochę laikiem w tej dziedzinie.

-------------

Nie jestem pewien czy to jest dokladnie to, ale proszę:

ADSL Status (Downstream/Upstream) : 1022(Kbps) / 275(Kbps)
  • REKLAMA
  • #4 8361491
    bogiebog
    Poziom 43  
    Daj obrazek z ADSL Status, tam są inne parametry
  • REKLAMA
  • #5 8361505
    viN'
    Poziom 10  
    Proszę : Niespodziewane rozłączenia internetu na TP-LINK TD-W8910G z Neostradą 1 GB
  • #6 8361557
    bogiebog
    Poziom 43  
    Załącz Status stronę, na samym dole jest ADSL status i powinno być SNR i Attenuation.

Dioda ADSL ma się palić ciągle.
  • #7 8361585
    viN'
    Poziom 10  
    Oby to było już to : Niespodziewane rozłączenia internetu na TP-LINK TD-W8910G z Neostradą 1 GB

U mnie dioda ADSL miga krótko co jakieś 30 sec
  • REKLAMA
  • #8 8361670
    bogiebog
    Poziom 43  
    Załącz System Log
  • #9 8361752
    viN'
    Poziom 10  
    Nie chce się tak o wszystko się pytać, bo naprawdę nie znam się na tym. Najlepiej jakbyś mi podał swoje gg, lub wytłumaczyć jak to mam zrobić.
  • #10 8399174
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Dołączam się do tematu...
    Router od jakiegoś czasu (około miesiąca) "traci" synchronizację ADSL. Mało tego, nagle przestaje działać sieć bez przewodowa (LAN ok).
    Zmiana firmware pomaga tylko na kilka dni. Nie ważne czy jest najnowszy czy też starszy. Szkoda mi go wyrzucić bo przez 2 lata pracował jak marzenie. Mam nadzieję, że ktoś ma na to sposób bo inaczej po egzorcystę zadzwonię ;) Pozdrawiam.
  • #11 8399438
    bogiebog
    Poziom 43  
    Cytat:
    Szkoda mi go wyrzucić bo przez 2 lata pracował jak marzenie.

Mojemu koledze dokładnie po 2 latach padł zasilacz, najpierw działy się czary z gubieniem synchronizacji, aż w końcu parę miesięcy póżniej nie chciał ruszyć, diody paliły się niektóre (migały chyba wszystkie synchronicznie).

Sprawdż napięcie zasilania _pod obciążeniem_ tzn przy załączonom routerze. Z tego co pamiętam tam ma chyba być 12V, a było 7.5-8V ale sprawdż na zasilaczu. Padły kondensatory w zasilaczu, spuchnięte po rozpruciu zasilacza. Po wymianie zasilacza wszystko działa, także w orginalym zasilaczu wymieniłem kondensatory i także ruszył.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1639048.html#7954047
  • #12 8408119
    Starkes
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    viN
    chyba neostradę 1 Mb / s a nie "Mam neostradę 1 GB"
    Ja miałem podobny problem (z utratą synchronizacji) jak jeszcze mieszkałem w blokach.
    Technicy z TP przyznali się, że przekrosowywali kable.
    Poprosiłem, aby przywrócili stare krosowanie (pomogła flaszka bo dobrowolnie nie chcieli) i problemy zniknęły.
  • #13 10799308
    K7650
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jakie parametry powinien mieć zasilacz do routera tp-link w8910?
  • #14 10800977
    p0cisk
    Poziom 1  
    Witam - nie chcę zakładać nowego tematu, więc podbijam z podobnym problemem:

Posiadam od kilku tygodni router adsl TP-LINK td-w8951nd ver3.0
    Co pewien czas występują niespodziewane rozłączenia z Internetem - 2-3 dni wszystko chodzi ok, a któregoś dnia router seryjnie zaczyna się rozłączać z netem (w odstępach kilkunastu min.) Po każdym rozłączeniu po chwili ponownie łączy się z netem.

Router jest skonfigurowany poprawnie, wgrane jest najnowsze oprogramowanie ze strony producenta.
    Net: orange freedom 6 Mb / s

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem ADSL TP-LINK TD-W8910G, który po dniu działania zaczyna doświadczać niespodziewanych rozłączeń z internetem, wymagających ponownego połączenia. Problemy z utratą synchronizacji występują w losowych odstępach czasu, a użytkownik zaktualizował oprogramowanie routera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie statusu ADSL, parametrów SNR i Attenuation, a także zasilacza, który mógł ulec uszkodzeniu. Wspomniano również o problemach z krosowaniem kabli przez dostawcę usług internetowych. Użytkownik porusza również podobne problemy z innym modelem routera TP-LINK TD-W8951ND.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA