logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S65 - Aparat nie działa po zmianie oprogramowania na polskie

Miles21 18 Kwi 2009 11:27 1145 7
REKLAMA
  • #1 6428312
    Miles21
    Poziom 11  
    Na wstępie chcę zaznaczyć, że przeszukałem forum no i google i nie znalazłem problemu podobnego do tego.

Mam 2 Siemensy S65 z Niemiec, miały menu bez języka polskiego, ale wtedy chodził w nich aparat, po wgraniu softu z polskim językiem (różnych wersji softów - czystych FF, winswupów, tuningowanych) w obu przestały działać aparaty. W jednym nawet podmieniłem aparat z innego telefonu i nic. Teraz oba mają wgrane różne softy - jeden czysty FF v58, drugi tuningowany soft S65_SW58_Obeebok_2.5_Zimowa_Edycja i w obydwu po próbie włączenia aparatu wyskakuje Błąd! Na pewno nie jest to wina aparatu, bo wcześniej działał. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem, bo ja już nie wiem co z nimi robić :(
  • REKLAMA
  • #2 6432006
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    wgrać flasha powiedzmy Martechem - z winswupami różnie wychodzi.
  • REKLAMA
  • #3 6434519
    Miles21
    Poziom 11  
    no niestety nie mam dostępu do takich urządzeń :) - tylko kabel. No dla mnie jest to dziwne, że po prostu po wgraniu softu z pl językiem nie chodzi aparat - może ma to coś wspólnego z brakiem karty pamięci? Dzisiaj próbowałem podmieniać aparaty i nic, teraz próbuję jeszcze z softem.
  • #4 6435754
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    możliwe , że potrzebujesz karty pamięci
    nie wiem , czy coś pomoże , ponowne wgranie softu tylko kablem
    poszukaj serwisu z takim urzadzeniem jak pisze zeby wgrać program od nowa.
  • #5 6490794
    Miles21
    Poziom 11  
    z tego co wiem to są to modele prototypowe, więc może ich wcześniejszy soft inaczej obsługiwał aparat, skoro działał ?
  • REKLAMA
  • #6 6493304
    andreee
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    karte pamięci wrzuć bo to może być właśnie tym spowodowane. druga sprawa to EEprom- prawdopodobnie uszkodziłeś. jakimi programami wgrywałeś? i jakim kablem?
  • #7 6493685
    dugikamionka
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    papuautylis + fulflasch zstwórz sobie userswapa z fulla i wgraj zawsze pomaga
  • REKLAMA
  • #8 6494164
    Miles21
    Poziom 11  
    muszę zakupić kartę, bo nie miałem i wtedy sprawdzę, chociaż trafił mi się normalny S65 i w nim aparat działał bez karty pamięci, a miał ustawione zapisywanie zdjęć na niej. Wgrywane było x65flasherem i kablem serwisowym (w telefonie nie podaje modelu, ale robiłem (i robię) nim już sporo siemensów tak więc działa) a potem czysty winswup no i oczywiście przeliczenie kodów w PapuaUtils. Spróbuję jeszcze ewentualnie z tym userswupem.

EDIT

Temat zamykam, w żadnym z tych siemensów nie udało mi się uruchomić tego aparatu, możliwe, że jako prototypy miały jakoś inaczej podłączone te aparaty i po wgraniu normalnego softu nie potrafiły go obsłużyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku działania aparatu fotograficznego w dwóch telefonach Siemens S65 po wgraniu polskojęzycznego oprogramowania. Przed zmianą softu aparaty działały poprawnie. Wgrywano różne wersje oprogramowania (czyste FF, winswup, tuningowane) przy użyciu kabla serwisowego i programu x65flasher z przeliczaniem kodów w PapuaUtils. Próbowano również podmieniać aparaty. Jako potencjalne przyczyny problemu sugerowano użycie profesjonalnych programatorów (np. Martech), uszkodzenie EEPROM, brak karty pamięci lub specyficzne wymagania prototypowych modeli S65. Pomimo prób z różnymi softami (w tym userswap) i sugestiami, problemu nie udało się rozwiązać. Postawiono hipotezę, że telefony mogą być modelami prototypowymi, których obsługa aparatu różni się od standardowych wersji S65, co powoduje niezgodność po wgraniu standardowego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA