logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S75 problem z wgraniem swupa jak postawic go spowrotem??

neoncompany 28 Gru 2007 09:00 1326 20
REKLAMA
  • #1 4630882
    neoncompany
    Poziom 12  
    Swup mi sie wgrywa i na koncu wyskakuje Error Start-Data. Czy mozna go jakos postawic?? Pomuzcie jak mozecie.
  • REKLAMA
  • #2 4630962
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    A sprawdzałeś, czy się włącza ? Ten error wyskakuje jak się na skipch wgrywa. Po ty telefon powinien wstać. Jeśli jest inaczej to znaczy, że coś jest poważniejszego i SWUP tego nie załatwi.
  • #3 4631202
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Oczywiście że jest możliwość, musisz mieć kabel serwisowy. Przy pomocy PapuaUtil generujesz kody dostępowe do flasha a potem wgrywasz FF za pomocą x65flashera... Poszukaj na forum dokładnych opisów jak nie wiesz o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 4631643
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Kupic Martecha i zrobić to porządnie.
  • REKLAMA
  • #5 4632009
    AxeMan
    Poziom 24  
    fingusio dla jednego telefonu :D ?
    neoncompany idzie ten telefon postawić Papuasem :P
  • #6 4632076
    neoncompany
    Poziom 12  
    martecha to ja kupowac nie bede , czyli zapewnebede sie musia bawic z tp. Ale sprobuje, ale czy mozecie dac jakiegos flasha bo nie mam;/
  • #7 4632087
    AxeMan
    Poziom 24  
    Mam fullflasha, mogę go upnąć, tylko poźniej bo teraz czasu nie mam.
  • #8 4632714
    neoncompany
    Poziom 12  
    Dobra juz mam fullflasha znalazlem, teraz tylko mozecie mi powiedziec jak zrobic tp w tym siemensie.

Dodano po 37 [minuty]:

Sory jednak go nie mam, wiec jak bedziecie mieli mozliwosc to dajcie jakis link.
  • #10 4634096
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Softy dostępne na www.epol.abc.pl
  • #11 4634366
    neoncompany
    Poziom 12  
    Dzieki wam , jutro bede go meczyl, mam nadzieje ze dam sobie z nim rady bo slyszalem ze nawet fajny jest.
  • #12 4636635
    neoncompany
    Poziom 12  
    dobra to ja juz nie wiem co robic, dzisiaj probowalem papula, ale go wogle nie widziala, napiane bylo ze testpoint nie sciagniety chociaz to zrobilem, a w x65flasher , nomralnie go widzial, odczytal esn i hush, zaczol sie flashowac przy konucu wyskoczyl mi jakis blad, i tera nie moge znowu wgrac , tylko pisze przy wgrywaniu flasha <writing>i potem <timeout>. skaczyly mi sie pomysly, a jak sciagne testpointa to pisze ze nie czyta botcora.

Dodano po 1 [minuty]:

Bootcora a w swupie.
  • #13 4636841
    AxeMan
    Poziom 24  
    Jak masz IMEI, Hash i ESN, możesz policzyć sobie w Papua Skey i BKey. Później przechodzisz w zakładkę Convert. Tam konwertujesz tego fullflasha na WinSWUPa. W opcjach zaznaczasz wszystko z wyjątkiem BCore. W dolnym menu zaznaczasz TYLKO Recalculate All Keys. Zapisujesz takiego Swupa i wgrywasz go. Po tym zabiegu telefon powinien wstać. Jeśli nie będzie chciał wgrywać spróbuj z zaznaczonym BCore. Potrzebne biblioteki do przeróbki:
    http://papuas.allsiemens.com/SWP3.rar

Powodzenia.
  • #14 4639092
    neoncompany
    Poziom 12  
    Z checia bym tak zrobil ale jak przepiuje z x65flasher esn, hush i imei z telefonu, wlaczam przeliczanie to nie znajduje:/ i tym samym nie moge convertowac na swupa , jaka moze byc przyczyny??;/
  • REKLAMA
  • #15 4639224
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    IMEI przepisujesz bez zmian, HASH tak samo natomiast ESN w x65flasher jest zczytywany oryginalny, a papua do przeliczenia potrzebuje odwrócowej formy tak wieć jak w x65flasher masz np.: 2B4C3F7A to w papue musisz wpisać: 7A3F4C2B. dopiero teraz możesz kliknąć żeby generował kody...
  • #16 4640511
    neoncompany
    Poziom 12  
    NIestety pomimo to iz wpisalem tak jak mowil kolega nie odczytuje kodow:/ chyba pozostalo mi sprzedac uszkodzony;/;/ szkoda , chyba ze macie jakies inne pomysly jesszcze??
  • #17 4641441
    AxeMan
    Poziom 24  
    Najlepiej jakbyś po TP się skomunikował z Papua. Sczytałby Ci poprawnie IMEI, Hash i ESN i nie byłoby problemu z przepisywaniem. Spróbuj z loga z x65Flashera przekopiować, może się gdzieś pomyliłeś.
  • #18 4642825
    neoncompany
    Poziom 12  
    NO wlasnie zrobilem TP i papuas nawet go nie widzial, ;/ dobra sprobuje skopiowac z lega moze faktycznie jakas pomylka.

Dodano po 44 [sekundy]:

Sory za bledy ortograficzne" loga"

Dodano po 5 [minuty]:

Jak nie dam rady z x65 flasher to sprobbuje jeszcze raz po tp w paule moze cos da. A jak kogos dac ze pomogl??
  • #19 4966331
    neoncompany
    Poziom 12  
    Niestety nie dalem rady, telefon sprzedany. temat zamkniety. Dzieki za wszystko.
  • #20 6495754
    strzelec82
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    AxeMan napisał:
    http://rapidshare.com/files/79711479/S75_FF.rar
    Proszę.
    A tutaj masz tutorial jak ten telefon postawić. W razie czego szukaj, bo było to już omawiane setki razy.
    http://papuas.allsiemens.com/AllBugSGold.rar

sorry za odkopywanie tematu ale nie chcę zakłdać kolejnego...

czy ktoś może wrzucić fubu do s75? - bo powyższy link niestety nie działa...

z góry dziękuję

Pozdrawiam
  • #21 6496352
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Softy dostępne na www.epol.abc.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wgraniem oprogramowania SWUP do telefonu Siemens S75, pojawiał się błąd "Error Start-Data". W dyskusji podkreślono, że jeśli telefon się włącza, to błąd może wynikać z próby wgrywania na skipach i SWUP powinien przywrócić telefon do życia. Do poprawnego flashowania potrzebny jest kabel serwisowy oraz narzędzia takie jak PapuaUtil do generowania kodów dostępowych i x65flasher do wgrywania fullflasha (FF). Alternatywnie można użyć sprzętu Martecha, jednak użytkownik nie chciał go kupować. Udostępniono linki do pełnego oprogramowania (fullflasha) i tutoriali, m.in. na papuas.allsiemens.com oraz epol.abc.pl. Problemy pojawiały się przy odczycie i konwersji danych IMEI, ESN i Hash, które są niezbędne do wygenerowania poprawnego SWUPa. Wskazano, że ESN w x65flasher jest w formacie oryginalnym, a PapuaUtil wymaga odwróconej kolejności bajtów. Zalecano komunikację z telefonem po testpoincie (TP) w celu poprawnego odczytu danych. Pomimo prób użytkownik nie uzyskał poprawnego flasha i ostatecznie sprzedał uszkodzony telefon. W późniejszym czasie pojawiła się prośba o ponowne udostępnienie fullflasha, gdyż wcześniejszy link przestał działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA