logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX 1569UA - Uszkodzenie rezystora i kondensatora przy 11 nóżce trafa

zdzich42 11 Gru 2002 23:51 1890 9
REKLAMA
  • #1 63956
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Dwa monitory od dwu różnych klientów z takim samym uszkodzeniem. Po włączeniu pali się rezystor z 11 nóżki trafa (11 to wyprowadzenie z potencjometrów G2 i focus) i rozsadzone jest 1 mikro z tejże nózki do masy.W gałęzi tej pracuje tez stabilizator TL431. Z analizy schematu wynika że musi być uszkodzenie potencjometrów (byc może przebicie napięcia anodowego),ale pomiary nie potwierdzają tego. Ciekaw jestem czy ktos zna ten "podwójny" przypadek.
    Pozdrowionka !
  • REKLAMA
  • #2 64016
    tomtele1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam !!!
    Miałem kilka takich przypadków i przyczyną zawsze było trafo. Trzeba mozolnie odtworzyć uszkodzone elementy+trafo.
    Tak na marginesie polecam kilka moich postów wcześniejszych dotyczących CTX 1569 może Ci sie to przyda.
  • #3 64235
    zdzich42
    Poziom 41  
    dzięki za post . Mam w nim trafo 47F13-0740S nie ma odpowiednika w HR. Napisz skąd zakupiłeś trafo. Ja spróbuje na giełdzie w najbliższa sobotę. Dzieki jak odpale to odpiszę
  • REKLAMA
  • #4 64459
    tomtele1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    namiar na trafo lub jego zamiennik dam Ci w poniedzałek, ponieważ nie jastem w tej chwili w firmie.
  • #5 64649
    Psiotrek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Dwa adresy:

http://www.meraprojekt.com.pl - polecam kontakt telefoniczny tel. kom.: 0502 612 759. Nigdy nie miałem problemu z tymi trafami.

http://www.piko.pl/trafo/trafo.php - też dobry adres, czasem trafa wymagają innych wartości elementów współpracujących.

Również miewałem takie usterki, trafo na bank.

Pozdrowienia ze Szczecina.
  • REKLAMA
  • #6 64663
    zdzich42
    Poziom 41  
    Wszystkim bardzo dziękuję, o efektach zamelduje. Ale się rymuje.............
    Pozdrowionka z Bytomia
  • #7 64669
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć
    We Wrocławiu jest firma która naprawia trafopowielacze(w SE chyba się reklamują), jak trudno dostępny to można spróbować.
    Pozdrawiam Sławek
  • REKLAMA
  • #8 64676
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Jego żywotność p takiej naprawie będzie nieprzewidywalna. Trafa w CTX chodzą 3-4 lata i niemal w każdym egzemplarzu po tym okresie padają. Śą drogie i trudnoosiągalne. Taki CTX z uszkodzonym trafem ma wartość np 40zł za 15 calowy. To o czymś świadczy.
  • #9 67161
    zdzich42
    Poziom 41  
    Trafo zamówione . Czekam.
  • #10 85527
    zdzich42
    Poziom 41  
    Wypada temat zakończyć. Trafo otrzymałem , wlutowałem, wymieniłem rezystor o którym wcześniej pisałem i TLa odpalami.......chodzi dzięki za porady i zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorach CTX 1569UA od dwóch różnych klientów występowało identyczne uszkodzenie: po włączeniu palił się rezystor przy 11 nóżce transformatora (odpowiadającej potencjometrom G2 i focus) oraz kondensator 1 µF między tą nóżką a masą. W tej gałęzi pracuje stabilizator TL431. Analiza schematu sugerowała uszkodzenie potencjometrów, jednak pomiary tego nie potwierdziły. Kilka osób potwierdziło, że przyczyną problemu jest uszkodzone transformator (trafo), co wymagało wymiany transformatora i uszkodzonych elementów współpracujących. Podano źródła zakupu lub naprawy transformatorów, a także informację, że trafo w monitorach CTX mają ograniczoną żywotność (3-4 lata) i są trudno dostępne oraz kosztowne. Po wymianie transformatora, rezystora i stabilizatora TL431 monitory zostały uruchomione i działają poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA