logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 29PT826C/01 - przetwornica nie działa, dioda czuwania świeci, co dalej?

siwy__ 19 Kwi 2009 00:47 2219 3
REKLAMA
  • #1 6431334
    siwy__
    Poziom 10  
    Witam
    Pierwszy raz pisze na forum więc proszę o wyrozumiałość. Dostałem do naprawy TV Philipsa 29PT826C/01 z płytą GFL2.20E. Telewizor nie załączał się. Nie świeciła się dioda czuwania. Po rozkręceniu okazało się że bezpiecznik w Stand-by był uszkodzony (panel AU 1012). Po wymianie dioda zaczęła świecić ale TV dalej się nie włączał. Wstawiłem żarówkę zamiast tranzystora w odchylaniu. I teraz po włączeniu żarówka zapala się i po chwili gaśnie i tak kilka razy. Wymieniłem kondensatory po stronie pierwotnej i wtórnej i sprawdziłem diody wszystko wygląda że jest w porządku. Napięcie na żarówce (jak świeci) 136V-podkręciłem potencjometrem 3184 (panel N) do wymaganych 141V. Zimne luty sprawdzone. Jak przetwornica wystartuje to są wszystkie wymagane napięcia po zgaśnięciu żarówki wszystko spada do zera Podejrzewam że to coś z układem sterowania przetwornicą (panel N) ale tam też posprawdzałem elementy.300V na wejściu przetwornicy jest cały czas. Może ktoś miał podobny problem.....
  • REKLAMA
  • #2 6434503
    siwy__
    Poziom 10  
    Witam
    Dalsza naprawa przyniosła pewne rezultaty,tzn. udało mi się uruchomić telewizor ale tylko w trybie serwisowy. Gdy załączam telewizor pilotem dioda zapala sie na zielono a po chwili przechodzi do stand-by (kolor czerwony) i telewizor nie startuje (brak napięć na przetwornicy i innych elementach).Gdy zewrę zworkę serwisową telewizor startuje. Włącza sie ekran, pojawiają się wszystkie napięcia a na ekranie menu serwisowe z kodem błędu 47 (problem z napięciem 140V). Może ktoś mi również wyjaśni jak to jest że normalnie nie chce wystartować i wykazuje problem z napięciem a tryb serwisowy wchodzi bez problemu i wszystko działa?
  • REKLAMA
  • #3 6435277
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    W trybie jest wyłączone działanie obwodów zabezpieczających (protect).
    Sprawdź elementy właśnie w tych obwodach.
  • #4 6444182
    siwy__
    Poziom 10  
    Usterka usunięta. Uszkodzony tranzystor T7480 (serie switch).
    Temat zamykam.
REKLAMA