logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 21PT4475/48 - Nie uruchamia się, przygasa dioda czuwania

medick91 07 Wrz 2013 11:01 2346 8
REKLAMA
  • #1 12710038
    medick91
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam, mam problem z TV jak w temacie, mianowicie przy próbie uruchomienia gdy świeci się dioda standby przyciskiem P+ dioda kilka razy przygasa i dalej wraca do standby przy czym przetwornica piszczy i przestaje i tak kilka razy. Podmieniłem kilka elektrolitów głównie 160V, podmieniłem też tranzystor BUT11APX jednak nic mi to nie dało, wyrzuciłem więc trafo i obciążyłem linię żarówką ta świeci a napięcie na niej to ok. 100V wg. mnie za nisko, przy próbie uruchomienia napięcia wahają się na ok 98-101V. Ma ktoś jakieś pomysły? Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12710367
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    medick91 napisał:
    wyrzuciłem więc trafo i obciążyłem linię żarówką ta świeci a napięcie na niej to ok. 100V wg. mnie za nisko

A według ciebie być powinno ...?
    medick91 napisał:
    Ma ktoś jakieś pomysły?

Zamontuj trafopowielacz. Sprawny.

Cytat:
    Znaleziono 130 wyników: philips l9 2e
  • REKLAMA
  • #3 12710447
    medick91
    Poziom 10  
    Ok tylko lepiej postawić pewną diagnozę na trafo aby nie zamówić na darmo gdzie i tak w tych czasach problem o zamówienie czegoś takiego jak trafopowielacz.
  • #4 12710460
    mirex
    Poziom 43  
    Skoro uważasz, że zakup części to problem, to nie zabieraj się za naprawy. Po prostu.

Pewną diagnozę?
    No to stawiaj. Kto ci broni? 99% trafopowielaczy da się sprawdzić opisanymi na forum metodami. Bez "profesjonalnych" testerów.
  • REKLAMA
  • #5 12710472
    medick91
    Poziom 10  
    Dziwi mnie tylko, że nawet na wyjętym trafo i obciążonej linii 100V objawy się nie zmieniają?
    Tak, trafopowielacz w dzisiejszych czasach w większości widnieje jako "brak na magazynie" a ew. czas oczekiwania na zamówienie to 4 tygodnie.
    Nie rozumiem też nerwowego stylu rozmowy ale to już inny problem raczej nie techniczny.
  • REKLAMA
  • #6 12710499
    mirex
    Poziom 43  
    medick91 napisał:
    przy próbie uruchomienia gdy świeci się dioda standby przyciskiem P+ dioda kilka razy przygasa i dalej wraca do standby przy czym przetwornica piszczy i przestaje i tak kilka razy.

medick91 napisał:
    wyrzuciłem więc trafo i obciążyłem linię żarówką ta świeci a napięcie na niej to ok. 100V wg. mnie za nisko

Faktycznie takie same.
    Szkoda gadać.
    medick91 napisał:
    Tak, trafopowielacz w dzisiejszych czasach w większości widnieje jako "brak na magazynie" a ew. czas oczekiwania na zamówienie to 4 tygodnie.

Brednie po prostu.
    Jak bym miał czekać na popularne trafopowielacze 4 tygodnie, to już dawno bym zbankrutował.

A mnie dziwi, że ktoś chce naprawiać nie mając o tym pojęcia, no i jeszcze chciałby zrobić to bez kosztów. ;)
  • #7 12711815
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    mirex napisał:

A mnie dziwi, że ktoś chce naprawiać nie mając o tym pojęcia, no i jeszcze chciałby zrobić to bez kosztów. ;)
    No i jeszcze mu się nie podoba styl twoich wypowiedzi?
    P.S. A jaki tam trafopowielacz jest?
  • #8 12712296
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    medick91 napisał:
    wyrzuciłem więc trafo

LeDy napisał:
    A jaki tam trafopowielacz jest?

Tylko można domniemywać...:-)
    Raczej tu nie o tafo chodzi.
  • #9 12712563
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    radekrpisz napisał:
    medick91 napisał:
    wyrzuciłem więc trafo

LeDy napisał:
    A jaki tam trafopowielacz jest?

Tylko można domniemywać...:-)
    Raczej tu nie o tafo chodzi.

Ja nie wnikam czy tak czy nie ale aby wyjaśnić to:
    Cytat:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem PHILIPS 21PT4475/48, który nie uruchamia się, a dioda czuwania przygasa podczas próby włączenia. Po wymianie elektrolitów i tranzystora BUT11APX, objawy nie uległy zmianie. Użytkownik zauważa, że napięcie na obciążonej linii wynosi około 100V, co wydaje się zbyt niskie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia trafopowielacza oraz krytyka braku doświadczenia w naprawach. Uczestnicy podkreślają, że wiele trafopowielaczy można sprawdzić samodzielnie, a problemy z dostępnością części mogą być przeszkodą w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA