logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Boot manager + kilka pozycji + kilka iso na pendrive - How??

djsmol 19 Kwi 2009 09:51 12270 12
REKLAMA
  • #1 6431704
    djsmol
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Na wstępie domyślam się, że zaraz zostanę zwyzywany, ze to już było, że szukaj i takie tam. Ale rozwiązanie jakie znalazłem mnie nie satysfakcjonują. Za pomocą narzędzia HP zrobienie bootowalnego narzędzia z plików booujących z WIN98 działa. Ale to za mało. Chciałbym mieć bootmanagera na pendrive z którego (gdyby się dało) odpalałoby się powiedzmy jakąś dystrybucję LIVE-linuksa, program diagnostyczny dla komputera oraz Ghosta. Czyli gdyby dało się wybrać niejako jaki plik iso zabootować to by było git.

Korzystałem z HP Drive Key Boot Utility ale jakiś dziwnym zbiegiem okoliczności nie da się tam jednak dodać kilku menu do bootowania, działa tylko wgranie ich obrazu do diagnostyki i to działa. Próbowałem inne opisy w necie, które teoretycznie pozwalają na bootowanie jednego pliku iso, ale nigdy to nie zadziałało. Na pewno da siezabootować, bo jak wcześniej pisałem z narzędziem HP zadziałało. Znalazłem jeszcze UNetbootin. albo ściąga dystrubucje, albo podaje mu się iso i ma niby zrobić. I fajnie wygląda bo po zabootowaniu jest menu (wiem jużjak dodawać od niego pozycje ręcznie w pliku sysconfig). Ale nie chce odpalić tego iso. Można recznie wskazać programowi pliki z kernelem oraz initrd. Jako kernel dałem vmlinuz (pliczek z programu HP znalazłem, to samo jest chyba w slaxie) a jako initrd dałem na próbę mini dystrybucje XP'ka (140Mb). I bootuje, wgeywa się kernel, wgrywa image xp'ka i zwraca błąd.... Korzystając z ustawień HP dopisałem że ma zamontować w \dev\ram0 (ramdisk) i dałem chyba 280Mb na ramdrive'a....no i sienapisało, ze nie mozna zamontować ble ble..... w sumie 2 dni próbuję i jeszcze nigdy tak długo nie siedziałem na problemem, który już niby był opisywany setki razy....

Tak więc jakby kto wiedział, jak taki bootmanager i kilka różnych rzeczy żeby mozńa było odpalać z pena to byłbym 'dźwięczny'. A jeżeli jużnie to to PEWNY i AKUTECZNY sposób na zabootwanie pliku ISO (który jest bootowalny) z pendrive, bo jak czytam na jednym forum, zę mam zamontowac iso z napędzie i skopiować tylko pliki to najpierw się śmieję. Ale gdy na 10 stronie 'miszczowie' piszą znowu tylko o przekopiowaniu to już zbiera mi się na płacz...

uff - ale sierozpisałem.
  • REKLAMA
  • #2 6431742
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    Poczytaj o Hiren's Boot i możesz być 'dźwięczny'.
  • REKLAMA
  • #3 6431746
    djsmol
    Poziom 11  
    Przed chwilą za pomocą Unetbootin ściągnął sieSlax Live i kurde wszystko poszło.... To czemu iso bootowalnego windowsa nie idzie, chociaż piszą ludzie że działa. Próbowałem nawet BartPE (kopiowanie plików ntldr, kopiowanie skryptem) i nic nie wyszło...

label ubnentry0
    menu label Slax Graphics mode (KDE)
    kernel /boot/vmlinuz
    append initrd=/boot/initrd.gz ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=xconf;telinit~4 changes=/slax/

postac pliku jest dosyc prosta, więc majac kilka przygotowanych plików teoretycznie dałoby się utworzyć kilka pozycji do bootowania. Ja ustawiłem ramdiska na 282000 ale i tak windows nie poszedł..... masakra.....
    to może wystarczy tylko taki zapis: append initrd=/boot/(tutaj skonwertowany image windowsa za pomocą unetbootin) ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw bez reszty czyli tego autoexec??
  • REKLAMA
  • #4 6918628
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Chciałbym zrobić coś podobnego do tego co opisuje autor postu. Chciałbym zrobić bootowalnego pena który będzie miał do wyboru na starcie kilka opcji np. mini XP, backtrack, hirens i ghost. Jak zrobić takie menu i jak się do tego zabać?

Pozdrawiam
  • #5 6918728
    djsmol
    Poziom 11  
    Ja zobiłem tak:
    wgrałem SLAX'a na pendrive'a. powstanie plik syslinux.cfg na pendrive. Jak go otworzysz - wszystsko już widać. Wystarczy tylko pododawać odpowiednie wpisy i bezie działać. Ja instalowałem na drugiego pendrive'a Hirens boot, zmieniałem nazwy plików cfg na nieco inne i dodawałem wpisy do starego na pierwszym pendrive. Czasem nawet tworzyłem folder i do niego wszystko wrzucałem (np. mini XP) i tylko w plikach cfg pododawałem do scieżek nazwę folderu i zazwyczaj działało (czaem nie chciało i wtedy trzeba wgrać do głównego katalogu).
  • #6 6918755
    c4
    Poziom 16  
    No spoko ale jakoś jaśniej bym wolał jak to zrobić a może masz gdzieś linka do instrukcji?

Pozdrawiam
  • #7 6918865
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    c4 - jeden dzień i dwie strony temu zakończony, ale nie zamknięty, został wątek nt. podobnego rozwiązania.
    Może, zamiast o tym żeś pirat - hirens - nas informować byś archiwum forum przejrzał?

PS.
    "Takie menu" - cokolwiek to określenie znaczy - można zrobić posługując się wzorcami np. z zestawów typu UB CD nie ma więc sensu wozić drzewa do lasu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #8 6920046
    c4
    Poziom 16  
    Wiedziałem że znajdzie się ktoś taki jak TY i wtrąci się do postu utrudniając rozwiązanie problemu zamiast pomóc skoro posiadasz taką wiedzę. Mógłbyś przynajmniej zapodać link posta, o którym mówisz a po drugie to dlaczego pirat?

Pozdrawiam
  • #9 6923549
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Poczytajcie na temat syslinuxa
  • #10 6923710
    Matuzalem

Poziom 43  
    Zamiast "wychwalać" moją osobę mogłeś sięgnąć tam gdziem Cię odsyłał - teraz to już i dni i stron więcej - bo to Ty pono rozwiązania szukasz. Owszem link do wątku mógłbym podać, ale to przecież Ty masz obowiązek, przed założeniem tematu, sprawdzić czy podobnego nie było.
    Nim więc następnym razem:
    1. zarzucisz mi wtrącanie się sprawdź czy w Twych wypowiedziach nie propagujesz piractwa;
    2. dopełnij obowiązków lub skorzystaj z sugestii, a nie czekaj na gotowe pretensjami własne lenistwo skrywając.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #11 6942528
    c4
    Poziom 16  
    Wiem że chciecie pomóc ale jakoś czytam o tym syslinux i nie znalazłem normalnej instrukcji jak zrobić bootowalnego pena przy jego pomocy i jak zrobić boot menu w celu wyboru pomiedzy kilkoma aplikacjami
  • #12 6942644
    Matuzalem

Poziom 43  
    To spróbuj "poglądowo" - ściągając np. UBCD czy Bart'sa i na przykładzie ich konstrukcji się wzoruj.

PS.
    Z tego co pamiętam UBCD jest prostszy do instalacji na pendrive'ie, a i chyba lepiej opisany.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu stworzenia bootowalnego pendrive'a z menedżerem rozruchu pozwalającym na wybór i uruchomienie różnych systemów i narzędzi z plików ISO (np. Live Linux, program diagnostyczny, Ghost, Mini XP, Backtrack, Hirens BootCD). Użytkownik napotkał problemy z uruchamianiem niektórych obrazów (np. Windows) przy użyciu narzędzi takich jak HP Drive Key Boot Utility i UNetbootin. Sugerowanym rozwiązaniem jest wykorzystanie bootloadera syslinux, modyfikacja pliku konfiguracyjnego `syslinux.cfg` w celu utworzenia menu startowego oraz skopiowanie niezbędnych plików i folderów z pożądanych dystrybucji (Slax, Hirens BootCD, Mini XP itp.) na pendrive'a, dostosowując ścieżki w ich plikach konfiguracyjnych (np. `.cfg`, `.ink`). Jako przykłady struktury plików i konfiguracji wskazano projekty takie jak UBCD czy BartPE. Podano również link do artykułu opisującego szczegółowo tworzenie multi-bootowalnego pendrive'a z wieloma obrazami ISO przy użyciu syslinux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA