logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak etykiet woluminu IBM 2,5' ATA 6GB - Windows 98

eolju1 19 Kwi 2009 12:47 2486 7
REKLAMA
  • #1 6432305
    eolju1
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z dyskiem z laptopa, na którym nieudała się instalacja Windows XP. Na dysku poprzednio zainstalowany był Windows 98, po włączeniu laptopa i wczytaniu BIOS-u wyskakuje komunikat "nieprawidłowy dysk" , przy podłączeniu dysku do komputera stacjonarnego zaczyna startować Win.98 (pokazuje się logo windows98) po chwili namysłu przechodzi w tryb DOS. Po wpisaniu komend pokazuje komunikat:
    • C:>DIR
      wolumin w stacji dysków nie ma etykiety
      nr. ser. woluminu ...
      katalog C:\
      COMMAND COM 95.874
      1plikow 95.874
      6.176.66wolnych

C:>VER
      windows98 [wersja 4.10.2222]

C:>SET
      PATH=
      CONSPEC=\COMMAND.COM

Nie działają komendy UNDELETE C: i UNFORMAT C: LABEL:C
    Chciałbym zainstalować Windowsa 98 lub uratować istniejący system, nie miałem do tej pory kontaktu z DOS-em, więc nie za bardzo się orientuję o co chodzi, proszę o dalsze wskazówki.
    Poprawiłem. (gsm_virus)
  • REKLAMA
  • #2 6433165
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Jeżeli chcesz zainstalować 98 to zrób format dysku poleceniem format c: lub użyj Fdisk. Zrób to startując z dyskietki startowej Win98 lub płyty(ewentualnie jak masz dostęp do drugiego komputera to tam podpinając jako drugi dysk wyczyść go.

Dodano po 58 [sekundy]:

Na XP to trochę mały ten dysk.
  • REKLAMA
  • #3 6433722
    eolju1
    Poziom 10  
    Niestety po wpisaniu komendy FORMAT C: również otrzymałem informacje o niepoprawnej komendzie ,próbowałem sformatować dysk na komputerze stacjonarnym instalatorem winxp startując z płyty cd, uzyskałem jedynie informacje : "partycja1 nieznana" , nie ma informacji o miejscu niepodzielonym na partycje a próba usunięcia lub sformatowania istniejącej nierozpoznawalnej partycji generuje informację o niewłaściwym dysku . Ubuntu uruchomione z livecd nie wykryło obecności żadnego dysku.
  • REKLAMA
  • #5 6433872
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Ja bym spróbował od fdisk /mbr zacząć, a potem zobaczył czy w98 się nie obudzi i - gdyby nie - przeszedł do nakładki (pod rozwagę zostawiam czy przez setup, czy setupcor).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 6435101
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Cytat:
    Chciałbym zainstalować win98 lub uratować istniejący system, nie miałem do tej pory kontaktu z dos-em więc nie za bardzo orientuję sie o co chodzi , proszę o dalsze wskazówki

1) Kolega uruchomi MHDD
    Wyda komendę EID i zamieści zdjęcie
    2) Zanim zaczniesz próbować w ciemno trzeba przeprowadzić analizę jakoś wszyscy tu piszą a może to a może tamto ale nikt nie chce dowiedzieć się co temu dyskowi jest.
  • #7 6439588
    eolju1
    Poziom 10  
    Niestety nie mogę zrobić zrzutów ponieważ mam przejściówkę z ATA na IDE zasilaną poprzez małą wtyczkę ze stacji dyskietek. Poniżej zamieszczam więc opis:
    FDISK - po tej komendzie komputer już nie bootuje z dysku twardego
    • MHDD>EID
      IBM-DBCA-206480 LBA:12.685.680 BIOS:80H
      SN:HROHRMT6930 FW:BC40A87F CACHE 420kb
      SUPPORTS:HPA LBA MS16 DMA (UDMA2 , MWDMA2)
      Smart: Disabled
      Security: high,OFF. size=6194MB

Właśnie uruchomiłem SCAN i po postępie 2% zaczynam mieć złe przeczucia co do tego dysku:
    - X UNC: 288 (ok. 30 bad sektorów na samym początku)
    - S IDNF: 9
    - A AMNF: 4
    - <10ms: 1
    - <50ms: 621
    - <150ms: 3
    - >500ms: 132
    Reszta parametrów na razie 0

Nie wiem czy jest sens dalej skanować ale spróbuję go skończyć, dam znać co wyszło.
    Poprawiłem post. (gsm_virus)
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym IBM 2.5" ATA 6GB po nieudanej instalacji systemu Windows XP. Dysk, na którym wcześniej był Windows 98, nie uruchamia się poprawnie (komunikat "nieprawidłowy dysk"), a po podłączeniu do innego komputera przechodzi do trybu DOS, gdzie standardowe komendy formatowania i zarządzania partycjami zgłaszają błędy lub brak etykiety woluminu. Instalator Windows XP widzi partycję jako "nieznaną" i nie pozwala na operacje, a Ubuntu LiveCD nie wykrywa dysku. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzi niskopoziomowych do diagnostyki dysku, takich jak MHDD. Po wykonaniu komendy EID i skanowania MHDD, dysk (model IBM-DBCA-206480) wykazał liczne błędy, w tym sektory UNC, IDNF, AMNF oraz długie czasy dostępu, co wskazuje na poważne uszkodzenie lub awarię. Zalecono sprawdzenie statusu SMART dysku w celu potwierdzenia jego stanu technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA