logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk IBM IC25N020ATCS04-0 - Instalator XP nie rozpoznaje partycji NTFS, błędy MHDD

Motor456 19 Lut 2010 13:56 3634 12
REKLAMA
  • #1 7718406
    Motor456
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    posiadam leciwego laptopa Vobis nie mogę zainstalować na nim systemu ponieważ Instalator Windowsa XP nie rozpoznaje formatu partycji tego dysku. A wszystkie programy do diagnozowania pokazują że ta partycja to NTFS. Być może że dysk jest uszkodzony bo jak skanowałem programem MHDD to pokazywały się te pola z X i dużo tych z oznaczeniem 150ms. jak by ktoś jeszcze mógł napisać jak programem
    MHDD naprawić te błędy to będę wdzięczny.

Z góry
    dziękuję za odpowiedzi !!
  • REKLAMA
  • #2 7718555
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    W MHDD komenda EID (zapisz wynik), i S.M.A.R.T. (klawisz F8 )
    Wyniki z powyższych działań podaj na forum (zdjęcie, lub przepisz tekst), będzie wiadomo co dalej.
  • REKLAMA
  • #3 7718620
    Motor456
    Poziom 11  
    Proszę bardzo:
    Dysk IBM IC25N020ATCS04-0 - Instalator XP nie rozpoznaje partycji NTFS, błędy MHDD Dysk IBM IC25N020ATCS04-0 - Instalator XP nie rozpoznaje partycji NTFS, błędy MHDD
  • #4 7719484
    andreooo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Dane ze SMART nie wyglądają optymistycznie pojawiły się sektory niestabilne i prawdopodobnie ich liczba będzie wzrastać. Dokładając do tego informację że pojawiają się "X" przy skanowaniu jednoznacznie wskazujące na uszkodzone sektory. Można spróbować z nim zawalczyć np. MHDD (zerowanie + remap) ale prawdopodobnie w niedługim czasie znowu system padnie. Jeżeli chce się kolega pobawić to do dzieła może się uda ale rokowania nie są optymistyczne.
    Oczywiście jeżeli były ważne dane to pasował by ten dysk poprzez przelotkę podłączyć do PC albo uruchomić jakąś LiveCD i zgrywać na pendrive'a, przy takim połączeniu dysk powinien jeszcze chodzić.
  • REKLAMA
  • #5 7719524
    Motor456
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pobawię się z tym dyskiem może uda mi się go "naprawić" ;)
    A i jeszcze jedno co może być przyczyną tych błędów ? Cy po tym zerowaniu i remapie będę mógł sformatować dysk ? Teraz nie mogę ponieważ GParted chodził przez 2,5 godziny i nic nie zdziałał ;(
  • #6 7719704
    andreooo
    Poziom 18  
    Przyczyn powstawania błędów jest dużo od błędów w procesie technologicznym produkcji i składania(które wchodzą po pewnym czasie), mechanicznego zużycia sprzętu (głowica, łożysko), poprzez niewłaściwą eksploatację (częste przenoszenie uruchomionego laptopa, upadki), uszkodzenia elektroniki i softu i wpływ innych elementów komputera taśmy, zasilacz. Także ciężko powiedzieć dlaczego? Po tych zabiegach o których mówiłem dysk będzie wyczyszczony jakby przyszedł ze sklepu (oczywiście będzie posiadał błędy, które są nienaprawialne ). Także miłej zabawy zawsze się można czegoś nauczyć.
  • REKLAMA
  • #8 7723134
    Motor456
    Poziom 11  
    Witam dzisiaj rozkręciłem dysk i coś przekombinowałem ;) Teraz przy włączaniu dysk nie jest wykrywany, i słychać jak coś wali? czego to może być przyczyna ?
  • #9 7723203
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 101
    Motor456 napisał:
    Witam dzisiaj rozkręciłem dyski i coś przekombinowałem ;) Teraz przy włączaniu dysk nie jest wykrywany, i słychać jak coś wali? czego to może być przyczyna ?

Rozkręciłeś obudowę dysku?
  • #10 7723214
    Motor456
    Poziom 11  
    tak, obudowę. i zauważyłem że ta "nóżka" (nie wiem jak to się nazywa) która wchodzi na talerz teraz wchodzi bez problemu. A wcześniej musiałem trochę siły użyć aby ją przesunąć.
  • #11 7723310
    andreooo
    Poziom 18  
    Aj kolego takich rzeczy się nie robi, trzeba było wcześniej zapytać na forum. Takie manewry są co prawda robione ale w warunkach laboratoryjnych i przez doświadczonych ludzi, którzy wiedzą co robią. Także dysk ma prawo nie pracować a kolega nauczył się dzisiaj dwóch rzeczy:jak wygląda dysk od środka oraz ważniejsza nauka nie rozkręcamy dysków twardych w domu.
  • #12 7723351
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 101
    Motor456 napisał:
    tak, obudowę. i zauważyłem że ta "nóżka" (nie wiem jak to się nazywa) która wchodzi na talerz teraz wchodzi bez problemu. A wcześniej musiałem trochę siły użyć aby ją przesunąć.

Dysk możesz wyrzucić do śmieci.
  • #13 7723488
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    michal_aniol napisał:
    Motor456 napisał:

Dysk możesz wyrzucić do śmieci.
    Tak, ale zgodnie z obowiązującymi normami UE - należy zachować normę recyklingu.

Motor456 napisał:
    tak, obudowę. i zauważyłem że ta "nóżka" (nie wiem jak to się nazywa)
    Szkoda że wcześniej się nie opamiętałeś i np. mogłeś poszukać stosownej informacji, co należy a czego nie wolno robić z dyskiem. W dodatku nie znając podstaw w budowie i nazewnictwie ww. elementów.

Temat obecnie nadaje się do zamknięcia (co niniejszym czynię).
    :arrow: Motor456, elektronikę z ww. dysku możesz spokojnie sprzedać na dowolnym portalu aukcyjnym, zawsze te parę złotych zarobisz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dyskiem IBM IC25N020ATCS04-0 w laptopie Vobis, ponieważ instalator Windows XP nie rozpoznaje partycji NTFS. Diagnozowanie za pomocą programu MHDD ujawnia uszkodzone sektory oraz niestabilne sektory. Użytkownik prosi o pomoc w naprawie błędów oraz o wyjaśnienie przyczyn problemów. Odpowiedzi sugerują użycie komend EID i S.M.A.R.T. w MHDD, a także zerowanie i remapowanie dysku, jednak ostrzegają, że dysk może być w złym stanie i problemy mogą się powtarzać. Po rozkręceniu dysku przez użytkownika, pojawiły się dodatkowe problemy z wykrywaniem dysku, co prowadzi do dyskusji na temat niebezpieczeństw związanych z samodzielnym otwieraniem dysków twardych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA