logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio Moov 360 - PC nie wykrywa urządzenia, błąd services.exe 0xC000001C

radko23 20 Kwi 2009 15:10 5216 11
REKLAMA
  • #1 6436490
    radko23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam taki problem po podlaczeniu MIO do usb ,wyswietlaja mi sie na nawigacji dwa monitorki jeden niebieski a drugi pomarańczowy tak jak by byl podlaczony do usb ale dalej PCet nie widzi zadnego urzadzenia.

I wyswietla sie komunikat a wyswietlaczu "application services.exe has performed an illegal operation and will be shut down. ifthe problem persists, contact the program vendor"

ponizej jest kod bledu
    "Program: services.exe
    Exception: 0xC000001C
    Address: 8C00DD80"
  • REKLAMA
  • #2 6436582
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Kopiowałeś coś na flash disk wywalając zawartość program files\miomap lub edytowałeś plik PATHS.XML.

Pytanie co robiłeś i czy robiłeś coś jeszcze.
    PC nic nie widzi czy widzi tylko SD jak włożysz w nawigację ?
  • REKLAMA
  • #3 6436598
    radko23
    Poziom 12  
    Plik PATHS.XML byl edytowany ,aby startowal z karty SD.
  • REKLAMA
  • #4 6436618
    marek216
    Poziom 43  
    Rozumiem, że PC nawet SD jak wsadzisz nie widzi.
  • #5 6436667
    radko23
    Poziom 12  
    Jak karta jest w nawigacji to nie
  • #6 6436903
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Żeby PC widziało nawigację musi być odpalony applicationlauncher w Mio, on również odpowiada za uruchamianie MioMap 2008 (lub jeśli wyedytowałeś plik ini) innej aplikacji. Co do sposobu naprawy, to pozostaje Ci sprawdzenie czy jest reakcja na plik auto.exe umieszczony w katalogu Cobia_420_64 na karcie. Spróbuj podstawić pod auto.exe Total Commandera lub explorera i zobaczyć. Jak odpali, to przywróć zmiany w pliku xml i ciesz się sprawnym Mio, jak nie, czeka Cie serwis. Ewentualnie jest jeszcze jedna możliwość. Włącz na ON - poczekaj aż się rozładuje bateria i samo się wyłączy -> następnie dajesz na reset, potem off i na off podłączasz do komputera - powinien zobaczyć jako dysk twardy i wymienny(karta SD)
  • #7 6436960
    marek216
    Poziom 43  
    applicationlauncher sie nie odpali, bo PATHS.XML jest zmieniony i szuka startu zgodnie ze ścieżką w nim wpisaną.

Pozostaje kombinacja z SD ( czytaj komunikaty jak wyskoczą żebyś zawartości flasha nie zmieniał) lub serwis.
  • REKLAMA
  • #8 6439655
    radko23
    Poziom 12  
    Ma ktos backup ? I mogl by ktos wystawic go na jakis serwer. Sam niestety nie zrobilem backupu.
  • #9 6439659
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Co Ci da backup - jak nie masz komunikacji z kompem ani z kartą SD - w jaki sposób go przywrócisz?
  • #10 6440423
    radko23
    Poziom 12  
    na programatorze
  • #11 6440556
    marek216
    Poziom 43  
    Na programator potrzebujesz kopie wykonaną na programatorze.
  • #12 9333030
    ryyyAv
    Poziom 10  
    Witam, od 2 dni przeglądam internet i nie mogę sobie poradzić z tą nawigacją (mimo że już kiedyś z tym modelem działałem i nie mogę sobie przypomnieć jak to robiłem) Wszystko ładnie pięknie, ale jak ja mam ingerować w jakiekolwiek pliki nie mając połączenia z PC? Próbuję ze sterownikami, z windows mobile device ale połączenie ani drgnie..

Windows 6 32 i 64bit.

edit:

wystarczyło połączyć się przez samą przejściówkę na rozładowanym urządzeniu a nie przez uniwersalny kabel usb. Rozładowujemy, przełączamy na reset, później podpinamy i dajemy na ON.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nawigacji Mio Moov 360, która po podłączeniu do komputera przez USB wyświetla ikony połączenia, ale nie jest wykrywana jako urządzenie, jednocześnie pokazując błąd "application services.exe has performed an illegal operation" z kodem wyjątku 0xC000001C. Przyczyną problemu okazała się edycja pliku PATHS.XML, mająca na celu bootowanie z karty SD, co prawdopodobnie uniemożliwia uruchomienie procesu applicationlauncher odpowiedzialnego za komunikację USB.

Dyskusja wskazuje na brak wykrywania zarówno pamięci wewnętrznej urządzenia, jak i karty SD przez PC, gdy karta znajduje się w nawigacji. Jako potencjalne rozwiązania zaproponowano testowe uruchomienie z karty SD za pomocą pliku auto.exe (np. Total Commander lub explorer) umieszczonego w folderze Cobia_420_64 na karcie. Jeśli to zadziała, należy przywrócić oryginalny plik PATHS.XML. Inna metoda, potwierdzona jako skuteczna przez innego użytkownika, polega na całkowitym rozładowaniu baterii, wykonaniu resetu, wyłączeniu urządzenia (pozycja OFF), a następnie podłączeniu go do komputera (zaleca się oryginalny adapter USB, nie uniwersalny kabel) przed włączeniem (pozycja ON), co powinno umożliwić wykrycie nawigacji jako dysku twardego i wymiennego. Wspomniano również o możliwości przywrócenia działania poprzez programator, ale wymaga to posiadania backupu wykonanego tą metodą. Standardowy backup jest trudny do użycia przy braku komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA