logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV6000 - zaczął piszczeć bez przyczyny

wronski_gedeon 21 Kwi 2009 09:35 1959 6
REKLAMA
  • #1 6439445
    wronski_gedeon
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam.

Mam problem z notebookiem HP Pavilion dv6000 (Intel).
    Notebook zaczął piszczeć - jakby miał zwarcie.
    Notebook NIE był zalany, po prostu zrobiło się to z dnia na dzień.

Poprawiłem temat i błędy w treści posta. Proszą dbać o poprawną pisownię.(gsm_virus)
  • REKLAMA
  • #2 6439570
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    A może by tak dokładniej opisać kiedy piszczy ?

Jak masz gwarancję to oddaj serwisantom. A dlaczego piszczy ? HP mają tendencję do przegrzewania się i takie są tego skutki.
  • REKLAMA
  • #3 6439616
    wronski_gedeon
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Notebook wogule się nie uruchamia, zapala się czerwona lampka i piszczy (to ja jestem serwisantem i pierwszy raz mam taką usterke) płyta zostałą dobrze wygrzana notebook zachowuje się jakby miał zwarcie
  • #4 6440706
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Pisze się "w ogóle".

Szukałeś zwarcia ? Brałeś pod uwagę mikropęknięcie ?
  • REKLAMA
  • #5 6445643
    Marczeno
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Pomieszaj pamięciami w bankach, taki objaw wskazywał kilkukrotnie na spalony jeden bank pamięci. Wyciągnij najpierw z pierwszego banku, później z drugiego i na odwrót włóż pamięci.
  • #6 6454014
    Robik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak dobrze grzałeś płytę to może kulki pod bga się zlały i masz zwarcie.
  • REKLAMA
  • #7 6589128
    Wronski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    To na 99% zwarcie na BGA, trzeba odlutować układ i na nowo prezylutować (rebaling) Nowe kulki itd. Na forum już opisywane. Te modele tak mają

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z notebookiem HP Pavilion DV6000, który nagle zaczął piszczeć i nie uruchamia się, sygnalizując czerwoną lampką potencjalne zwarcie. Użytkownik, będący technikiem serwisowym, wyklucza zalanie i próbował wygrzewać płytę główną bez rezultatu. W odpowiedziach sugerowane są sprawdzenie pod kątem zwarć lub mikropęknięć, testowanie pamięci RAM poprzez zamianę modułów w slotach, a przede wszystkim zdiagnozowano wysoką prawdopodobieństwo zwarcia pod układem BGA. Wskazano, że może to być typowa usterka tych modeli, potencjalnie pogłębiona wcześniejszym wygrzewaniem. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wylutowanie układu BGA i jego reballing (ponowne przylutowanie na nowych kulkach).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA