logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik mod 10 w kodzie Aikena bez przerzutników JK i D - jakie opcje?

dizzy81 30 Kwi 2004 18:12 1386 9
REKLAMA
  • #1 620364
    dizzy81
    Poziom 11  
    Czy jest jakis układ który posłużył by mi do zbudowania licznika mod 10 zliczającego w kodzie Aikena, ale nie na przerzutnikach JK?Na JK już mam i potzrebuje innego rozwiązania (przerzutniki D też nie wchodzą w grę)
  • REKLAMA
  • #2 621881
    djcrash
    Poziom 14  
    dizzy81 napisał:
    Czy jest jakis układ który posłużył by mi do zbudowania licznika mod 10 zliczającego w kodzie Aikena, ale nie na przerzutnikach JK?Na JK już mam i potzrebuje innego rozwiązania (przerzutniki D też nie wchodzą w grę)

Napisz mi jak wyglada ten kod Aikena bo akurat na licznikach mod10 caly czas w szkole pracujemy [mamy takich matołow w klasie ze juz caly semestr nie umieja takiego banału zrobić :D ]

Jak bede wiedzial jak wyglada ten kod to no problem bo prawde mowiac pierwsze o nim slysze!!!
    A czy chcesz pozniej to zobrazowac na wyswietlaczu 7segmentowym??
  • REKLAMA
  • #3 621892
    dizzy81
    Poziom 11  
    Kod Aikena, proszę bardzo inna nazwa to 2421, hehe

0000
    0001
    0010
    0011
    0100
    1011
    1100
    1101
    1110
    1111

I nie mam potrzeby obrazowania go na wyswietlaczui powtarzam, bez użycia przerzutników JK i D !!! PZDR:)
  • #4 621899
    djcrash
    Poziom 14  
    spoko wykonam go na ukladzie 7490 lub 7493 jeszcze zobacze odpowiedz dam ci we wtorek bo neta mi zaraz wylacza bo stawiamy uniksa by poprawic bezpieczenistwo sieci i dopiero we wtorek pod wieczor zamieszcze schemacik jak go wykonac :)
    takze do wtorku musiszoczekać 8)
  • #5 621900
    dizzy81
    Poziom 11  
    Szczerze jestem tego ciekawy, bo ja nie mam koncepcji, będę wdzięczny, pozdrawiam i dziękuję!
  • REKLAMA
  • #6 621907
    djcrash
    Poziom 14  
    Zobaczymy bo ja jak narazie tez nie mam :(
    ale sprawdzimy we wtorek wiedze naszych nauczycieli :)
    wkoncu robimy mod10 w BCD to w tym kodzie tez nie powinno im sprawic problemu :D hehe
    spoko
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #7 621919
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    jeden z autoładowaniem liczy od 000 po doliczeniu do 0100 na 0101 ( sprawdza też MSB) ładuje do swojej zawartości 011 i liczy dalej po 111 sam się wyzeruje
    zostaje jeszcze kwestia tej jedynki z przodu,najprościej byłoby modulo 5 sterować zatrzaskiem, ewentualnie sterować impulsem ładującym licznik i impulsem przepełnienia
    ewentalnie zrobić układ który zlicza do 5 i ustawia jedenkę aż do impulsu zerujące z przepelnienia

------------
    192/193
  • #8 621924
    djcrash
    Poziom 14  
    Spoko "Acula" wykorzystam te wskazówki i zbuduje model takiego licznika myślę,że teraz nie będzie ztym problemów
    DO WTORKU!!!
    A jeszcze jedno Acula kupić jakiś konkretny 74xx czy wystarcza mi te 7490 i 93??
  • #10 622087
    dizzy81
    Poziom 11  
    Zrobiłem sobie w PSpice ten licznik z wykorzystaniem multiplekserów, ale niestety nie działa :(, a błędu w podłączeniu na pewno nie popełniłem, ale pomysł też ciekawy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy licznika modulo 10 zliczającego w kodzie Aikena (2421) bez użycia przerzutników JK i D. Autor poszukuje alternatywnych rozwiązań sprzętowych. Uczestnicy sugerują wykorzystanie układów scalonych serii 74xx, takich jak 7490 i 7493, które są popularne do realizacji liczników, choć nie jest jasne, czy spełnią wymóg braku przerzutników JK i D. Pojawiły się propozycje implementacji licznika z autoloadem, który po osiągnięciu określonego stanu (np. 0101) ładuje inną wartość i kontynuuje zliczanie, a także sterowania zatrzaskiem lub impulsem ładującym licznik. Jeden z uczestników próbował symulacji w PSpice z użyciem multiplekserów, jednak układ nie działał poprawnie mimo prawidłowego podłączenia. Wskazano również możliwość budowy przerzutników z bramek logicznych lub tranzystorów jako alternatywę dla standardowych przerzutników JK i D. Dyskusja nie doprowadziła do jednoznacznego schematu, ale zawierała praktyczne wskazówki dotyczące implementacji licznika mod 10 w kodzie Aikena bez użycia przerzutników JK i D.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA