logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja DDNS na TPLink WR340GD DSL z dynamicznym IP - brak dostępu

swid 22 Kwi 2009 20:32 6672 9
REKLAMA
  • #1 6445330
    swid
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam

Chcę dostać się zdalnie do swojego routera TPLink WR340GD DSL.
    IP mam dynamiczne. ISP Multimedia.
    Zarejestrowałem konto na dyndns.org (screen), w routerze ustawiłem tak jak chyba powinno być (screen). Po wpisaniu w przeglądarkę nazwę swojego hosta niestety dostaję informację, że nie można wyświetlić strony.
    Adres IP, który jest częściowo zamazany, to obecny adres IP w zakładce WAN na moim routerze.
    Proszę o wskazówki, gdzie popełniłem błąd.

https://obrazki.elektroda.pl/46_1240425204.jpg (screen z dyndns.com)

https://obrazki.elektroda.pl/73_1240425300.jpg (screen router)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6445882
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Może w ustawieniach routera masz wyłączony dostęp do ustawien przez WAN. Połączenia dokonuj z innej sieci (nie zintegrowaną z tą na tym TP-Link), próbowałeś pingować router po adresie z ddns?
  • REKLAMA
  • #4 6446611
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Jeżeli ustawiłeś port 80 i masz adres ip np. 83.21.11.132 to w przeglądarce wpisujesz 83.21.11.132:80, spróbuj ewentualnie tak jak w instrukcji na porcie 8080.
    W advance security masz ignore ping packet form WAN, okienko musi być odznaczone.
  • #5 6446953
    swid
    Poziom 11  
    Wynik pingowania: nie można odnaleźć hosta.
    Zakładkę Advance Security sprawdzę w domu.
    Tylko jedno mi nie pasuje. Ja nie chcę łączyć się z kompem, który stoi za routerem, tylko z routerem. Więc nie powinienem chyba wpisywać adresu IP z przekierowanym portem, tylko nazwę hosta zarejestrowaną na dyndns.org i przypisaną do routera. IP routera jest zmienne (tak myślę), chociaż od jakiegoś tygodnia jak mi to podłączyli, to się nie zmienia.
    Na routerze w zakładce DDNS pisze, że połączenie z DDNS jest: "success"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6447459
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Sorry szybko pisałem i popełniłem błąd. Oczywiście piszesz nie adres ip tylko domenę z ddns, a w remote mangement wpisiujesz ip komputera z którego chcesz się połączyć z routerem.
  • REKLAMA
  • #7 6449268
    swid
    Poziom 11  
    Że należy w wyszukiwarkę wpisać nazwę hosta, to już wiemy. Ale czy jesteś pewny, że w Remote Management mam wpisać adres IP kompa z którego chcę się dostać do routera (a nie IP mojego routera) ?

Opcja "Ignore Ping Packet From WAN Port" nie jest u mnie zaznaczona, wiec jest chyba OK.

Pozdro
  • #8 6451491
    swid
    Poziom 11  
    Sukces. Już działa.
    Wpisałem w Remote Management IP kompa z pracy i dziś po wpisaniu nazwy hosta w przeglądarce wyskoczył mi login do routera. Zalogowałem się i jest git.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #9 6451637
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    W sumie powinna być też opcja EVERYONE... wtedy każdy komputer z sieci może Ci się łączć... bo jak gdzieś wyjedziesz to nie dostaniesz sie zdalnie do routera.
  • #10 6451817
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Powinna, ale w instrukcji nic o tym nie piszą, chyba że potestujesz bo tam jest napisane, że jeżeli jest 0.0.0.0 to funkcja jest wyłączona-pytanie jaka funkcja:
    1. Zdalne zarządzanie?
    2. Zezwolenie tylko z jednego ip.

Spróbuj ze wpisanym 0.0.0.0 i zobacz jak będzie działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z uzyskaniem dostępu zdalnego do routera TP-Link WR340GD DSL z dynamicznym adresem IP poprzez usługę DDNS dyndns.org. Pomimo pomyślnej aktualizacji adresu IP w usłudze DDNS, próby połączenia z nazwą hosta kończyły się błędem (ping nie odnajdywał hosta). Sprawdzono ustawienia dostępu przez WAN oraz opcję "Ignore Ping Packet From WAN Port", która nie była zaznaczona. Rozwiązanie problemu znaleziono poprzez wpisanie adresu IP komputera klienckiego, z którego próbowano połączyć się z routerem, w sekcji Remote Management ustawień routera. Dyskutowano także możliwość konfiguracji Remote Management w celu zezwolenia na dostęp z dowolnego adresu IP (np. 0.0.0.0).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA