logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK WR340G - Brak pobierania IP bramy i DNS przez WAN

Robroy77 23 Lut 2011 00:59 3281 9
REKLAMA
  • #1 9190386
    Robroy77
    Poziom 10  
    Witam
    Sprawiłem sobie taki router aby się kabli pozbyć i się problem stał...
    Goglowałem, szukałem i lipa może ktoś miał taki problem i byłby uprzejmy pomóc, wszystkie sugestie mile widziane.
    Konfiguracja niby prosta nie z płytki badziewnym programem tylko ręcznie z przeglądarki, chodzi tylko o wan reszta śmiga, i co następuje:

1. w sieci laptop i dwie stacjonarki
    2. net-stałe IP przydzielane z dhcp
    3. wtyczka od providera wpięta w port wan routera, klon macka, ustawione w wan dynamic IP, mtu zostawiłem na 1500
    4. i lipa z pobraniem IP bramy i DNS
    5.zmieniłem adresowanie lan i maskę coby konfliktu nie było, nie pomogło
    6.próbowałem na static IP ręcznie wpisać i tu ciekawostka router nie dopuszcza abym maskę miał 255.255.255.248 a IP 87.239.47.26 niestety tak sobie provider wymyślił
    7.opcja Get ip witch unicast dhcp czy włączona czy nie bez zmian.

Brakło mi koncepcji i proszę o pomoc, zastanawiam się czy nie walnięty kupiłem w sklepie.
    Sorka jeśli nie ten dział, proszę o przeniesienie do poprawnego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9190851
    Robroy77
    Poziom 10  
    Kolego mam 5 portow w tym routerku 4 lan i 1 wan, do knfiguracji podpinam sie rj45 na lan tam mam ustawione dhcp moge to samo zrobic laczac sie wifi.
    Jedyny problem ze niemoge go zmusic aby od prowidera pobral IP i cala reszte, jak pisalem statycznie tez niemoge wpisac bo maska mu sie niepodoba.
    Net od providera podłączam na port wan.
  • REKLAMA
  • #5 9191498
    Robroy77
    Poziom 10  
    TP-LINK WR340G - Brak pobierania IP bramy i DNS przez WAN

A jeszcze przyszło mi teraz do głowy. U mnie net nawet na sieciówce chodzi na 10 Mbps. Na 100 czy auto nie ma opcji żeby pobrał adresy. I jak czytam o innych routerach wiele ma podane w specyfikacji że ma WAN 10/100, przy tym nie widzę nic takiego. Czy to możliwe że on po prostu na 10 nie pójdzie?
  • #6 9193365
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4882
    W pierwszej kolejności skontaktuj się z dostawcą internetu i zapytaj o ewentualną zmianę maski.
    Posiadanie routera nie jest zabronione, więc problemów robić nie powinni.

Dla pewności sprawdź ten router u kogoś, czy potrafi w ogóle łączyć się przez WAN - może jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #7 9193528
    Robroy77
    Poziom 10  
    Możliwości zmiany maski nie ma, dostawca stwierdził że skoro wszystko na takiej chodzi to i mój router powinien. A u znajomego z innym dostawcą neta sprawdziłem wszystko śmiga bez problemu.
  • #8 9194907
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Bez sensu, dlaczego miałaby mu się nie podobać ta maska? Normalna jest - /29

Skoro chce chodzić tylko na wymuszonym 10mbps to podejrzewałbym gdzieś walnięty kabel.. No i router też sprawdź.
    W tym tplinku bodajze nie ma opcji ustawienia portu w tryb inny niż autonegocjacja.
  • #9 9195285
    Robroy77
    Poziom 10  
    Dla mnie ta maska też jest normalna, ale routerowi się nie podoba i już. Router właściwie jest sprawdzony bo jak pisałem u kumpla działa całkowicie poprawnie.
    A możliwości zmiany na 10 Mbps faktycznie nie posiada, gdyby posiadał łatwo byłoby sprawdzić czy w tym tkwi problem.
  • #10 9195378
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4882
    Teoretycznie można to sprawdzić.
    Ustawiasz swoją kartę sieciową na sztywno wpisując identyczne parametry jak te, które masz od providera, podpinasz router do karty w port WAN, a drugim komputerem sprawdzasz ustawienia routera i ewentualną łączność przy 10/100.

Inną opcją jest, podłączenie innego routera w celach testowych, zamiast twojego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z routerem TP-LINK WR340G, który nie pobiera adresu IP bramy i DNS przez port WAN. Router jest podłączony do sieci z dynamicznym IP, a użytkownik próbował różnych ustawień, w tym zmiany adresowania LAN oraz ręcznego wpisania statycznego IP, co nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączenia z dostawcą internetu, testowanie routera u innego dostawcy oraz możliwość uszkodzenia kabla. Użytkownik zauważył, że router działa poprawnie u znajomego z innym dostawcą, co sugeruje, że problem może leżeć w konfiguracji lub kompatybilności z obecnym dostawcą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA