Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariston T2 23 MFFI czerwona dioda

szymfa 23 Kwi 2009 22:34 5230 9
  • #1 23 Kwi 2009 22:34
    szymfa
    Poziom 9  

    witam
    po odkreceniu wody (lub wlaczeniu CO) piec zapala ,dalej cyka iskra i sie wylacza tzn gasnie palnik i wlacza sie obieg CO (jezeli byl wylaczony)
    piec pracowal dwa lata (w zimie caly czas ) bez problemowo , prad jonizacji sprawdzilem (ok 5 mikroA), z instrukcji wynika ze dioda ta oprocz "braku zaplonu" sygnalizuje rowniez przegrzanie pieca, co oczywiscie chyab nie nastepuje bo dziala on na min temp. , ale to wlaczenie obiegu na CO po zawieszeniu pasowalo by do przegrzania bo to tak jakby chcial sam sie ochlodzic .....
    byl fachowiec ... bez zadnych pomiarow stwierdzil ze elektronika padla ..
    pytanie do serwisantow: czy to rzeczywiscie plyta glowna? ..a moze jakis termostat? ...

    0 9
  • #2 24 Kwi 2009 11:08
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No raczej nie cała elektronika!Zacznij od czujnika temperatury na CO.Zakładam,że wymiennik pierwotny nie jest zabity brudem.Prąd jonizacji jest do przyjęcia.
    napisz ,jak zachowuje się kocioł na CWU?

    0
  • #3 24 Kwi 2009 11:38
    szymfa
    Poziom 9  

    dzieki za odp...
    kociol i na CO i na CWU zachowuje sie podobnie a wiec po chwili palenia gasnie ...ogolnie w piecu jest czysto, ten serwisant co byl mowi ze wyglada jak nowy ...ja wyjalem elektronike , plytka wyglada jak noweczka, sa tam trzy przekazniki i jeden z nich jest okopcony ,tzn styki sa okopcone (te z pozycji wlaczony, na spoczynkowych jest ok) z instrukcji wynika ze jest to przekaznik od wentylatora, dokopalem sie do termostatu, wykazuje on caly czs zwarcie ..nie wiem ale chyba tak ma byc ...pomiar opornosci podczas zanurzenia w goracej wodzie bez zmian (zwarcie)...
    co do czujnika temp CO to wiem gdzie on jest ale nie wiem jak go sprawdzic tzn jak ma sie zachowywac, przy probie wyjecia go rozszczeelni sie chyba instalacja....
    b. prosze o kontynuacje ,bede dzialal wg wskazowek ....
    zona mi suszy glowe ze plyta plyta ...dzwon niech zmieniaja ....a ja czuje ze to nie to ..
    pzdr

    0
  • #4 24 Kwi 2009 13:43
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Odetnij kocioł od instalacji,spuść z niego wodę,wykręć czujnik i zmierz jego wartość.Podejrzewam,że wystarczy go wymienić i wszystko się unormuje.

    0
  • #5 24 Kwi 2009 14:56
    szymfa
    Poziom 9  

    ok zabieram sie za to po obiedzie
    tylko npisz mi jak powinien sie zachowywac badany omomierzem ten czujnik ? ...
    a jezeli bedzie padniety (na co bardzo licze) gdzie moge dostac taki ?...

    dodane po sprawdzeniu:
    obydwa czujniki (CO i CWU) wymontowane i sprawdzone, na zimno ok 12k ,opornosc spada wraz ze wzrostem temperatury (zanurzone we wrzatku) do ok. 5-6k
    ..wydaje mi sie ze zachowuja sie ok a to oznacza ze szansa na zepsuta plyte glowna rosnie ....niestety ...
    moze jeszcze jakies sugestie ...
    ...jestem juz mistrzem w rozbieraniu i skladaniu kotla :-)

    0
  • #6 25 Kwi 2009 09:53
    szymfa
    Poziom 9  

    niestety woda ciagle zimna ....a dni leca ....dobrze ze zima juz za nami ...
    moze jednak ma ktos jakis pomysl lub spotkal sie z takimi objawami ...
    pzdr.

    0
  • #7 25 Kwi 2009 10:01
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeżeli czujki zachowują się tak jak piszesz,to znaczy że są ok.Pozostaje jeszcze sprawdzić ciągłość ich przewodów-a te pewnie też będą ok.-a to by oznaczało,że diagnoza serwisanta była trafna.Pewnie tylko tor pomiarowy na płycie będzie miał jakąś usterkę,ale nikt nie chce się bawić w takie naprawy z powodu braku tak dokładnych schematów,więc wymienia się całą płytę.

    0
  • #8 25 Kwi 2009 11:18
    szymfa
    Poziom 9  

    no nie jest to pocieszajaca wiadomosc ...plyta drrooogaaa ...
    ale od strony serwisu to rozumiem ...wymiana to szybki serwis ...kto by mial czas na szukanie mierzenie etc ...zreszta serwisant kotlow nie jest elektronikiem ...
    tylko dlaczego nie ma schematow ...? ...boja sie ze zbyt duzo osob naprawialo by to we wlasnym zakresie ?. chyba tak ...a to oznacza ze pada tam zwykle jakas "pierdola" ...
    jeden z uzytkownikow na watku o piecu z podobnymi objawami pisal ze wymienil na tej plycie jedna diode ...nawet pokazywal ktora !...ja juz ja mierzylem i wszystkie inne tez ...ale pezyjze sie tej elektronice raz jeszcze ...
    pozdrawiam i dziekuje ...

    0
  • #9 25 Kwi 2009 11:58
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Próbuj,Może akurat się uda.Co do schematów-Nawet my serwisanci nie mamy dostępu do tak szczegółowych danych,a szkoda.Tak już jest,że zarabia się teraz na częściach a nie na produkcie.Wytwórcy kotłów trzymają się tej zasady bardzo mocno.
    Życzę powodzenia i pozdrawiam.

    0
  • #10 05 Maj 2009 19:26
    szymfa
    Poziom 9  

    konczac watek dodam ze po wymianie plyty glownej wszystko wrocilo do normy ...
    pozdrawiam

    0