logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać?

anbon 24 Kwi 2009 10:37 3503 27
REKLAMA
  • #1 6450895
    anbon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam wszystkich.

Ostatnio nabyłem nowego boxa UFS z HWK. Mam problem z jego zainstalowaniem. Może któryś z was wie w czym tkwi przyczyna błędu.
    Załączniki:
    • Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać? instalacja.JPG (69.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6450930
    McFly123
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam.
    Spróbuj zrobić Update UFS Firmware, przynajmniej tak wynika z loga:
    "use Update Firmware to authorise UFS"

Jeśli się myle to niech ktoś mnie poprawi :)

Pozdrawiam
  • #3 6451085
    anbon
    Poziom 13  
    a skąd pobrać ten plik z rozszerzeniem .fbi?
  • #4 6451109
    gsmangel
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 10
    Zaktualizuj firmware boxa.
    Podłącz na innym kablu USB do kompa.
    Aha. Na windows vista nie zainstalujesz, nie widzi boxa.
  • REKLAMA
  • #6 6451224
    anbon
    Poziom 13  
    DZIAŁA:D

Rzeczywiście inny kabel pomógł.

Teraz pojawił się następny problem:
    BOX_AUTH_ERROR:20
  • #7 6451236
    Full Gsm
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    zrób w następujący sposób
    1. uruchom najnowszego update klienta
    2. wybierz język angielski i daj NEXT
    3. zaczekaj chwile aż klawisz "Update UFS Firmware" będzie aktywny i kliknij w niego
    4. program poprosi cie o plik req.fbi (masz go na supporcie) plik zostanie wgrany do boxa i utworzy sie nowy plik o nazwie z numerem seryjnym twojego boxa i końcówką req

ten plik wyslij do mnie fulllgsm(_at_)gmail.com (przelicze).

w odpowiedzi dostaniesz plik z numerem boxa i końcówką .fbi
    powtarzając kroki od 1 do 4 wgraj do boxa otrzymany pocztą plik

A co do kabli to nie zawsze to jest kabel u mnie box wykrzacza sie zawse po podlaczeniu do kontrolera usb2 ...
  • #8 6451286
    anbon
    Poziom 13  
    Full Gsm napisał:

4. program poprosi cie o plik req.fbi (masz go na supporcie)

tzn. gdzie?

Sorki koledzy że zadaję takie banalne pytania ale przesiadłem się ze zwykłego UFS bez przystawki gdzie następowała tylko instalacja do prawidłowego działania na HWK. Czyli szczerze mówiąc jestem zielony.
  • #9 6451301
    Full Gsm
    Poziom 23  
    Czyli rob to co masz napisane a bedzie jasne...
    a tu miales pecha i zly kabel w twoim przypadku... ;)
    Teraz właśnie masz uszkodzony sam ufs .. :).

P.S. zakladka support jest w update kliencie ... po prawej stornie na dole.
  • #10 6451328
    anbon
    Poziom 13  
    ok, ściągnąłem ten plik.
    Ale po wybraniu jego pojawia mi się taki ekran:
    Załączniki:
    • Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać? support.JPG (55.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 6451332
    Full Gsm
    Poziom 23  
    Aktualizowales hwk ?? :>
  • #12 6451388
    anbon
    Poziom 13  
    Pojawiło się takie okno
    Załączniki:
    • Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać? aktualizacja.JPG (56.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 6451396
    Full Gsm
    Poziom 23  
    musisz poczekać (dzień) parę dni żeby log wskoczy (to takie zabezpieczenie sarasow).
    Log wskakuje od 24h do 72 ...
    Po aktualizacji pomogę dalej.
    :).
  • #14 6451405
    anbon
    Poziom 13  
    no to czekamy:)
  • REKLAMA
  • #15 6461204
    anbon
    Poziom 13  
    Ok, zaktualizowane:
    Załączniki:
    • Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać? aktualizacja.JPG (58.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 6461813
    anbon
    Poziom 13  
    dalej to samo.Biorę update, wybieram plik REQ.fbi i znowu ten sam komunikat:
    Załączniki:
    • Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać? po aktualizacji.JPG (51.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 6462769
    Full Gsm
    Poziom 23  
    Zainstaluj na innym kompie go i sprawdz czy tak samo ... (moze kabel dalej nie taki).
    Pokombinuj ..
    A bym zapomnial przenies klucze zwiazane z hwk na drugi komputer w ten sposob nie bedizesz musial robic aktualizacji 2 raz... ;).
  • #18 6465250
    anbon
    Poziom 13  
    Ok, a te klucze to zapewne jakiś plik. Gdzie on się znajduje?
  • #19 6465470
    Full Gsm
    Poziom 23  
    wpisujesz w uruchom "regedit" i masz klucze systemu wyeksportuj te klucze ktore sa odpowiedzialne za nardzie : hwk global options .
  • #20 6467638
    Br0k3R
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    na przyszłosć - nie pokazuj nigdy swojego HID - jeśli zobaczy to ktoś z supportu pozbędziesz sie w ten sposób i supportu i aktualizacji itd.
  • #21 6469483
    anbon
    Poziom 13  
    OK. poszło. Ale w wersji 2.07. Zamieniłem już te pliki xxxx.fbi. Teraz czekam na update. Zobaczymy czy odpali.
  • #22 6496042
    anbon
    Poziom 13  
    DZIAŁA

Szczerze mówiąc Tornado był o wiele prostszy w instalacji. Nie miałem z nim żadnych problemów.

Ale nie o tym chciałem pisać. Choć jestem laikiem jeszcze w sprawach HWKuFs Micro chciałbym podzielić się moim doświadczeniem w uruchamianiu tegoż urządzenia oraz "zwalczaniu" błędów jakie były opisane powyżej.

Stanęliśmy na tym, że czekaliśmy na aktualizację w wersji 2.07. Niestety nic z tego nie wyszło. Cały czas "serwer zgłosił błąd".

1.Odinstalowujemy wszystko co związane jest z SarasSoft i HWK łącznie z czyszczeniem rejestrów.
    2. Reboot (ponowne uruchomienie) komputera.
    3. Suite setup wersji 2.08
    4. Update poszło za pierwszym razem
    5. Support Setup 2.08

Podsumowując:
    Błąd "box author error" czyli generowanie nowego pliku ".fbi" naprawiamy w wersji 2.07(dokładny opis - fotorelacja- jak tego dokonać jest na forum oraz na supporcie). Nie tylko mi, ale i wielu forumowiczom nie udało się tego zrobić w wersji 2.08.

Błąd instalacji HWK na nowym boxie UFS - jak go rozwiązać?

ps. Dziękuję Koledze Full GSM za pomoc:D
  • #23 6528960
    cobragsm
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam, mam podobny problem, z tym ze u mnie brakuje pliku rejestracyjnego, czy ktoś możne mi go przeliczyć??
  • #24 6529294
    anbon
    Poziom 13  
    Zamieszczam opis i programik jak generować plik .fbi.
    Załączniki:
    • Twister Activator & Req 2 Fbi.exe (625.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UFS_Naprawa_Box_Author_Error.pdf (653.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 6532611
    cobragsm
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @anabon dzięki, o to właśnie chodziło.
  • #26 8305445
    09Marek25
    Poziom 11  
    Witam
    Mam podobny bład : Błąd autoryzacji - tylko już czekam i czekam i za każdym razem wyskakuje.

Chciałem zrobić Update UFS Firmware ale kończę przy wyborze Req.fbi - nigdzie tego pliku nie mogę znaleźć w katalogu w ktorym mam zainstalowanego UFS ;/

proszę o pomoc
  • #27 8365077
    doozzer
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    09Marek25 napisał:
    Witam
    Mam podobny bład : Błąd autoryzacji - tylko już czekam i czekam i za każdym razem wyskakuje.

Chciałem zrobić Update UFS Firmware ale kończę przy wyborze Req.fbi - nigdzie tego pliku nie mogę znaleźć w katalogu w ktorym mam zainstalowanego UFS ;/

proszę o pomoc

Mam ten sam problem...
  • #28 8365237
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Dziala na najnowszych instalkach.... sam w tym tygodniu naprawialem swoj HWK ( tylko firmware ).... dokladnie przeczytac instrukcje i do dziela....
    Załączniki:
    • Req.zip (121 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu autoryzacji ("BOX_AUTH_ERROR:20") podczas instalacji i konfiguracji nowego boxa UFS z przystawką HWK. Początkowe problemy z instalacją (błąd detekcji na FBUS) udało się rozwiązać przez wymianę kabla USB. Główny błąd autoryzacji wynikał z problemów z najnowszą wersją oprogramowania (2.08) podczas procesu generowania pliku autoryzacyjnego (.fbi). Rozwiązaniem okazało się odinstalowanie wszystkich komponentów SarasSoft i HWK, restart komputera, instalacja starszej wersji Suite Setup (2.07) do przeprowadzenia autoryzacji (wygenerowanie pliku .req, przesłanie go do przeliczenia na .fbi, a następnie wgranie pliku .fbi do boxa), a następnie aktualizacja do wersji 2.08 (instalacja Suite Setup 2.08 i Support Setup 2.08). Wspomniano również o możliwości przeniesienia kluczy rejestru HWK na inny komputer oraz o potencjalnych problemach z kontrolerami USB2. Udostępniono narzędzie do generowania pliku .fbi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA