logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć powierzchnię kolektorów solarnych do fabryki dla 150 osób?

KANGUR 11 24 Kwi 2009 10:47 3248 14
  • #1 6450936
    KANGUR 11
    Poziom 11  
    Witam wszystkich , mam pewien problem .Bardzo was prosze o pomoc . najpierw podam mój cel : a więc jest fabryka której pracuje 150 osób potrzebne jest dla niej ogrzanie wody , żeby mieli do niej dostep w czasie przerw ( czyli zrobić sobie kawe , umyc rece i nic więcej ) czyli zapotrzebowanie niewielnikie - ja przyjołem ok 6 l na osobe. Prosze was o podanie mi odpowiednich wzorów dla wyliczenia powierzchni kolektorów , jaki typ byś cie polecili , jaka pojemnaśc bojlerów , jaką firme polecacie.Podkreślam że ważna jest oszczędnośc . Sam zabieram się już do pracy , i zaczynam szukac odpowiednich materiałow , ale wasza pomoc jest mi bardzo potrzebna .Prosze o linki . Mam na to tylko tydzień jak dam sobie rade to dostane jeszcze jeden . Bardzo dziękuje.
  • #2 6455991
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1034
    150 osób * 6 l = 960 litrów

960 litrów : 50l/1m2 absorbera = 19,2 m2 absorbera, czyli ok 8 kolektorów płaskich np: Vitosol 200-F Viessmann (1 Vitosol 200-F ma 2,3 m2 absorbera)

Powyższe wyliczenie jest baaaardzo orientacyjne, więc potrzebne są wyliczenia doświadczonego projektanta.
  • #3 6456296
    Przemek_Kuchta
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    wawrzeczko_t napisał:
    150 osób * 6 l = 960 litrów

Może się czepiam, ale mi wychodzi 150*6 = 900 :)
    Potrzebował byś dużego zasobnika, bo z tego co zrozumiałem to cała woda zejdzie w czasie przerwy. Więc wychodzi zasobnik około 1000 litrów. Można przyjąc, że połowa ludzi nie umyje rąk, smutne lecz prawdziwe. Zastanawiał bym się na celowością stosowania paneli. Czy nie lepiej (jeśli jest wystarczajaco mocna instalacja elektryczne) założyć podgrzewacze przepływowe. Trzeba pamiętać, ze w pochmurne dni woda też będzie potrzebna, więc i tak musiał byś czymś dogrzewać wodę.
  • #4 6456476
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Systemy solarne, dla produkcji wody na umycie rąk w czasie przerwy, to pomyłka. A co zrobisz z wodą, która zostanie wyprodukowana po przerwie?
    Jak pisał Przemek, poszukaj gazu, lub prądu
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #5 6456759
    wawrzeczko_t
    Jeśli fabryka duża - to można rzucić ciepło na technologię produkcji lub basen dla szefa na dachu fabryki (czyt. dla szefa i sekretarki) :)

Osobiście - prąd odradzam. Może odzysk ciepła z jakiś maszyn/pieców ...

A może pompa ciepła:

http://www.viessmann.pl/pl/products/Heat_pumps/Vitocal_160-A.html
  • #6 6456884
    mirrzo

Pompa ciepła do produkcji ciepłej wody????
    Myślałeś troszkę, zanim to napisałeś?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 6456924
    freegass
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    mirrzo napisał:

A co kolegę bulwersuje w takim rozwiązaniu? No chyba, że koszty inwestycji...
  • #8 6459474
    wawrzeczko_t
    mirrzo napisał:

Z całym szacunkiem!!!! Oczywiście, że polecam pompę ciepła powietrze-woda do podgrzewu wody użytkowej. Rzecz jasna trzeba zrobić konkretną analizę co do zasadności zastosowania tego urządzenia w ww fabryce, ale to nowocześniejsze myślenie niż zaproponowany przez Kolegę podgrzew c.w.u. prądem.

Jak obliczyć powierzchnię kolektorów solarnych do fabryki dla 150 osób?

A tak na marginesie - proszę zerknąć na załączony przeze mnie wykres kosztu wytworzenia 1 kWh energii.

Poza tym pompa ciepła powietrze - woda do podgrzewu c.w.u. kosztuje 10 tys. zł - to mniej niż porządne kolektory słoneczne.
  • #9 6459744
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ja też jestem za ekologią.
    Dobre myślenie .Tylko przelicz czy wody wystarczy.Na pewno więcej niż 6 litrów .Firma ma liczniki wody zużytej i tu możesz się posiłkować informacją dobową ,a nawet zmianową.Poza tym im większy będziesz miał zbiornik na wodę tym mniej będziesz zależny od wahania nasłonecznienia .
    Ale myślę że nie jest to problem który można przeanalizować w tydzień i zrobić potrzebne obliczenia opłacalności .Musisz się zwrócić do specjalistycznych firm(sprzedających instalacje solarne) z prośbą o pomoc.
    A poza tym ja widzę dużo energii traconej w systemach sprężania powietrza.Jeśli takie też są to też spróbuj przeanalizować.
  • #10 6459796
    mirrzo

Owszem, może i tak tylko jak się ma do tej propozycji zasobnik 285 litrów i 150 osób potrzebujących tej wody?
    Czy w 2 niecałych 2 litrach wody zyskamy zadowolenie użytkowników?
    Myślę, że ani solar, ani pompa ciepła nie zagwarantuje nam wymaganego zapotrzebowania.
    Osobiście postawiłbym kilka gazowych zasobników pojemnościowych z cyrkulacją, lub przepływowe do obsługi kilku punktów poboru.
    Należałoby dokładnie określić chwilowe zapotrzebowanie i dopiero coś proponować. Nie jest to łatwe, jakby się mogło wydawać.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 6459823
    wawrzeczko_t
    No nie jest łatwe... i dlatego trzeba zrobić analizę różnych możliwości/opłacalności i dogadac się z Prezesem fabryki.

PS (do mirrzo): No to trzeba podłączyć 3 takie pompy ciepła do kupy.
  • #12 6459828
    mirrzo

Vitocal_160-A nie zapewni nam nijakiego komfortu.

gregor50+ napisał:
    Ja też jestem za ekologią.
    Dobre myślenie

Co oznacza ekologia w Twoim sformułowaniu ?
    Z tego co się orientuję, to polski prąd jest brudniejszy niż kocioł węglowy w domku jednorodzinnym.
    "Ekologicznie" go tylko wykorzystujemy, ale zapominamy, jak się go produkuje
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 6460123
    wawrzeczko_t
    Ok. Więc kupujmy gaz ze wschodu i wspomagajmy komunistyczne gospodarki światowe, które ... zresztą nie znam się na polityce.
    Podsumowując, żeby fachowo się wypowiedzieć w zakresie najkorzystniejszego sposobu przygotowania c.w.u. dla pracowników w/w fabryki, musiałbym znać ten obiekt. Jednakże gdybym miał kasę do wydania to zamontowałbym pompy ciepła bo będą podgrzewały wodę prawie przez całą dobę, czyli długo, beż użycia grzałki, bo jak napisał przedmówca, woda jest potrzebna tylko na przerwę do umycia się. A zimą, kiedy sprawność pompy ciepła spadnie, podgrzewane to wszystko będzie albo poprzez grzałkę, albo kocioł gazowy, bo jedna z wersji tej pompy ciepła posiada w zbiorniku wężownicę.
  • #14 6470460
    KANGUR 11
    Poziom 11  
    Inastalacja musi byś solarna ,taki jest wymug zleceniodawcy.On podobno jest zobowiązany wykonac taka instalacje ze względy na wymogi uni europejskiej. Już zadzwoniłem do dwóch hurtowni paneli elektrycznych i niedługo napiszę co wyliczyli .W każdym razie w cale nie jest to takie straszne jak wydawało mi się na początku , i koszty w cale nie są takie wielkie.

Dodano po 20 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie , czy macie jakieś pojęcie na tema funduszy eurorejskich. Niezabardzo moge cos znaleść .Jedyne co znalazlem to ''eko fundusz" tylko oczywiście nic o nim nie pisza. Jak byście mieli jakieś linki to był bym wdzięczny.
  • #15 6471739
    wawrzeczko_t
    Unia każe zrobić fabryce instalację solarną, a później daje jej na to pieniądze z funduszu? Polska - kraj mlekiem i miodem płynący. Super :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru instalacji solarnej do podgrzewu wody użytkowej w fabryce zatrudniającej 150 osób, z zapotrzebowaniem głównie na potrzeby higieniczne i przygotowanie napojów. Szacowane dzienne zużycie wody wynosi około 900 litrów (150 osób * 6 litrów). Sugerowana wstępna powierzchnia absorbera kolektorów płaskich to około 19,2 m² (ok. 8 kolektorów). Wskazano na konieczność zastosowania dużego zasobnika (ok. 1000 litrów) ze względu na skumulowane zużycie wody w krótkich okresach przerw. Dyskutowano alternatywne rozwiązania, takie jak elektryczne lub gazowe podgrzewacze przepływowe/pojemnościowe, pompy ciepła powietrze-woda oraz odzysk ciepła z procesów technologicznych. Podkreślono, że systemy solarne mogą być problematyczne przy szczytowym poborze w krótkich przedziałach czasu oraz w dni pochmurne, wymagając dogrzewania. Zwrócono uwagę na analizę opłacalności różnych rozwiązań. Autor wątku zaznaczył, że wymagana jest instalacja solarna ze względu na wymogi unijne/fundusze, a wstępne wyceny z hurtowni wskazują na niewygórowane koszty. Poruszono również temat funduszy europejskich (ekofundusz).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA