logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie internetu z karty Wi-Fi PCI przez router – jak połączyć z laptopem?

djtom1983 24 Kwi 2009 19:04 1503 3
REKLAMA
  • #1 6452552
    djtom1983
    Poziom 2  
    Witam
    Jak w temacie mam pewien problem...
    mam internet bezprzewodowy na karcie PCI Wi-Fi
    a chciałbym także udostępnić sobie na laptopa (gdzie jest już karta)

pytanie brzmi tak

czy da się 'coś' jakoś zrobić ażeby poskładać router z karty mojego usługodawcy internetowego(radio) z routerem (może taki istnieje) rozdzielającym sygnał u mnie na miejscu.

pytanie trochę noob bo pewno nie da rady bez użycia kompa ale może... :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6452641
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!

Jak rozumiem, masz internet bezprzewodowy od swojego providera. Masz wystawioną antenę i podpiętą prosto do karty wi-fi na stacjonarnym hoście.

Więc tak:
    1. jeśli chcesz tylko na chwilę internet na laptopie to podłączasz laptopa poprzez skrętkę skrosowaną do stacjonarnego i udostępniasz połaczenie internetowe, ale stacjonarny musi cały czas chodzić, a laptop jest na uwiezi.

2. Odbierasz sygnał za pomocą urządzenia Access Point w trybie Client (ok 100zl) , później kablem do stacjonarnego i laptopa (stacjonarny nie musi już cały czas chodzić ale laptop zostaje po kablu)

3. Odbierasz tak jak w 2 pkt sygnał za pomocą AP w trybie client, następnie łączysz go z AP w trybie AP (również ok 100zl) i stamtąd do stacjonarnego po kablu a w laptopie przez wbudowaną kartę wi-fi.
    Tym sposobem zwalniamy laptopa z uwięzi i opróżniamy portfel o 200zl :)

Aneks do wszystkiego: zapytaj w pierwszej kolejności swojego providera czy możesz rozdzielać sygnał u siebie w lokalu, tylko dla Twoich potrzeb, bo inaczej nici z tego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6452678
    djtom1983
    Poziom 2  
    provider nie ma zastrzeżeń co do wykorzystania 'na własne potrzeby'

bardzo satysfakcjonuje mnie odpowiedź nr 3

pytanie z tym związane.. jakie urządzenia AP polecicie?
  • #4 6454365
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Zobacz tutaj mój post, bo temat bardzo podobny: router'y
REKLAMA