logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iinternet w laptopie przez komputer stacjonarny?? Jak??

skawalkeros 09 Mar 2007 14:48 1393 9
REKLAMA
  • #1 3660107
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Zakupiłem właśnie taki sprzecik:

Moderowany:

Nie stosujemy linków z allegro

Chciałbym go w domu jakoś podłączyć do internetu, a mam już komputer stacjonarny podłączony do internetu za pomocą karty wi-fi z anteną na dachu. w Kompie tym mam tylko jedną kartę sieciową (bezprzewodową)

Czy mogę jakoś tego laptopa podłączyć do neta poprzez ten komputer stacjonarny?? Jeśli tak to co mi będzie do tego potrzebne??
  • REKLAMA
  • #2 3660263
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    najprościej wsadzic do pc karte sieciowa 10/100, połaczyc kablem krosowanym pc i laptopa, i udostepniac połaczenie internetowe innemu komputerowi
    jak to zrobic dokładnie szukaj w helpie windy :) w dziale sieci

Pozdrawiam
  • #3 3660485
    skawalkeros
    Poziom 15  
    a ja wolałbym mieć laptopa podłączonego bezprzewodowo (bo ma taką kartę)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3661667
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Moderowany:

Nie stosujemy linków z allegro ...

Cczy na takiej karcie (gdybym podłączył ja do kompa stacjonarnego) dałoby się udostępnić net dla laptopa??
  • #6 3661724
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    na każdej się da
  • REKLAMA
  • #7 3665454
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Witam jeszcze raz
    Rozmawiałem własnie na temat bezprzwwodowego połączenia tego laptopa z kompem stacjonarnym z moim kumplem. Twierdzi że nie na każdej karcie bezprzewodowej jest to możliwe.
    Twierdzi że w kompie stacjonarnym z którego chcę udostępniać internet muszę mieć kartę bezprzewodową posiadającą AP mode

Oto cytat z jego wypowiedzi : "jak ma karta wykryc karte skoro w menu karty nie da sie wpisac ssdi ktore wykrywa karta??"

Jego zdaniem muszę kupic karte wifi ktora ma oprogramowanie do emulacji acces pointa, np taką:
    Moderowany:

Nie stosujemy linków z allegro ...

Czy ktoś wyjaśni mi w końcu co tak naprawdę muszę kupić aby mieć pewność że net na laptopie będzie mi działał??
  • #8 3666929
    skawalkeros
    Poziom 15  
    NIe ma mądrych głów na tym forum???
    :(
  • #9 3668054
    mpajak
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    skawalkeros napisał:
    NIe ma mądrych głów na tym forum???
    :(

Dokładnie na takiej karcie da sie to zrobić,ja tak mam i działa.Internet mam doprowadzony radiowo do D-linka a potem rorprowadzony bezprzewodowo przy pomocy tej karty Gigabita.Tylko trzeba ja ustawić w trybie acces pointa.Pozdrawiam
    W razie problemów zapraszam na priv.:D
  • #10 3668968
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Połączenie między komputerami będzie działać na każdych bezprzewodowych kartach sieciowych.
    W tym celu wymyślono sieć tymczasową - ad-hoc.

Soft AP może się przydać jeśli posiada się np. PDA który nie posiada trybu pracy ad-hoc dla karty WLAN.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer stacjonarny z kartą Wi-Fi i anteną dachową, podłączony do internetu, oraz laptop z kartą bezprzewodową. Pyta, jak udostępnić internet z komputera stacjonarnego na laptopa. Propozycje obejmują podłączenie laptopa kablem krosowanym do komputera z dodatkową kartą sieciową 10/100 i udostępnienie połączenia internetowego w systemie Windows. Autor preferuje jednak połączenie bezprzewodowe. Dyskusja wskazuje, że możliwe jest udostępnienie internetu przez sieć bezprzewodową w trybie ad-hoc, który działa na większości kart Wi-Fi. Jednak aby komputer stacjonarny mógł działać jako punkt dostępowy (Access Point), karta Wi-Fi musi obsługiwać tryb AP (Access Point mode) lub mieć oprogramowanie umożliwiające emulację AP. Przykładem jest karta Gigabit, która po odpowiednim skonfigurowaniu może pełnić funkcję Access Pointa i rozprowadzać internet bezprzewodowo. Tryb ad-hoc jest prostszym rozwiązaniem, ale nie wszystkie urządzenia, np. PDA, go obsługują, wtedy przydaje się Soft AP. Podsumowując, do bezprzewodowego udostępniania internetu z komputera stacjonarnego na laptopa potrzebna jest karta Wi-Fi z funkcją Access Point lub wykorzystanie sieci ad-hoc, zależnie od sprzętu i wymagań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA