logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć internet do laptopa przez Wi-Fi z komputera stacjonarnego?

TAKT 01 Sie 2007 20:02 1650 18
REKLAMA
  • #1 4136715
    TAKT
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam.
    Mam mały problemik. Potrzebuje podłączyć internet do laptopa. Wpadł mi do glowy pewien pomysl i chcialem zapytac czy to mozliwe.
    Mam podlaczony net do komputera stacjonarnego - internet dochodzi po skretce od uslugodawcy.
    Chcialem dokupic do laptopa karte wi-fi na PCIMCIA a do kompa stacjonarnego włozyc w usb wi-fi.
    Czy to zadziala ??? Czy komputer stacjonarny udostepni laptopowi net ???
    Chcialbym tez aby uslugodawca sie o tym nie dowiedzial bo mnie skasuje za dodatkowy komp.
    A pcimcia dlatego ze nie mam karty sieciowej w laptopie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4136731
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Bez problemu da rade, ale pamietaj ze wtedy PC musi byc caly czas wlaczony jesli chcesz miec net na laptopie.
  • #3 4136796
    TAKT
    Poziom 20  
    Dzieki za odpowiedz.... tak wiem o tym.... a czy ktos moze tak to juz zrobil ??? Jesli tak to jakie urzadzenia najlepiej zastosowac.... ????

Takt
  • REKLAMA
  • #4 4136881
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Każda karta obsługująca ad-hoc. Lecz pomyśl czy nie lepiej zakupić router wifi - dużo wygodniejsza sprawa.
  • #5 4136922
    TAKT
    Poziom 20  
    Ale jak zakupie router to musze im o tym powiedziec bo chyba chodzi o adres mac karty. A tak to komp to sobie bedzie rozdzielal .... i wyjdzie taniej.
  • REKLAMA
  • #6 4136940
    diquan
    Poziom 20  
    Każy router ma możliwość klonowania maca karty, więc o niczym nie musisz informować, wystarczy odczytać maca karty i ustawić taki na routerze, potem zmienić maca karcie (nie będą działać dwa urządzenia na takich samych macach). Natomiast co do wykrycia, to jeśli masz dobrego admina, to i tak Cię wychwyci:)
  • #7 4137121
    TAKT
    Poziom 20  
    Ok.
    Wiec teraz sie zastanawiam .... ale - jak kupie router czyli jakies 160 zł to musze jeszcze kupic do laptopa albo wtyczke wi fi do usb - 40 zł - lub do pcimci - 100 zł . razem - 200 lub 260.

A w pierwszej wersji - pcimcia - 100 zł i adapter do glownego kompa - 40 zł. razem 140.

Wiec chyba pierwsza wersja najlepsza.
  • #8 4137216
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Jeżeli chcesz kupić kartę bezprzewodową to na PCMCIA, odradzam USB. Było to poruszane w wielu innych tematach.

Pozdrawiam
  • #9 4139706
    TAKT
    Poziom 20  
    Ale przeciez glowny kkomp musi jaos udostepnic net temu laptopowi ..... wiec skoro laptop bedzie mial pcimcie to czym mam wyslac przez glowny komp ????
  • #10 4140125
    diquan
    Poziom 20  
    TAKT napisał:
    Ale przeciez glowny kkomp musi jaos udostepnic net temu laptopowi ..... wiec skoro laptop bedzie mial pcimcie to czym mam wyslac przez glowny komp ????

No kablem nie prześlesz:) Oczywiście Wi-fi, ale to możesz sobie kupić karte na pci zamiast usb.
  • #11 4140771
    TAKT
    Poziom 20  
    Myslalem o tym.
    Ale w sklepie mi powiedziano ze taka karta moze tylko odbierac net... nie moze dzialac jako router. wiec ?
  • #12 4141944
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Oczywiscie ze moze udostepniac net;-) Nie wiem kto ci takich bzdur nagadal, ale to jest standardowa opcja kazdej sieciowki wifi, a nie jakis dodatkowy bajer. Fakt ze tylko niektore dzialaja jako pelnosprawny Access-Point, ale KAZDA jest w stanie udostepnic internet innym komputerom.
    Kup pierwsza lepsza karte na PCI do kompa (byle 54mbit), do laptopa cos na PCIMCIE i po krzyku. Ja tak mialem przez dosc dlugi okres czasu postawiona siec w domu: PC + 2 laptopy.
  • #13 4142906
    TAKT
    Poziom 20  
    no tak ... tylko to wyjdzie jakies 200 zł . A jakbby kupic do laptopa pcimcie a do stacjonarnego to wi-fi a-la pen drive to ruszy ????
  • #14 4143028
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Jakie 200zl ?! Do pc kupujesz karte za 50-60zl, tyle samo dasz za karte pcmcia do laptopa ;-) Jasne ze ruszy z karta na usb, jednak nie polecam tego rozwiazania. Testowalem z d-linkiem w formie pendrive-a i nie bylem zbytnio zachwycony ;-)

Karty na PCI sa na allegro od 35zl, a na PCMCIE za 60zl juz kupisz dobry sprzecik.
  • #15 4143053
    diquan
    Poziom 20  
    A jak dobrze poszukasz to i taniej znajdziesz na pcmcia, ja ostatnio kupiłem za 29zł.
  • REKLAMA
  • #16 4143166
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Polecam na PCMCIA TP-Link WN510G, do niej dolutowałem sobie wejście na antenę zewnętrzną i działa znakomicie.
    Koszt to jakieś 45zł na allegro (oczywiście bez wejścia na antenę zewnętrzną).

Pozdrawiam
  • #17 4143209
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Czasem zdarzaja sie fajne okazje :] Ja swojego planetka 54mbit/s na pcmcie kupilem tez za 30zl :]
  • #18 4143217
    TAKT
    Poziom 20  
    o to bedziemy pewnie szukac i probowac. PEwnie jak nie bede dal rady skonfigurowac to sie jeszczze odezwe :o)

Pozdrawiam i dziekuje
  • #19 4143518
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Zaden problem, w razie problemow z polaczeniem pisz na maila, spikniemy sie via gg i pomoge.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce podłączyć internet do laptopa poprzez Wi-Fi z komputera stacjonarnego, który ma internet podłączony kablem skrętkowym od dostawcy. Plan zakłada zakup karty Wi-Fi na PCMCIA do laptopa oraz adaptera Wi-Fi na USB lub PCI do komputera stacjonarnego, aby udostępnić połączenie bezprzewodowo. W dyskusji potwierdzono, że jest to możliwe, pod warunkiem, że komputer stacjonarny będzie cały czas włączony. Zalecane jest użycie kart Wi-Fi obsługujących tryb ad-hoc do bezpośredniego połączenia między komputerami. Alternatywnie sugerowano zakup routera Wi-Fi, który jest wygodniejszy, ale droższy i wymaga konfiguracji adresów MAC, co może być wykrywalne przez dostawcę. Karty PCI do komputera stacjonarnego i PCMCIA do laptopa są polecane ze względu na stabilność i funkcjonalność, natomiast karty USB są mniej rekomendowane. Każda karta Wi-Fi może udostępniać internet innym urządzeniom, choć nie wszystkie działają jako pełnoprawny Access Point. Wskazano, że można znaleźć dobre karty Wi-Fi na PCMCIA i PCI w cenach od około 30 do 60 zł na aukcjach internetowych. Przykładowo polecono model TP-Link WN510G na PCMCIA, który dobrze działa i można do niego podłączyć antenę zewnętrzną. W razie problemów z konfiguracją możliwa jest pomoc zdalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA