logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WS32Z068PGXXEC - szarpanie obrazu przy cieplejszej temperaturze w mieszkaniu

hojlo1 24 Kwi 2009 21:10 1420 5
REKLAMA
  • #1 6453093
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Zrobiło się cieplej w mieszkaniu (wiosna) i na początku przy wł. TV (teraz już dłużej) mam taki objaw na ekranie jakby przesuwał co drugą linię.

Są to raczej szarpania linii ("ząbkuje"/szarpie napisy itp.) - po paru chwilach jest ok., a potem okresowo znowu.
    Raz kilka godzin ok - innym razem uspokoić się nie chce.

Zauważyłem że przy tym zmienia się także korekcja geometrii (np. kwadrat traci w pionie linie proste i je wygina) ale obraz się nie rozszerza (więc chyba wysokie napięcie odpada).

Jak go otworzyłem - to wszystko wróciło do normy (parę godzin tak grał), więc coś się przegrzewa (pukanie w podzespoły nic nie dało).

Proszę o jakiś pomysł - jak ktoś spotkał się z czymś podobnym, itp. .
  • REKLAMA
  • #2 6453306
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Podmień kondensatory przy odchylaniu pionowym.
  • REKLAMA
  • #3 6453384
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Zwróć uwagę na zimne luty często grają na nerwach.
  • REKLAMA
  • #4 6453411
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Podaj pełne oznaczenie /co jest za literą P?/ i chassis /pod trafopowielaczem napisane/ - bo różne są dla tego modelu.
    Może należałoby się przyjrzeć powrotom H /z kolektora przez kondensator ...../

----------
    Proszę zmienić tytuł tematu na zgodny z https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php pkt. 11 oraz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic829876.html
  • REKLAMA
  • #5 6454244
    hojlo1
    Poziom 35  
    Poprawiłem symbol TV.

Generalnie na metce z tyłu (na dole) ten egzemplarz jest tak opisany:
    WS32Z068PGXXEC

Ps - nie chcę go otwierać ponownie (Żona zła, i jakoś gra), ale sugestie zbieram, by raz do niego usiąść (i może zrobić???).

Ps - ten model ma chyba wspólny "Feature Box" (spora płytka w metalowej puszce) i dopiero z niego wychodzi na :
    -Vertical AMP
    -E/W AMP
    (ze schematu blokowego).

Może być w nim przyczyna?
  • #6 6588805
    hojlo1
    Poziom 35  
    ...znajomy pousuwał zimne luty, wymienił 4*10uF w FB i TV pochodził parę dni.
    Następnie zaczał ostro przesuwać się w lewo (gdzieś na 1/3 ekranu) i naraz się wyłączył.

Teraz zamiast się włączyć, to tyka tylko jakiś przekaźnik.

Poszedł obecnie w odstawkę (do piwnicy), bo raczej taniej naprawy nie będzie.

Jak nie będzie jakiegoś pomysłu to chyba sprzedam (Kineskop dobrze chodził) na części.
REKLAMA