logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę wyciągnąć bębna pralka Amica Pc5510B425

MAX380 25 Kwi 2009 12:27 6512 7
REKLAMA
  • #1 6454864
    MAX380
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chcę wymienić łożyska w mojej pralce ale nie mogę wyciągnąć bębna . Rozebrałem pralkę , rozpołowiłem plastikową obudowę , odkręciłem koło na pasek z tyłu a bęben nie chce wyjść. Przestudiowałem już większość postów dotyczących tego modelu, nawet zdjęcia , które można znaleźć .
    Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 6455523
    80arturr
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    nakręć nakrętkę na oś tak na równo z końcem i postukaj młotkiem ale z wyczuciem musi wyjść
  • REKLAMA
  • #3 6455677
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3386
    80arturr napisał:
    nakręć nakrętkę na oś tak na równo z końcem i postukaj młotkiem ale z wyczuciem musi wyjść

A jak nie idzie, to dwie nakrętki (nakręcić do oporu) i walić! :wink:
  • #4 6456504
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 6456562
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Miałem już pare razy takie łożyska że trzeba było wyjąć zbiornik i lać bez opamiętania. Zewnętrzna bieżnia łożyska sobie została i nie było wyjścia
  • #6 6464140
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    Walić w nakrętkę najlepiej przez klocek drewniany. Swoją drogą aż dziw bierze że te plastikowe wanny wytrzymują takie traktowanie.
    Jeszcze uwaga przy składaniu - zwróć uwagę by bęben z ośką weszły na taką samą głebokość jak przed wybiciem.
  • #7 8024619
    aniołek11
    Poziom 11  
    mnie też to czeka :(
  • REKLAMA
  • #8 8024835
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Jeśli doszło do takiego zmasakrowania łożysk to przed złożeniem zwróć uwagę na wał krzyżaka bębna, sprawdź czy pierścień uszczelniający nie ma bruzd, oraz czy nie jest "sklepany" wał krzyżaka przez uszkodzone łożyska. Jeśli doszło do takich uszkodzeń oddaj do warsztatu ślusarskiego by Ci wymienili ten pierścień i napawali oraz przetoczyli wał. Nie powinno to więcej kosztować jak 50 zł nowy krzyżak to ponad 100 zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wyjęciem bębna z pralki Amica Pc5510B425 po rozpołowieniu obudowy i zdjęciu koła pasowego, aby wymienić łożyska. Zalecane jest uderzanie w oś bębna (wał krzyżaka), najlepiej przez nakręconą nakrętkę lub drewniany klocek, aby chronić gwint. Podkreślana jest konieczność użycia odpowiedniej siły, czasem nawet dużego młota ("na chama"). Wskazano, że w przypadku silnego zniszczenia łożysk ich bieżnia zewnętrzna może pozostać w wannie. Zalecono sprawdzenie stanu wału krzyżaka bębna oraz pierścienia uszczelniającego po wyjęciu, a w przypadku bruzd lub "sklepania" wału rozważenie naprawy (napawanie, przetoczenie) lub wymiany krzyżaka. Zwrócono uwagę na głębokość wsunięcia ośki bębna podczas składania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA