logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zły obraz na 1 TV i PC przy podłączeniu kablówki UPC - co robić?

skukany 25 Kwi 2009 14:02 2603 10
REKLAMA
  • #1 6455162
    skukany
    Poziom 10  
    Witam mam problem podłączyłem sobie kablówkę na 2 tv i 1 pc gdy oglądam obydwa tv mam dobry obraz gdy zaś 1 tv i komputer i tu i tu obraz jest fatalny złącze screeny (kable wydają się wporządku bo inne kanały przy włączeniu 2 tv i peceta są doskonałe)

a tutaj obrazy z innych kanałów (przykładowe)

• REKLAMA
  • #2 6459482
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 858
    U mnie pomogło rozłączenie masy kablówki i komputera
  • #3 6459503
    skukany
    Poziom 10  
    prosiłbym po polsku ? chodzi ci o to że jak oglądam na tv to żebym kabel z pc wyciagnął ?
  • REKLAMA
  • #4 6459898
    mkpl
    Poziom 37  
    Nie poprostu w wtyku do komputera nie podłączaj oplotu tak aby tylko ta środkowa żyła była podłączona do wejścia karty tv
  • REKLAMA
  • #5 6461195
    skukany
    Poziom 10  
    powiedz jaśniej bo jestem zółtodziobem jesli chodzi o kablówke "?
  • #6 6461459
    Skuti2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem tylko sygnał mam rozdzielony na 3 tv. odłączenie masy nie pomaga. Co ciekawe na pierwszym tv najbliżej rozgałęźnika obraz idealny.
  • #7 6462072
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm możliwe że sygnał z kablówki jest po rozgałęzieniu zbyt stłumiony i to co dolatuje do TV ma już byt niski poziom
  • REKLAMA
  • #8 6462198
    Skuti2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ale hmm szczerze mówiąc wcześniej wszystko było ok. jakoś 4 miesiące temu obraz w 1 tv sie pogorszył a w 2 tv ostatnio ;/x
  • #9 6463342
    skukany
    Poziom 10  
    mkpl napisał:
    Hmm możliwe że sygnał z kablówki jest po rozgałęzieniu zbyt stłumiony i to co dolatuje do TV ma już byt niski poziom

to proponujesz jakiś izolator ? może wzmacniacz ?
  • #10 6465286
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Poszukaj izolator galwaniczny (separator) wstaw między komputer a przewód antenowy, nie musi on rozwiązać problemu ale jest zalecany. Jak masz rozdzielony sygnał - jaki sprzęt, wtyki poprawnie założone ?

pzdr
  • #11 6465350
    skukany
    Poziom 10  
    kasprzyk napisał:
    Poszukaj izolator galwaniczny (separator) wstaw między komputer a przewód antenowy, nie musi on rozwiązać problemu ale jest zalecany. Jak masz rozdzielony sygnał - jaki sprzęt, wtyki poprawnie założone ?

pzdr

wtyki poprawnie bo długo był czysty sygnał na telewizorach i kompie ok. 4 miesięcy temu zaczął się psuć jaki sprzęt do rozdzielenia jak to jaki rozdzielacz chyba ten najtańszy firmy Alda karta tv to winfast tv 2000 xp expert, rozdzielony między pokojami (2 tv są od siebie oddalone ok.3 metry tam sygnał idzie perfekt, pecet ok.15 metrów)

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

a jakby tak do kabla przed pc dorzucić rozgałęźnik (ok.1 metra do wejścia do karty tv) i od rozgałęźnika kabel połączyć z wejściem do karty jakość powinna być lepsza ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem ze słabą jakością obrazu na jednym z dwóch podłączonych telewizorów oraz na komputerze PC, gdy sygnał kablówki UPC jest rozdzielony na te urządzenia. Jakość obrazu jest dobra, gdy podłączone są tylko telewizory. Problem pojawia się na niektórych kanałach i wydaje się związany z podłączeniem komputera. Sugerowane przyczyny to pętla mas między instalacją kablówki a komputerem, co może być rozwiązane przez odłączenie oplotu kabla koncentrycznego przy karcie TV w komputerze, lub zbyt niski poziom sygnału spowodowany tłumieniem przez rozgałęźnik i długość kabla do komputera. Wskazano na możliwość użycia izolatora galwanicznego (separatora) lub wzmacniacza sygnału. Wspomniano o użyciu taniego rozgałęźnika Alda i potencjalnych problemach ze złączami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA