logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

który PLC polecicie do obsługi kilkudziesięciu wejść/wyjść

prokopcio 26 Kwi 2009 12:19 1656 5
  • #1 6458027
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam.
    Jak w temacie - główne moje założenia to z poziomu wizualizacji na PC załączać poszczególne wyjścia i wyświetlać stany wejść... zadanie niezbyt wygórowane jak na plc ale zależy mi na tym, żeby była możliwość łatwej rozbudowy systemu powiedzmy do 200 wejść/wyjść... zależ mi również na popularności/łatwo-dostępności :) Sterownik musi mieć możliwość "spięcia" z programem wizualizacyjnym PC...
    Najlepszym dla mnie rozwiązaniem była by możliwość "rozproszenia" systemu po powiedzmy modułów po 20wejść/wyjść odległych od siebie żeby nie ciągać daleko przewodów wejściowo wyjściowych a jedynie transmisyjne.

proszę Was o rady co wybrać i jeśli znacie orientacyjne ceny to również podajcie.
  • #2 6458622
    szarak65
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Wtam.
    Polecałbym WAGO. Ma wszystko co jest potrzebne do wizualizacji. Ma swój wbudowany program wizualizacyjny. Wszystkie adresy są ogólnie dostępne.
  • #3 6459300
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    co oznacza że ma wbudowany program wizualizacyjny bo nie rozumię.
  • #4 6460349
    shadoweyes
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Praktycznie można zastosować dowolny sterownik PLC z wyższej półki np. S7-300/400 Siemensa lub innej firmy. Wszystkie one mają możliwość wizualizacji na PC z odpowiednim oprogramowaniem np. InTouch. Można pokusić się o sterowanie za pomocą PC stosując oprogramowanie do tzw. SoftPLC z modułami we/wy po sieci np. Profibus, Modbus, czy TCP/IP.
  • #6 6690199
    anna_baza
    Poziom 11  
    prokopcio napisał:
    Witam.
    możliwość "rozproszenia" systemu po powiedzmy modułów po 20wejść/

Podstawowym pytaniem przy duzych aplikacjach nie jest "jaki PLC" a "jak szybki". Kryterium minimalnej szybkosci programu (scantime) pozwoli na okreslenie CPU jakiego potrzebujesz. Pozniej to juz tylko kwestia doboru. A na rynku jest WIELE firm i marek. Jest w czym wybierac.

Ania.
REKLAMA