logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do 5-pozycyjnego automatu karuzelowego (20 wyjść, 40 wejść)

24 Paź 2011 09:45 4692 23
  • #1 10059906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 10059921
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    Proponuję zapoznac się też ze sterownikami Mitsubishi - są dużo tańsze od Siemensowych kolegów a do prostych zastosowań sprawdzają się świetnie.

Jeśli projekt miałby być budżetowy to może Mitronics ? Też fajne sterowniki
  • #3 10060062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10062651
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    Ja mam sporo Wago na koncie.

O ile samo ich programowanie jest bardzo przyjemne bo Codesys to fajny soft (lekki i nowoczesny) to jednak zdarzały się już różne problemy, a to zegar RTC się popsuł, a to inne pierdoły.

Jeżeli już wago to koniecznie sterowniczek z Ethernetem.

Wracając do Codesysa to może warto policzyć sobie zestawik Beckhoffa (TwinCat to kolejny klon Codesysa) a słyszałem, że wykonanie mają troszkę lepsze od Wago.

Nie znam się na cenach sprzętu (tylko programuje) ale może w tej cennie udało by się otrzymać najlepszą opcję w klasie Micro a mianowicie Micrologix Allena Bradleya?

Z S7-200 czy też sterowniki Mitsubishi to wogóle głowy bym sobie nie zawracał, bo porównując Gx'a Mitsubishi do Codesysa to raczej nie ma co porównywać.
  • #5 10063209
    ser1983
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ja również polecam Beckhoffa, niestety na pierwszy sterownik trzeba doliczyć koszt TwinCat'a. Może warto też zastanowić się nad zakupem zestawu demo Beckhoffa (wtedy TwinCat jest za darmo). Programuje się go świetnie, jak masz jeszcze czas i chęci to HMI do tego zrobisz za frajer. Z TwinCatem dostarczone jest SDK protokołu komunikacyjnego Beckhoffa, wszystkie DLL'ki, kontroli ActiveX. Wystarcyz Visual Basic czy C i zrobione.
    PS. Zestaw demo Beckhoffa w zależności od sterownika bazowego to koszt ok 750 euro.
  • #6 10063718
    EMEA Gateway
    Poziom 12  
    Polecam TECOMAT Foxtrot. Jest bardzo nowoczesny. Kompletny soft IEC 61131-3 zawsze aktualny w necie Link. CPU może mieć od razu wyświetlacz. Na CPU jest już kilkanaście (a nawet ponad 20) we/wy. Możesz mieć także pulpit zewnętrzny lub połączyć go mechanicznie ze sterownikiem. W zestawach promocyjnych od 450Euro za CPU z pulpitem.
  • #7 10063824
    laney19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kolego Panasonikiem się zainteresuj, sterowniki jakościowo b.dobre i jeszcze są tanie bo od niedawna na polskim rynku pozdrawiam :)
  • #9 10064029
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1870
    Jest tego mnóstwo różnych ...
    Od siebie dołożę LSIS glofa gm7 - zaleta darmowy soft i interfejsy rs485
    Co do s7-1200 to rs232 lub rs485 masz tylko po dołożeniu klocka
    W s7-200 masz rs485 na pokładzie.
  • #10 10065048
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Tylko , że ta cała LSIS Glofa to jej soft to może przerazić a nie zachęcić, tecomat to również nie jest nawet półka Beckhoffa, Wago, Vipy czy też Mitsubishi a do Siemensa, Omrona czy też Bradleya to lata świetlne.

A S7200 to nawet już nie polecajcie (po co stosować wychodzącą technologię?).
  • #11 10065331
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1870
    Kolego adamac2 - soft kwestia gustu - gmwin lsis uruchomię na czym kolwiek jest prosty nie ma wodotrysków ale skuteczny (może za wyjątkiem symulatora do którego się nie przekonałem) i darmowy. Z kolei mam sporo zastrzeżeń do tiaportal siemensa a główne to straszne wymagania sprzętowe (na dwurdzeniowym procesorze trzeba na niego czekać) - choć ma też swoje zalety jak wspólny system tagów dla plc i hmi.
    Jak już napisałem - soft kwestia gustu.

Co do sterowników plc jest jeszcze fatek.
    Z wyżej wymienionych gm7u jest tani w zakupie choć nie najnowszy i ma prosty kabelek do programowania i damowy soft.
    S7-200 starszy ale dość dobrze poznany. Kabelek to zwykły rs485 program trzeba kupić.
    S7-1200 kabelek to normalny kabel do sieci lan, program trzeba kupić.

Proponuję dobierać sterownik do aplikacji rozważając co który ma na pokładzie.
  • #12 10066013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10067069
    peterrrm
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeśli chodzi o Fateka, wykonywałem na nim sterowanie niewielkiej maszyny, około 20 wejść dyskretnych i chyba 4 analogowe. Do tego panel operatorski Weintek. Wykonałem też sterowanie małym mieszkaniem, temperatura, światło, żaluzje. Zarówno PLC jak i panel programowało się dobrze, środowisko jest przyjazne. Osobiście wole programować Fateka niż Siemensa obojętnie jakiego. Sterownik we wspomnianej maszynie działa już prawie dwa lata i jak do tej pory nie miał awarii.
  • #14 10067437
    macbe
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    codename_47 napisał:

Jeszcze rozważam wspomnianego FATEKa. Widziałem demonstrację tego sterownika na targach Automaticon i przyznam, że zrobił na mnie pozytywne wrażenie (zarówno sam sterownik jak i środowisko). Z chęcią bym poznał wrażenia dotyczące pracy i użytkowania tej Tajwańskiej zabawki.

Do prostych rzeczy jest ok, ale środowisko jest moim zdaniem marne. Spróbuj napisać np. procedurę wywoływaną z parametrami.

Dodano po 1 [minuty]:

adamac2 napisał:
    A S7200 to nawet już nie polecajcie (po co stosować wychodzącą technologię?).

Dlaczego wychodzącą? O ile wiem, miała być wychodząca, ale Siemens na razie wycofał się z tych planów.

Osobiście poleciłbym S7-200 lub S7-1200 - przyjemne środowiska (zwłaszcza przy S7-200 - lekkie i szybkie), w zestawach startowych można kupić tanio soft, a do S7-200 można dodatkowo kupić zamienniki modułów rozszerzeń w dobrych cenach (już o używanych, których sporo na rynku, nawet nie wspominam). S7-1200 polecam, jeśli będziesz potrzebował robić np. zdalny dostęp przez internet - masz Ethernet na pokładzie, serwer WWW itp.
  • #15 10068532
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Jak już ma być Siemens to niech będzie ten 1200. Przynajmniej ma Ethernet odrazu na pokładzie (a dzisiaj to już konieczność), ale ja swoją drogą polecam przyjrzeć się temu Beckhoffowi.
  • #16 10068667
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    A ja podobnie jak któryś z przedmówców polecam Mitsubishi. W przypadku Mitsubishi GX-Developer to już powoli historia - teraz jest IQ-works - całkiem przyjemne narzędzie. A Siemensa nie polecam - jak się zepsuje trzeba z 2 tygodnie czekać na nowe, a w Mitsubishi dużo komponentów jest praktycznie od ręki, poza tym cena...
  • #17 10069981
    macbe
    Poziom 15  
    adamac2 napisał:
    Jak już ma być Siemens to niech będzie ten 1200. Przynajmniej ma Ethernet odrazu na pokładzie (a dzisiaj to już konieczność), ale ja swoją drogą polecam przyjrzeć się temu Beckhoffowi.

Konieczność? Zależy dla kogo. S7-1200 to niestety sprzęt raczkujący, pełen błędów i z koszmarnie ślamazarnym środowiskiem, ale na pewno o ciekawych możliwościach. Jeszcze kilka upgradów firmware, service packów do STEP7 Basic i da się z tego korzystać na poważnie ;-)
    Beckhoffowi już się przyglądałem - jego środowisko jest równie ślamazarne.

Dodano po 4 [minuty]:

yarpen2 napisał:
    A ja podobnie jak któryś z przedmówców polecam Mitsubishi. W przypadku Mitsubishi GX-Developer to już powoli historia - teraz jest IQ-works - całkiem przyjemne narzędzie.

A mnie do Mitsubishi nie przekona jedna rzecz: brak możliwości zgrania programu ze sterownika z zachowaniem wejściowej struktury projektu. Tak jakoś się przyzwyczaiłem, że ściągam sobie dane ze sterownika i chcę mieć to, co tam wrzuciłem, a nie jakąś sieczkę.
    Cytat:

A Siemensa nie polecam - jak się zepsuje trzeba z 2 tygodnie czekać na nowe, a w Mitsubishi dużo komponentów jest praktycznie od ręki, poza tym cena...

No błagam! Mitsubishi chyba dopiero w tym roku zaczęło się u nas rozwijać, powstało sporo dystrybutorów itd. W Siemensie masz dostawców w całej Polsce (o świecie nie wspominam), jak jeden czegoś nie ma, to szukasz u innego. O rynku wtórnym chyba nie warto wspominać. A jak padnie coś nietypowego, to niezależnie od producenta, będziesz czekał choćby miesiąc.
  • #18 10070241
    ser1983
    Poziom 12  
    macbe napisał:
    Beckhoffowi już się przyglądałem - jego środowisko jest równie ślamazarne

Co kolega ma na myśli mówiąc "ślamazarne" ? Ja nic takiego nie zauważyłem, TwinCat kompiluje w oka mgnieniu, ma opcje symulacji, programy ładuje się na sterownik w stanie on-line bez potrzeby zatrzymywania procesu, po ethernecie trwa to mniej niż sekundę. Jedynie w przypadku zmiany ustawień sprzętowych jest konieczność resetu, który trwa ok 20-30s. Nie wiem co tu jest ślamazarnego.
    A co do TwinCat, to już niedługo wyjdzie TwinCat 3 oparty o Microsoft Visual Studio z wbudowanym linkowaniem do Matlaba i Simulinka, polecam obejrzeć film na stronie: Link
  • #19 10070517
    macbe
    Poziom 15  
    Mam na myśli, że jest ślamazarne. Zrobiłem projekt na CX9000, nie jakiś super mały, ale też niespecjalnie rozbudowany (kilkadziesiąt bloków funkcyjnych, funkcji itp.). Praca z TwinCATem od pewnego momentu stała się koszmarna. Otwarcie kilku okienek w projekcie, przy jednoczesnym połączeniu ze sterownikiem, oznaczało siedzenie i czekanie kilka-kilkanaście sekund na odświeżenie ich zawartości, zawartości drzewka ze spisem bloków. Było to niezależne od komputera (sprawdzałem na dwóch, każdy z 2-rdzeniowym, szybkim procesorem i sporą ilością pamięci). Jeśli nie daj Boże procedury tworzyłem w jakimś języku graficznym to już była totalna masakra. Support jakoś nie mógł się zdecydować, czy to tak ma być, czy to tylko mój problem ;-)
    Co do TwinCATa 3 to zdaje się, że powinien już dawno być, tylko coś nie mogą go wydać i odwlekają termin. Czekam z niecierpliwością.
  • #20 10072332
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Dziś używałem GX Worksa na obiekcie ze sterownikiem Q i nie jestem już tak entuzjastycznie nastawiony jak na początku...
    Jak dla mnie to działa zbyt wolno, GX Deweloper to w porównaniu z tym demon szybkości.
  • #21 10073230
    helper86
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Przyjrzyj się sterownikom Delta. Myślę że są one bardzo korzystne cenowo ( 4 analogi, 16 In, 12 Out, 2 COM kosztuje około 900zł), nie wiem jeszcze niestety jak wygląda sprawa ze środowiskiem programowania. Jak tylko się zapoznam to napiszę.

Pozdrawiam
  • #22 10080677
    da#ku
    Poziom 11  
    Witam

Ze swojej strony proponuję PLC Xinje. Sterwoniki łatwe w programowainu i tanie. OProgramowanie do ściagnięcia ze strony producenta, a kabel możesz zrobić sam lub kupić za 20 zł.
  • #23 10094168
    jakubch86
    Poziom 15  
    A może jakiś zestaw startowy S7-1200 z Ethernet i oprogramowaniem za 1200 zł
  • #24 10096350
    _Ivan
    Poziom 13  
    Ja polecam sterowniki Kinco: www.kinco.pl
    Bardzo przystępna cena + darmowy software.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór sterownika PLC do 5-pozycyjnego automatu karuzelowego z 20 wyjściami i 40 wejściami. Użytkownik poszukuje sterownika o budowie modułowej, z portem RS-232 do obsługi wyświetlacza, preferując prosty układ sekwencyjny i podstawową diagnostykę. Rozważane opcje to Siemens S7-1200, S7-200 oraz Festo CPX-CEC. Uczestnicy forum sugerują również sterowniki Mitsubishi, WAGO, Beckhoff, TECOMAT Foxtrot, Panasonik, VIPA, LSIS Glofa, Fateka, Delta, Xinje oraz Kinco, zwracając uwagę na różne aspekty, takie jak cena, łatwość programowania, dostępność komponentów oraz wsparcie techniczne. Wiele osób podkreśla zalety środowisk programistycznych, takich jak Codesys i TwinCAT, oraz ich wpływ na efektywność pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA