logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po czyszczeniu - brak sygnału BIOS, prąd na obudowie

MoRo11 26 Kwi 2009 13:32 4606 16
  • #1 6458328
    MoRo11
    Poziom 10  
    Zaczęło sie od tego, że chciałem odkurzyć komputer. Otworzyłem obudowe wyjąłem garafike, odkurzyłem i złożyłem wszystko spowrotem.
    Gdy wcisnąłem POWER wiatraki zaczęły chodzić, diody od DVD-ROMów mignęły pare razy a dioda obok POWERa świeciła się światłem ciagłym i tak cały czas (nie było pipnięcia nawet), monitor nie reagował.

Gdy odpaliłem go na samym procku i plycie głownej dioda w ogóle się nie zaświeciła i nie było pipnięcia. Gdy dołożyłem DVD-ROMy dioda paliła sie chwile po czym zgasła i dalej nie było pipnięcia, to samo z pamięciami oraz HDD. Dopiero kiedy dołożyłem grafike (czyli byl juz pelny config) było tak jak na początku (dioda świeci światłem ciągłym i nie gaśnie, nie ma pipnięcia). Potem znowu spróbowałem płyta+procek+DVD-ROMy i tym razem było to samo co przy pełnym configu. Nie mam pojęcia czemu sie to zmieniło.

Kolejna sprawa. Gdy dotknę spodu obudowy to czuje przepływający prąd nawet kiedy odłącze listwe do której przyłączony jest zasilacz!!! (dopiero kiedy odłącze kabel zasilania od komputera nie czuć tego prądu. Ale możliwe że było tak już wcześniej bo nie macałem dawno obudowy od spodu.
    Nie zauważyłem uszkodzonych kondensatorów. Wyjęcie baterii z płyty nie pomogło.

Moja konfiguracja to:
    Athlon XP 3000+
    Gforce Galaxy 7300 GT 128mb
    Płyta główna ASUS ASB100-A BACH
    Pamięci 2x Kingston 512mb
    HDD Seagate Barracuda 7200.9, 160GB
    Zasilacz: Tracer 4life/400 Ac - 230V 4A 50Hz

O co tu może chodzić?? Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 6458443
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Kolejna sprawa. Gdy dotknę spodu obudowy to czuje przepływający prąd...

Brak uziemienia.
    Prawdopodobna przyczyna problemów występujących u kolegi.
    Możesz zacząć od podmiany zasilacza na zasilacz.

Tak czy siak, nie mamy o czym rozmawiać dopóki nie zrobisz uziemiania.
    Gniazdo z bolcem musi być.
    Temat uziemienia na forum został bardzo dokładnie przedyskutowany - skorzystaj z wyszukiwarki.
  • #3 6458549
    MoRo11
    Poziom 10  
    Ok, komputer jest już uziemiony ale nadal nie chce sie włączyć (dzieje sie to samo co opisalem wczesniej)
    Postaram sie zdobyć jakis inny zasilacz ale to najwczesniej jutro :/
  • #4 6459209
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 857
    Cytat:
    ...Kolejna sprawa. Gdy dotknę spodu obudowy to czuje przepływający prąd...

Po zrobieniu uziemienia problem nadal występuje?
  • #5 6460626
    MoRo11
    Poziom 10  
    Tak, wszystko po staremu :(
  • #6 6460666
    mat_ed
    Poziom 43  
    Czyli nadal nie masz uziemienia. Tak więc dlaczego kłamiesz, że takowe zrobiłeś ? Jeśli nadal podtrzymujesz swoją wersję, że uziemienie zrobiłeś, napisz dokładnie jak to wykonałeś.
  • #7 6465315
    MoRo11
    Poziom 10  
    Tak to wykonałem ze poszedlem do drugiego pokoju gdzie stoi komputer brata i podpiolem swoja listwe do jego listwy. U niego wszystko dziala jak nalezy i nie czuc tego pradu jak u mnie. Brat jest po technikum wiec wiedzial jak to sobie wszystko perfekcyjnie zrobic. Kiedy podpialem się do jego listwy to juz prad nie przeplywal jak juz pisalem. Pozatym jak to mozliwe ze wczesniej nieuziemiony komp mi dzialal a teraz nie??

Tak wiec wracajac do tematu niestety ale po zmianie zasilacza nic sie nie zmienilo :/. Czyli zepsula sie albo plyta glowna albo procek?? Jest jeszcze jakas inna mozliwosc??
  • #8 6466001
    lukaszko1987
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam miałem podobny problem komputer nie włączał się zapalały się tylko diody obstawiałem że została uszkodzona płyta główna i tu się pomyliłem po dokładnym sprawdzeniu kompa okazało się że wysiadła karta graficzna jak zostało mi to wytłumaczone właśnie przez brak uziemienia, komputer działał dwa lata w taki sposób aż do tego felernego dnia, po wymianie zasilacza, karty graficznej, nowej listwy i wpięcie się do gniazdka z uziemieniem wszystko działa jak należy. Pozdrawiam

Najlepszym wyjściem będzie jak zaniesiesz kompa do (dobrego) serwisu gdzie za niską opłatą zdiagnozują problem.
  • #9 6468613
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Po pierwsze to nie wiemy na jaki zasilacz zmieniłeś, jeśli na innego tracera to nie nastawiaj się na dużą poprawę. Po drugie (jeśli komputer był mocno zakurzony), Dust Puppy (czyt. kurz) mógł dostać się do złącz i robi zamieszanie. Po trzecie wreszcie mogłeś uszkodzić któryś element, sprawdzisz przez podmianę procesora.
  • #10 6470529
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Sprawdz czy dobrze siedzi karta graficzna kilka razy włoz ja i wyciagnij (moze jakies zabrudzenie gniazda) sprawdz przy okazji ram sprobuj wystartowac na jednej kosci tylko pozamieniaj je miejscami.
  • #11 6470635
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Panowie ja myślę że jeżeli podzespół jest trafiony to by był sygnał z głośnika na obudowie. A tu nie ma nic. Ewidentnie jest padnięty BIOS lub płyta główna a przyczyna tkwi w ładunku elektrostatycznym. Podczas czyszczenie wystarczy ze zwarł przypadkowo palcami dwa luty po między kondensatorem a mikro układem typu tranzystor i przeszedł ładunek po palcu i owy układ się uszkodził bądź czyszcząc szmatką która była naładowana i stało się to samo. Ewentualnie może poszedł bezpiecznik miniaturowy wlutowany w płytę. Kolega niech sprawdzi każdy podzespół na innym komputerze czy działa i tym o to sposobem będzie wiedział co nie działa.
  • #12 6470771
    bass1988
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    kolego podmien zasilacz sprawdz styki i gniazda ramu:)
  • #13 6470829
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    ale jeżeli gniazdo ramu jest trafione to komp wyda dźwięk a tu nic nie ma komp nawet na ładuje BIOSU. Ja bym stawiał na uszkodzoną płytę główną przez ładunek elektrostatyczny. Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić ale lepiej sprawdź u kumpla każdy podzespół i będziesz wiedział co nie działa.
  • #14 6472732
    dominik71vp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    kumpel miał podobny problem komp nie odpalał nie wyswietlał nic okazało się ze poszła karta dz...
    poodłączaj wszystko co jest zbędne typu dysk, napędy karty dzwiękowe itp, posprawdzaj czy dobre wszystko podpiołeś jeśli płyta działa głosniczek powinien jeden raz "piknąć" (przynajmniej u mnie tak jest)
  • #15 6475800
    Vista
    Poziom 10  
    Witam!! Kolego sprawdź czy dobrze masz podpiętą pamięć ram!! To chyba jest przyczyną problemu

Moderowany:

Porada bezsensowna i nie mająca żadnej wartości merytorycznej. Autor pisał, iż pamięć sprawdzał pod kątem podłączenia, dodatkowo po co te ozdobniki (!!!)?. Następnym razem będzie ostrzeżenie.

• #16 6480404
    MoRo11
    Poziom 10  
    Wyciągałem juz wszystko i sprawdzałem czy dobrze siedzi każdy element.
    Wcześniej sprawdzałem czy pojdzie na zasilaczu Chieftec (GPS-350EB-101A) 350W.
    Niestety nie mam czasu teraz chodzić po kumplach i sprawdzać ewentualnie które podzespoły padły bo za 2 dni zaczynają się matury. Dlatego zaniosłem wczoraj kompa do serwisu.
    Coraz bardziej mi się wydaje, że przez brak uziemienia albo przez moje nieostrożne czyszczenie padła płyta albo procek, no ale zobaczymy co powiedzą panowie z serwisu.
  • #17 6480906
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...Dlatego zaniosłem wczoraj kompa do serwisu. ...

Tak więc temat uważam za zakończony.
    Na chwilę obecną zamykam.
    Jeśli Kolega będzie chciał się z nami podzielić diagnozą, proszę o kontakt, a temat odblokuję.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który przestał się uruchamiać po czyszczeniu wnętrza obudowy (odkurzaniu, demontażu/montażu karty graficznej). Objawy obejmują działanie wentylatorów, świecącą diodę zasilania, brak sygnału dźwiękowego POST/BIOS oraz brak obrazu na monitorze. Dodatkowo początkowo wyczuwalny był prąd na obudowie, co sugerowało brak uziemienia. Po podłączeniu komputera do uziemionej listwy (potwierdzono brak prądu na obudowie), problem z uruchomieniem pozostał. Wymiana zasilacza (w tym na model Chieftec GPS-350EB-101A) nie rozwiązała problemu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie podzespołów (karty graficznej, RAM, CPU, płyty głównej) spowodowane wyładowaniem elektrostatycznym podczas czyszczenia lub problem z poprawnym osadzeniem elementów w gniazdach (RAM, karta graficzna). Brak sygnału dźwiękowego BIOS jest wskazywany jako objaw sugerujący problem z płytą główną lub BIOS-em. Ostatecznie użytkownik oddał komputer do serwisu w celu diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA