logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po czyszczeniu komputer nie wstaje, brak obrazu - sygnałów dźwiękowych

Manieek0 25 Lip 2020 15:13 5526 23
REKLAMA
  • #1 18837069
    Manieek0
    Poziom 5  
    Dzień dobry

Sprawa wygląda następując, przystąpiłem ostatnio do standardowego czyszczenia komputera, które wykonuje co jakiś czas. Cały PC na części oprócz płyty głównej która została w obudowie, niestety z racji paru problemów byłem zmuszony odłożyć czyszczenie w czasie, wiec zabezpieczyłem części schowałem do szafy oraz zabezpieczyłem obudowę. Do czyszczenia wróciłem po około 7 dniach - wszytko z kurzu, gdzieniegdzie sprężone powietrze, reszta alkoholem izopropylowym oczywiście mowa o procku i gpu - potem zmiana pasty i złożony.

Niestety po podłączeniu zastała mnie niemiła niespodzianka, komputer obecnie startuje ale nie wydaje żadnych komunikatów (piknięć) brak obrazu, wentylator karty działa - wentylator 3pin- do gniazdka 3pin działa - reszta wentylatorów 140mm 4pin do 4pin - nie działa - wentylator połączony po przejściówce do zasilacza nie działa. Wentylator w zasilaczu działa.

Po wyjęciu karty graficznej 2 piknięcia - po ponownym podłączeniu cisza i objawy jak wyżej. Jestem w kropce zazwyczaj jak coś nie działa, to podczas mojej renowacji czy działań mam odrazu wiedzę ze coś spieprzyłem/urwałem abo źle zamontowałem/podłączyłem jednak tutaj prace szły bez problemu. Jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji? Czy to ze komponenty siedziały w szufladzie 7dni może mieć na to jakiś wpływ ( ale był to tylko zasilacz i karta graficzna i procek ram zostało w razem z płyta nieruszane z miejsca) - niestety nie mam jak ogarnąć działających zamienników do podzespołów.
    Z góry dzięki za każda pomoc - Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18837095
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Manieek0 napisał:
    zamienników do podzespołów.

Czyli komputer do serwisu - nic nie zrobisz poza tym, że możesz ew. rozebrać wszystko z powrotem do zera i złożyć jeszcze. Jeżeli masz dostępne z tyłu złącze pod monitor i procek z grafiką, możesz spróbować wyjąc jeszcze kartę graficzną, zresetować bios wyjmując baterię na odłączonym kablu od zasilacza, albo wył. na wyłączniku zasilacz i spróbować wtedy. Jak ruszy, masz uwaloną niestety jakimś cudem grafikę, albo samo złącze PCI-e.
  • REKLAMA
  • #3 18837188
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Kolejny czyścioszek ukarany :)
    .
    Na spokojnie: wyjmij wszystko, i starannie włóż spowrotem, dociskając z czuciem.
    Wszystkie kable zasilające wyjmij i włóż ponownie, dociskając z czuciem.
    Przyjrzyj się, czy nie zapomniałeś podłączyć któregoś zasilania.
    Przyjrzyj się uważnie wszystkiemu.
    .
    Rada na przyszłość: nie naprawiaj, jak nie zepsute.
  • #4 18837197
    Parzysz1
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Tez mi się wydaje, że po prostu gdzieś coś jest nie do końca podłączone, jeśli w żaden sposób nie uderzyłeś jakimś komponentem podczas czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #5 18837894
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6820
    Ba , :?: a my ciągle nie wiemy jaki komputer kol. "czyścił" ?
    - podaj specyfikację: cpu , płyta , RAM

p.s
    Spokojnie złóż raz jeszcze wszystko do kupy wg. manuala jaki miałeś dołączony do płyty, jeśli to v. Desktop.
    * pisał kol. w (#2 25 Lip 2020 15:28 )
  • #6 18838953
    Manieek0
    Poziom 5  
    Czy nagle, nie wiem wydaje mi się takie słownictwo za nadużycie, gdyż opisałem sytuacje w jakiej miało to miejsce - natomiast sam nie zauważałem nic złego lub nie robiłem niczego podczas czyszczenia.

Sprzęt to już wiekowy deskop
    pheon x4 955 be
    GA-970A-UD3
    ram 2x4 ddr 3 2333
    gigabyte hd6950
    xfx 550w
    plextor m6 pro
  • #7 18839011
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Piotr160292 napisał:
    Ta, tak nagle padła? Nie uwierzę w to.

..wyjmij i zmierz napięcie, płyta już swoje lata ma jak nie była nigdy wymieniana może mieć już wpływ na nie uruchamianie się komputera.
  • REKLAMA
  • #8 18839099
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ja o tym wiem... Nie wierzę jednak momo to, że autor na tydzień zostawił wyłączonego kompa i padła. Mam 3 płyty główne, które rok leżą nieużywane i jakoś baterie nadal trzymają...
  • #9 18839519
    Manieek0
    Poziom 5  
    Tak jak zaznaczyłem wcześniej. Jak się do czegoś zabieram to zazwyczaj staram się to robić uważnie i jeśli coś pójdzie nie tak to domyślam się gdzie coś mogło pójść źle.
    Jutro pożyczam od ojca ten sprzęt do mierzenia napięcia. Czy można prosić o większe info co mierzyć jak i gdzie?
    Podjadę też po baterie bo z tego co widzę nie jest to jakiś ogromny wydatek
  • #10 18839644
    lisek
    Serwisant RTV
    Beep Code unidentifiable. GA-970A-UD3 Motherboard Problem.
    Multi I/O IT8720F

Spoiler:
    1 short: System boots successfully

2 short: CMOS setting error

1 long, 1 short: Memory or motherboard error

1 long, 2 short: Monitor or graphics card error

1 long, 3 short: Keyboard error

1 long, 9 short: BIOS ROM error

Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly

Continuous short beeps: Power error

1. Wymień bateryjkę 3V CMOS
    2. Masz na płycie opcje Dual Bios, a w manualu zapewne opisano jak dokonać "wymiany" Bios.

:cry: "czarny scenariusz " to uszkodzenie chipsetu North AMD970 lub RTC (ICS 9LPRS477DKL)

p.s :idea:
    Cytat:
    brak obrazu, wentylator karty działa - wentylator 3pin- do gniazdka 3pin działa - reszta wentylatorów 140mm 4pin do 4pin - nie działa - wentylator połączony po przejściówce do zasilacza nie działa. Wentylator w zasilaczu działa.

Pożycz podmień zasilacz.
    - do tej pory masz Link
  • #11 18840171
    Manieek0
    Poziom 5  
    Dlatego zastania mnie też fakt, że przy wyjęciu karty graficznej płyta piszczy 2 razy, jakby komunikowała CMOS setting error a nie problem z brakiem karty
  • #12 18840605
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Konfiguracja minimalna, tylko płyta główna i procesor, resztę odepnij wszystko, nawet RAM. Uruchom go na chwilę. Potem uruchom z jedną lub drugą pamięcią RAM. Zobaczysz czy będzie piszczało.
  • #14 18842652
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    Manieek0 napisał:
    Jednak nadal nie potrafię rozszyfrować z czym jest problem mimo postu kolegi wyżej
    A w jakiej konfiguracji startuje komputer na filmie?
  • #15 18842688
    Manieek0
    Poziom 5  
    Cały złożony
  • #16 18842719
    Piotr160292
    Poziom 38  
    To nic nie zrobisz. Najszybciej będzie go oddać do serwisu moim zdaniem na sprawdzenie cpu,grafiki i pamięci. Mnie osobiśście na jakieś 95 procent śmierdzi to uwaloiną płytą główną...

Dodano po 5 [minuty]:

Chociaż... Według według mnie to jeden długi, a według: https://www.gigabyte.com/Support/FAQ/816 jeden długi to nieprawidłowo założona pamięć. Wyjmij RAM , sprawdź czy styki są okej, nie ma syfu w banku, przetrzyj styki pamięciom gumką do mazania (serio mówię - pomaga czasem) i spr. jeszcze raz. Teraz ten opis tego piknięcia mi przypomniał, że kiedyś podpatrzyłem ten trick z gumką od jednego starego serwisanta. Dostał do naprawy płytę... Wpiął kartę diagnostyczną, która pokazała problem z pamięciami, więc wyjął ramy, wyczyścił gumką do mazania styki , włożył i pyta ruszyła. Sam też miałem przypadek, że stary komp na sockecie slot1 nie chciał mi ruszyć i tak samo po przetarciu styku na procku, bo po podmianie procka ruszył, wystartował, a już się bałem że padł procek i ponad stówa bodaj w plecy...
  • #17 18842875
    Manieek0
    Poziom 5  
    Czy ewentualnie ktoś ma wiedzę gdzie warto oddać PC na terenie Warszawy? Szczerze obecnie szasuje ze diagnostyka plus ew. wymiana lub naprawa może przewyższać samą wartość komputera...
  • #18 18842879
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    Manieek0 napisał:
    Cały złożony
    Musisz sprawdzać kolejno, czy reaguje (informuje o braku RAM beep kodem) gdy uruchamiasz go bez podłączonych modułów RAM. To samo bez podłączonej karty graficznej itd.
  • #19 18843184
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Być może karta post by coś dała, bo pokazałaby kod post i wtedy może byłoby dużo prościej wygooglować o co dokładnie chodzi...
  • #20 18843481
    lisek
    Serwisant RTV
    Twoja płyta kol. to w tej chwili ok. 60 funów

:idea: ceny na płyty z socket AM3+ znaznie spadły , kup płytę innego producenta (nie GByte)
    - na ebay ceny są od 15 funów
    - na (aliexpress.com) zaczynaja się od 28.$

p.s
    Bawiłeś sie z zamiana Dual Bios?
  • #21 18844196
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Mogę sam z ciekawości zapytać dlaczego odradzasz tego producenta? Sam mam tą samą płytę i bardzo sobie chwalę...
  • #22 18845270
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Sam mam tą samą płytę i bardzo sobie chwalę...

Dopóki działa.

• #23 18845604
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No tak, jak ktoś podłącza pod badziewie to tak jest... Ja mam porządny zasilacz Corsaira - bodaj 450 zł. dałem za niego i warto było, ponieważ uratował mi komputer już przed przepięciem(zadziałały w nim warystory najprawdopodobniej, bo zgasł na jakieś 5 sekund i włączył się z powrotem oraz nawet uratował mi go przed zaleniem, bo miałem takiego pecha, że zdjąłem z topu osłonę z siateczką p. pyłową i przypadkiem zrzuciłem kubek z herbatą i pech chciał, że centralnie poleciał na top obudowy i cały kubek poleciał w grafikę, ram i płyta główna też mocno oberwała w okolicy sb. Chciałem komputer szybko wyłączyć z listwy, ale niestety byłem za wolny i zdążył już wypluć bluescreena, ale jak widać zasilacz zdążył i nic mi nie uwaliło, bo właśnie piszę z tego komputera. Fakt faktem nie chciał się skubaniec podnieść po wypłukaniu płynem do naczyń i IPA, ale rozkminiłem go, że tak jakby jest problem z obwodem RTC albo samym mostkiem, więc zlałem go IPA jeszcze raz porządnie w tym obszarze, podlałem mostek topnikiem, wygrzałem porządnie hotairem i płyta się podniosła. ;)Najwyraźniej po prostu wilgoć podeszła pomiędzy kulki i robiło się lekkie przywarcie...
  • #24 19659719
    Manieek0
    Poziom 5  
    Karta graficzna padła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po standardowym czyszczeniu. Po demontażu i ponownym złożeniu, komputer startuje, ale nie wydaje sygnałów dźwiękowych i nie wyświetla obrazu. Użytkownik sprawdził wentylatory oraz podłączenia, a także wymienił pastę termoprzewodzącą. W odpowiedziach zasugerowano, aby dokładnie sprawdzić wszystkie połączenia, zresetować BIOS, a także wymienić baterię CMOS. Po wymianie baterii komputer zaczął wydawać sygnały dźwiękowe, co sugeruje problem z pamięcią RAM lub płytą główną. Użytkownik został również poinformowany o możliwości uszkodzenia chipsetu lub zasilacza. Wskazano na potrzebę diagnostyki w serwisie, a także na możliwość zakupu nowej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA