logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio UNITRA AS618? Wymiana elementów krok po kroku

piotrek_bak 02 Maj 2004 18:05 1249 5
REKLAMA
  • #1 622671
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    mam pytanie odnośnie przestrojenia tego radyjka. Jak to zrobić?? co trzeba wymienić? jakie elementy?
  • REKLAMA
  • #2 622685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 622689
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Usuń : C1-18p , C9-15p , C13-15p
    -Heterodynę zestrój : dół pasma L5 , górę pasma C14
    -Wzm. w.cz zestrój na najsilniejszy sygnał dla dolnej częstotliwości : L1 i L4 ,dla górnej czestotliwości C2 i C10
    Powodzenia Tomek
  • REKLAMA
  • #5 646400
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    To jest bardzo proste, zrobiłem i działa. Te głowice były tak zaprojektowane żeby bez problemu można było je produkować na górne pasmo. Nasz stary UKF uzyskiwano dokładając pojemności i to powodowało zawężenie pasma i przestrojenie głowicy w dół. Co ciekawe w ten sposób przestrojona głowica ma lepszą czułość na wysokim UKF niż miała na niskim.
  • #6 658187
    fluffy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Faktycznie to nie takie trudne, nawet nie majac wiekszego pojecia o dostrajaniu :D oczywiscie z wyrwaniem kondziorow poradzilem sobie bez problemu a przy dostrajaniu mialem z kumlem kupe smiechu - ale dziala, moja tosca 303 odbiera w miare czysto caly zakres i jestem z niej zadowolony. Moglby ktos zapytac co znaczy w miare czysto, wiec znaczy to tyle ze zamiast anteny uzywam kawaleczka przewodu i pewnie dlatego nie jest to odbior idealny :P . No wiec amatorzy - DO DZIELA !!!!!!!!!!!!!!
REKLAMA