logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować tani panel przedni do wzmacniacza wielokanałowego z odzysku?

Wiesław5691 27 Kwi 2009 22:07 2021 4
REKLAMA
  • #1 6464201
    Wiesław5691
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem w trakcie budowy wzmacniacza wielokanałowego i poszukuję pomysłu zaprojektowania panelu przedniego.
    Założeniem było że ma być tanio więc jak widać na załączonym zdjęciu ,
    składany był w większości z elementów odzyskanych ze złomu elektronicznego i innych materiałów z graciarni.
    Zaprojektowałem wstępnie jak miał by wyglądać ale biorąc pod uwagę że mam wiele wahań co do wyglądu końcowego postanowiłem
    spytać jak inni to widzą, a na tym etapie budowy zmiany są jeszcze możliwe.
    Co prawda wzmacniacz a właściwie jego część jest już uruchomiona ale
    zatrzymałem się w punkcie rozwiązania wyglądu.
    Założeniem było że ma być tanio więc jak widać na załączonym zdjęciu ,
    składany był w większości z elementów z odzysku i innych materiałów z graciarni.

Mój wstępny projekt.
  • REKLAMA
  • #2 6464467
    petronix1991
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    ja bym ten panel zrobił z blachy aluminiowej(łatwa w obróbce).
  • REKLAMA
  • #3 6464586
    Wiesław5691
    Poziom 11  
    Rozumiem ,co do materiału na panel-aluminium.
    Bardziej chodzi mi o rozmieszczenie elementów regulacyjnych i ogólny wygląd, aby było ciekawie i funkcjonalnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6467637
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Cześć, nie mam pewności czy to forum to najodpowiedniejsze miejsce na ten temat , ale skoro dajesz możliwość takiej zabawy to ja bym to widział tak:
    zamiast włącznika on of dał bym potencjometr z włącznikiem, żeby nie było za blisko sieci to układ z przekaźnikiem załączający transformator, osobiście wywalił bym jeden potencjometr i umieścił je wszystkie w szeregu, dał bym gałki rosnące po kolei z góry do dołu.

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

przesunięcie gniazda słuchawek lekko w prawo lub w lewo dodało by smaczku :D
  • #5 6468621
    Wiesław5691
    Poziom 11  
    Dzięki Marcin_xx1 za rysuneczek. Jest zdecydowanie lepiej jak w moim projekcie. Przedwzmacniacz jest złożony z pojedynczych modułów więc przeniesienie ich w inne miejsce nie stanowi większego problemu.
    Rozumiem że nie jest to forum dla artystów ale większość forumowiczów miało do czynienia z tego rodzaju sprzętem i więcej wyobraźni, a ja nie chciał bym aby mój wzmacniacz wyglądał jak skrzynka na kartofle.
    Pozdrawiam.
REKLAMA