logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczna kuchenka gazowa z automatycznym odcięciem gazu dla seniora

Konrad_404 28 Kwi 2009 16:27 11372 5
REKLAMA
  • #1 6466691
    Konrad_404
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam taki mały problem. Mieszkam przez ścianę z moją babcią. Kobieta starsza i czasem zdarza jej się zapomnieć. Od pewnego czasu wykręca mi różne numery. Raz zostawiła na kuchni garnek i wyszła do sklepu - w efekcie miałem przymusowy remont chałupy. Przedwczoraj babcia beztrosko oglądała sobie telewizję, gdy w kuchni palił jeden palnik (pod czajnikiem) a drugi był po prostu odkręcony. Z racji takiej że nie chciałbym wylecieć w powietrze proszę was o poradę jaką bezpieczną kuchenkę jej kupić. Słyszałem, że są kuchenki które same odcinają gaz itp.
    Dodam jeszcze, że gaz musi być czerpany z butli (brak dostępu do sieci miejskiej), a kuchenka elektryczna odpada - za duże koszta (jak już to kuchenka gazowo-elektryczna).

PS. Cena nie gra roli, ale także w miarę rozsądku :|

Konrad
  • REKLAMA
  • #2 6466714
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, szukaj kuchenki z zabezpieczeniem przeciwwypływowym.
  • REKLAMA
  • #3 6467436
    szumek5837
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Tak jak pisze kolega wyzej...

to taki maly dodatkowy "cypelek" przy palnikach. Kuchenka odcina gaz, gdy zgasnie plomien.. np. gdy cos wykipi...

Sami taka zamawialismy ostatnimi czasy takowa dla naszej babci..

Ze wzgl. na cene ale nie tylko zdecydowalismy sie na Amice w jednym ze sklepow internetowych.. zmiescilismy sie spokojnie w 1000zl.. a roznica w stosunku do sklepu stacjonarnego to ok 200zl...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6469362
    ro7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W kwestii bezpieczeństwa to zdecydowanie dobry pomysł ... mam tylko nadzieję, że Babcia poradzi sobie z zapalaniem tych palników (jest jednak utrudnione).
    A może jakiś czujnik gazu/dymu w pobliżu kuchenki zamontować ?

Pozdrawiam
    ro7
  • REKLAMA
  • #5 6470588
    pawelira
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    czujnik jest dobry ( mam taki ) i jak wyczuje gas to narobi niezłego hałasu - ale dopływu gazu nie odetnie i jesli nie ma nikogo w domu to nic z alarmu
    ja go zakładałem bo mam gaz z butli i tak na wszelki wypadek żeby kontrolował szczelnosć instalacji gazowej
    wydaje mi się że dobra kuchenka co odcina gaz to podstawa + czujnik na wszelki wypadek
    jesli mieszkasz przez sciane to powinienes usłyszeć alarm - jak oczywiscie będziesz w domu
    ja mam taki był w miarę tani i się sprawdza ( testowałem )
  • #6 6478429
    Konrad_404
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie Panowie. Właśnie nie wiedziałem jak taki mechanizm się nazywa.

A o czujniku nawet nie pomyślałem, ale widzę że świetna sprawa.

Dzięki
REKLAMA