logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia przedwzmacniacza audio na TL072, zasilanie ±12V, jak wykonać?

robson132 01 Maj 2009 21:02 4137 10
REKLAMA
  • #1 6479424
    robson132
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Siema.
    Kumpel mi sie skarży że jego wzmacniacz stereo ma niskie wzmocnienie z powody słabego sygnału i prosił mnie żebym mu zrobił jakiś przedwzmacniacz mam na stanie układ wzmacniacza operacyjnego TL072 jak go podłączyć żeby grał proszę o jakiś rysunek zasilanie jakim dysponuje to +/-12V.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6480374
    gregor33315
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Te schematy to stereo, scalak jest podwójny więc dla sygnału stereo wystarczy ci jeden scalak. Na schemacie masz podpisane numery nóżek scalaka, jest osobno narysowany lewy i osobno prawy kanał
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 6480532
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Te kółka z kreską to połączenie elektryczne. Czasami trzeba przykręcić potencjometr do obudowy, wtedy połączenia do płytki wykonuje się na przewodach i to są te kółka.
  • #9 6480536
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    To połączenia układu z resztą świata. Tam jest potencjometr do regulacji głośności na wyjściu, te połączenia są zaznaczone ponieważ może on być zamontowany na przewodach poza płytką.

Jeśli chcesz wzmacniać sygnał to R2 i R5 muszą mieć większą rezystancję.
  • #10 7839740
    Agent_95
    Poziom 11  
    Sorry że odkopuję temat, ale mam pytanie do ilu dokładnie trzeba zwiększyć tą rezystancję R2 i R5 aby wzmocnić sygnał ?
  • #11 7845209
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Może być 56kΩ, może być 100kΩ ,nawet 470kΩ to zależy od tego ile chcesz wzmocnić sygnał.

Wzory znajdziesz bez problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu prostego przedwzmacniacza stereo z regulacją głośności na układzie scalonym TL072 z zasilaniem symetrycznym ±12V. Celem jest zwiększenie wzmocnienia sygnału dla innego wzmacniacza audio o niskim sygnale wejściowym. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie istniejących schematów dostępnych na forum. Wyjaśniono, że pojedynczy układ TL072 jest wystarczający do obsługi sygnału stereo, a jego wzmocnienie reguluje się poprzez zmianę wartości rezystorów w pętli sprzężenia zwrotnego (R2, R5). Wyższe wartości rezystancji tych elementów zwiększają wzmocnienie. Symbole graficzne (kółka z kreskami) na schemacie oznaczają punkty podłączenia zewnętrznych elementów, np. potencjometru regulacji głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA