logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić wybór systemu przy starcie: Windows 7 i XP na jednym dysku?

kejsii 04 Maj 2009 02:04 6948 22
REKLAMA
  • #1 6487104
    kejsii
    Poziom 10  
    Witam mam problem mam 4 partycje na dysku 2 na xp i 2 na windows 7,zainstalowalem te 2 systemy.Lecz nie mam do wyboru czy komp ma odpalic xp czy 7 odrazu mi sie odpala 7.Co zrobic zebym mial do wyboru jaki mam system uruchomic czy 7 czy xp
  • REKLAMA
  • #2 6487193
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Instalka w7 w ruch i - gdzieś w okolicach wyboru języka - są opcje naprawy, w tym loadera - skorzystaj z niej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 6487409
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6487436
    kejsii
    Poziom 10  
    Na poczatku zainstalowalem xp pozniej 7,wszystko bylo ok do czasu kiedy zainstalowalem na nowo windowsa xp wtedy startowal mi tylko xp wiec wzialem plytke 7 dalem zeby naprawil startup no i od tego czasu startuje mi tylko 7,czytalem tematy ale z bot.ini nic nie zrobie bo windows 7 tego nie ma,co do biosu to nie wiem gdzie to mam ustawic,co do linka na dole to nic z tego nie rozumiem bo nie mam visty a wlasnie bot.ini nie ma w 7.To moze jasniej mi wytlumaczycie bo w 7 jestem troche ciemny ;/
  • #5 6487446
    Matuzalem

Poziom 43  
    Łukasz88 - nie będę się upierał, ale wydawało mi się, że ta - wskazana przeze mnie - opcja umożliwia również modyfikację (bootrec /scanos i ew. bootrec /rebuildbcd).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #6 6487679
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6487699
    Matuzalem

Poziom 43  
    http://support.microsoft.com/kb/927392 - co prawda to opis z Visty, ale to - w tym wypadku - nie ma znaczenia.

Dodano po 3 [minuty]:

Łukasz88 napisał:
    Microsoft napisał:
    The /ScanOs option scans all disks for installations that are compatible with Windows Vista
    Bootrec.exe uzna Windows XP za niezgodny, sprawdzone.

Dziękuję, Łukasz88, za tę informację - nie miałem okazji jej weryfikować organoleptycznie.

Update - dlaczego post usunąłeś - czy ma to oznaczać, że jego treść jest błędna, czy powód Twego działania był inny?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #8 6487938
    kejsii
    Poziom 10  
    jak mozna prosic powiedzcie co mam dokladnie zrobic bo niestety nie znam sie tak na tym.Np wskazana przeze mnie - opcja umożliwia również modyfikację (bootrec /scanos i ew. bootrec /rebuildbcd). tu to wogole nie wiem o co chodzi:D
  • REKLAMA
  • #9 6487957
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jeżeli przyjąć, że mój tok rozumowania nie jest błędny to wystarczy byś zapoznał się z tym co jest w linkowanym wyżej tekście Microsoftu i postąpił wg opisu w nim zawartego.
    Gdybyś nie czuł się na siłach to pewnie wystarczy użycie czegoś w stylu EasyBCD czy VistaBootPro (programy powinny działać na w7, ale to sam musisz po ich ściągnięciu sprawdzić) i z poziomu takiej aplikacji dodać wpisy XP dotyczące.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 6488066
    kejsii
    Poziom 10  
    (bootrec /scanos i ew. bootrec /rebuildbcd).zalaczylem lecz niestety pisze ze windows instalation jest 0 wiec sprobuje jeszcze tymi programami co polecasz moze zadziala

Dodano po 31 [minuty]:

Wiec
    EasyBCD -zalaczyl mi windows xp lecz teraz nie mam do wyboru windowsa 7
    VistaBootPro-pokazal mi bota ale niestety nie zadzialal prawidlowo czyli jak wpisalem nazwe i dysk z ktorego ma botowac to nie moze znalesc jakiegos pliku przy botowaniu.
    Wiec teraz jestem na windowsie xp i nie wiem jak zrobic zeby miec teraz do wyboru windowsa 7 i windowsa xp zarazem
  • #11 6489358
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Temat mocno obciąłem ze zbędnej sprzeczki.
    Kolejne zejście dyskusji na niewłaściwe tory i zaczną się sypać regulaminowe ostrzeżenia!
  • #12 6489390
    Matuzalem

Poziom 43  
    kejsii - raz jeszcze i po kolei napisz proszę jak te systemy instalowałeś i jaki jest układ partycji/dysków z nimi.
    Odnoszę bowiem wrażenie, że to nie loader Windowsa 7 winę tu ponosi, a problem leży gdzieś głebiej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #13 6489558
    kejsii
    Poziom 10  
    Najpierw zainstalowalem xp zaraz potem windows 7,wszystko wtedy smigalo jak nalezy.Puzniej musialem zrobic formata windowsa xp wiec najpierw dalem napraw system w windowsie xp zeby nie robic formata,po tej operacji nie mialem juz do wyboru 2 systemow tylko odrazu sie ladowal windows xp,przeszukalem google i dowiedzialem sie ze jest na to rada czyli wlozyc plyte windows 7 dac repear itd...po tej operacji znow wszystko fajnie smigalo.W puzniejszym czasie okazalo sie ze samo napraw system w windowsie xp nie pomoglo wiec postanowilem zrobic formata partycji c(windows xp)zainstalowalem windowsa xp na nowo,po tej operacji znow nie mialem mozliwosci wyboru systemu,wiec pomyslalem ze znow wloze plytke windows 7 i dac repear,lecz niestety zaczol mi chodzic tylko windows 7 i nie mialem wyboru zadnego systemu operacyjnego.Napisalem ten temat ktos poradzil zeby uzyc modyfikację (bootrec /scanos i ew. bootrec /rebuildbcd).niestety nie wykryl zadnych systemow(probowalem kazda operacje),zdesperowany :D sprobowalem sposobu EasyBCD -zalaczyl mi windows xp lecz teraz nie mam do wyboru windowsa 7
    VistaBootPro-pokazal mi bota ale niestety nie zadzialal prawidlowo czyli jak wpisalem nazwe i dysk z ktorego ma botowac to nie moze znalesc jakiegos pliku przy botowaniu.
    Wiec na koniec znow startuje mi xp i znow nie mam do wyboru systemow(xp i 7)
    Mam 4 partycje c(windows xp) , partycja d rozne zeczy do windows xp(programy ,gry),partycja e windows 7,partycja f rozne zeczy do windowsa 7(programy gry)
  • #14 6490413
    tzok
    Ocena: 6461
    Problem jest taki, że bootloader Windows 7 domyślnie ukrywa partycję z Windows XP kiedy uruchamia się W7, wszelkie próby naprawy skryptu startowego z poziomu Windows 7 kończą się na stworzeniu nowego skryptu na partycji z Windows 7, a nie na partycji rozruchowej (tej z XP). Należy więc doprowadzić, do sytuacji, że uruchamiał się będzie XP i z jego poziomu należy uruchomić program VistaBootPro i odpowiednio wyedytować skrypt bootloadera, następnie (w razie potrzeby) należy naprawić bootloader (bez odbudowy skryptu!) Windowsa 7 z płyty instalacyjnej.
  • #15 6490457
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 6490945
    kejsii
    Poziom 10  
    Ok to powiedzcie mi krok po kroku co mam zrobic
  • #17 6491139
    Matuzalem

Poziom 43  
    Wczytać się w to co tzok napisał.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #18 6491465
    kejsii
    Poziom 10  
    tylko nie wiem jak mam ustawic tego VistaBootPro
  • #19 6495417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 6495567
    kejsii
    Poziom 10  
    dzieki za tak obszerny opis ale nie wiem czy chce instalowac dodatkowo 3 system,pewnie jak bym pozniej odinstalowal to znow nie mial bym do wyboru boot-a,do tego troszke nie rozumiem jednej zeczy "root (hd0,6) <- tu podajesz dysk systemu automatycznie startującego
    setup (hd0) "automatycznie juz mi sie startuje windows xp chodzi mi tylko o dodanie wyboru durgiego systemu w moim przypadku windows 7
  • #21 6495625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 6495647
    tzok
    Ocena: 6461
    Nic to nie da, Windows XP i Windows 7 korzystają ze wspólnego bootloadera, więc GRUB tu nic nie pomoże.
    O ile loader Win7 może uruchomić zarówno Win7 jak i WinXP, to loader WinXP potrafi uruchomić tylko WinXP.
    GRUB sam z siebie nie potrafi uruchomić Windowsa, potrafi załadować tylko jego loader (notabene ntldr też potrafi załadować GRUBa i w ten sposób można używać ntldr do ładowania Linuksa), a w tej chwili na dysku jest tylko jeden loader (Win7) ze źle skonfigurowanym skryptem konfiguracyjnym.

Opisałem chyba najprostszy możliwy sposób naprawienia tego problemu, niestety nie mam w tej chwili Visty ani Se7en, żeby zamieścić screenshoty jak ma wyglądać konfiguracja.
  • #23 6495676
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows XP, a następnie Windows 7 na oddzielnych partycjach tego samego dysku, co początkowo umożliwiło wybór systemu przy starcie. Po ponownej instalacji Windows XP utracono menu wyboru systemu, a komputer uruchamiał tylko Windows XP. Próba naprawy z poziomu płyty instalacyjnej Windows 7 spowodowała uruchamianie jedynie Windows 7, bez opcji wyboru Windows XP. Narzędzia takie jak `bootrec` (`/scanos`, `/rebuildbcd`) nie wykryły instalacji Windows XP. Użycie programów EasyBCD lub VistaBootPro z poziomu Windows XP skutkowało uruchamianiem tylko Windows XP. Problem polega na konfiguracji bootloadera Windows 7, który domyślnie ukrywa partycję z Windows XP i nie zawiera wpisu dla Windows XP po jego reinstalacji. Zasugerowano uruchomienie systemu Windows XP, użycie narzędzia do zarządzania bootloaderem (EasyBCD lub VistaBootPro) w celu dodania wpisu dla Windows 7, a następnie ewentualną naprawę bootloadera Windows 7 z płyty instalacyjnej, ale bez odbudowy skryptu konfiguracyjnego. Dyskusja dotyczyła trudności z konfiguracją tych narzędzi oraz ewentualnej alternatywy w postaci bootloadera GRUB (np. poprzez instalację Ubuntu).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA