logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo GB20H1TS - jak ustawić fonię 6,5MHz w trybie serwisowym?

04 Maj 2004 13:42 1229 7
REKLAMA
  • #1 624959
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 750067
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    witam ja mam telewizorek bardzo podobny i też z anglii gb20t8st ten jest stereo,n chciałem go przestroić ale tam nie ma jak .Prawdopodobnie trzeba w trybie serwisowym ale nie wiem jak w niego wejść . Może mamy ten sam problem
  • REKLAMA
  • #3 753340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 761919
    adielektro
    Poziom 20  
    mam pilota co prawda nie orginalnego ale mogę wchodzić w opcje dzwięku , lecz nie ma tam zmiany foni z 5,5 na 6,5 .Ktoś mi powiedział ,że trzeba zamontować generator zamiast fonii równoległej - ale jak i czy to ,nie mam pojęcia.Tam nie ma żadnych filtrów tylko wielki scalak -chyba jakiś procesor i jak się za to wziąść ?
  • REKLAMA
  • #5 761943
    waleriank
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Jeżeli nie ma żadnych filtrów najprostrzą metodą jest zainstalowanie konwertera.
  • REKLAMA
  • #6 762798
    adielektro
    Poziom 20  
    a jaki konwerter i jak go się montuje są jakieś ogólne zasady ?
  • #7 762844
    waleriank
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Można zamówić konwerter w firmie RYMI, tylko przy zamawianiu trzeba sprecyzować czy ma być przestrajany z wersji Angielskiej (6.0MHz) czy też z 5,5MHz. Przestrajanie jest bardzo proste. Zresztą do każdego konwerterea jest dołączona instrukcja z opisem i rysunkiem. Konwertery te też rozprowadzxają niktóre sklepy wysyłkowe np. Poltronic
  • #8 765356
    adielektro
    Poziom 20  
    Aha , czyli popełniłem błąd bo kupiłem jakiś generator- taka malutka płytka a muszę powiedzieć że to do telewizora przywiezionego z Anglii. A ty musiałeś wkładać taką płytkę do swojego tv , czy tylko przestawiłeś w telewizorku coś?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przestrojenia foni 6,5 MHz w telewizorze Daewoo GB20H1TS sprowadzonym z Wielkiej Brytanii. Użytkownicy wskazują, że zmiana foni nie jest możliwa w trybie serwisowym, a standardową metodą jest ustawienie odpowiedniego standardu dźwięku 6,5 MHz w menu głównym telewizora, co wymaga oryginalnego pilota. W przypadku braku takiej opcji w menu dźwięku, sugeruje się zastosowanie zewnętrznego konwertera częstotliwości, który można zamówić u producenta RYMI lub w sklepach wysyłkowych, np. Poltronic. Konwerter ten umożliwia przestrajanie z wersji angielskiej (6,0 MHz) lub 5,5 MHz i jest dostarczany z instrukcją montażu. Próby użycia generatora foni zamiast konwertera są uznawane za błędne, zwłaszcza w modelach bez filtrów, gdzie sygnał przetwarza duży układ scalony (procesor). Montaż konwertera jest najprostszym i rekomendowanym rozwiązaniem dla telewizorów importowanych z Wielkiej Brytanii, które nie posiadają w menu opcji zmiany foni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA