logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonia równoległa czy generator - TV z Wielkiej BrytaNii

adielektro 31 Lip 2004 19:31 5033 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak przestroić telewizor z Wielkiej Brytanii, jeśli nie ma fonii i nie wiadomo, gdzie podłączyć fonię równoległą albo generator?

Najpierw sprawdź, czy telewizor nie da się przełączyć programowo lub zworami na BG/DK, bo w chassis CP380 występuje rozwiązanie, w którym po odcięciu zworki przy nodze 8 procesora i podaniu 5 V na piny 7, 8 i 17 odbiornik powinien obsługiwać B/G, D/K, A2 i NICAM bez dodatkowego przestrajania [#1231268] Jeśli to nie zadziała, zastosuj fonię równoległą przeznaczoną do angielskiego odbiornika i włącz ją w tor przy filtrze SAF; jeśli za głowicą jest dodatkowy filtr, trzeba go wylutować, bo blokuje sygnał fonii [#776716][#770683] W praktyce w tym wątku oryginalna angielska głowica okazała się okrojona z elementów, więc dopiero podmiana głowicy na inną i użycie zwykłej fonii równoległej przywróciły dźwięk [#1241126]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 770658
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    Posiadam telewizor Daewwo gb20t8st no i trzeba go przestroić bo nie ma fonii.
    Ale nie ma tam żadnych filtrów tylko jeden wielki (chyba procesor) i nie mam pojęcia jak się za to wziąść.
    Próbowałem włożyć fonię ale mam tylko taką do niemieckich tv, a angielska jest inna, a jeśli nawet bym kupił to gdzie podpiąć wyjście z fonii.
    Mam też małą płytkę -generator ale jest tam tylko + - wyjście i nie wiem o co chodzi. Proszę o wskazówki i propozycje jak to przestroić.
  • REKLAMA
  • #2 770664
    klejtacz
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    proponuję fonię RYMI
  • REKLAMA
  • #3 770683
    WiesławL
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    Witam
    ------------------
    Jest jeszcze jedna sprawa - jeśli na wyjściu z głowicy będzie podpięty filtr (w moim wypadku był niebieski, trzy nogi) wylutuj go bo naszej fonii nie puści.

Pozdrawiam
  • #4 770797
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Wejdz na stronę
    http://www.mjm.pl/ znajdziesz tam różne fonie do tv min dla przestrojenia foni angielskiej na polską i zarazem bardzo zrozumiałe opisy montażu Foni TV
  • #5 771031
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    A wiesz , jak nazywa się procesor fonii?
    Jak wchodzisz do szukania stacji, czy pojawiają się nieaktywne BG, DK a podświetlony jest tylko system I ?
    Jest duża szansa, że nie trzeba nic lutować.
    Telewizor może być multisystem i tylko dla ciemnych Anglików ma zablokowane inne standardy.
    Może wystarczy wejść w menu serwisowe i odblokować BG+DK.
    Tu masz opisane moje przygody z "anglikiem".
    Znalazł sie Nicam i fonia mono, polskie menu i polskie litery w teletexcie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic120167.html

Pozdrawiam
    Wmak
  • #6 772480
    adielektro
    Poziom 20  
    Nie mam żadnego filtru za gowicą ,a co do scalaka jaki tam jest to sprawdzę i napiszę, chciałbym właśnie dostać się do trybu serwisowego może wystarczy coś poprzestawiać (bd dk ), ale nie wiem jak to zrobić w tym modelu tv.A słyszałem ,że do angielskiej fonii trzeba pytkę z filtrami 6.0 6.5 mhz i jeszcze jakaś fala powierzchniowa..
  • #7 772556
    szolyga
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proponuję podłączenie fonii równoległej 6.5MHz /na 6.00MHz
    bo taką fonię mają odbiorniki angielskie
    fonie takie mozna kupić w sklepie elektronicznym.
    Pozdrawiam
    Ryszard
  • #8 773201
    tomasz wojcicki
    Poziom 23  
    Ocena: 347
    Prawdopodobnie masz ten "duży procek" to procesor foni serii MSP moze to nie bedzie zbyt fachowa porada ale ostatnio mialem podobny problem z przywiezionym nowym telewizorem z niemiec zastosowalem w nim fonie rownolegla MJM F 84 a ze nie mialem przy sobie aplikacji tego scalaka to wyjscie foni zaczalem przytykac po kolei do wyprowadzen tego scalaka az do skutku w koncu sie odezwal :)
  • #9 774231
    adielektro
    Poziom 20  
    Mam właśnie taki scalak jak kolega opisuje....3410- teraz już nawet zrezygnuje z nicamu byle żeby był głos, nawet mono.Kolega pisze, że miał taki scalak, może pamiętasz na którą nogę się wpiołeś.Wczoraj wziąłem do ręki maka i zaprogramowałem kod 1239 następnie 1-/-- mogłem wejść w tryb serwisowy ale przełącznmika fonii nie znalazłem.Czy kupując fonię rymi muszę zaznaczyć ,że to do anglika?i czywyjście z foni rymi mam wpiąć na ten duży scalak ?
  • #10 774255
    bajan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    msp siadasz na 6czy7 nogę od końca a jak rymi to na anglie jest inna różni się jednym kondensatorem
  • #11 774295
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Fonie Rymi są dwa typy
    1)Fonia Rymi Stereo
    2)Fonia Rymi Podstawowa
    Dla twojego TV powinna być zastosowana Fonia Rymi Stereo ( A tak na Marginesie to komuś wstawiłem do TV stereofonicznego Fonię Rymi podstawową i gra Bardzo dobrze) Załączam notę katalogowa Aplikacje MPS34x0D napewno będzie ci pomocna przy montarzu Foni
    Załączniki:
    • MSP3410D.pdf (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 776074
    adielektro
    Poziom 20  
    Ok. Dziś jadę do sklepu i kupię tą fonię rymi i próba przestrojenia-dziękuję za podpowiedzi ,jak ktoś ma jeszcze coś do dodania to zapraszam może w końcu ruszy ten nieszczęsny daewwo.
  • REKLAMA
  • #13 776716
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Są 3 rodzaje f. RYMI: podstawowa, stereo i angielska. Musisz zastosować tę trzecią. Wyprowadzenia MSP nieistotne - RYMI podpinasz do filtru SAF.
  • REKLAMA
  • #14 776756
    wmak
    Poziom 27  
    Wracając do scalaka od fonii: MSP 3410 potrafi odbierać obydwie (angielską i kontynentelną) wersje Nicamu i wszystkie fonie monofoniczne,
    bez wymiany filtrów i dodatkowych konwerterów - decyduje o tym oprogramowanie głównego procesora.
    Czy nie znalazłeś w menu serwisowym żadnej możliwości wyboru - kraj albo TV system ?
    Wmak
  • #15 776815
    pietrek
    Poziom 20  
    Jeszcze jedna uwaga. Jeśli będzie ustawiony standard I (angielski-6MHz) to może nie działać "nasz" NICAM. Warto więc pogrzebać w opcjach.
  • #16 777584
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Poszukaj dobrego opisu trybu serwisowego i nic nie trzeba lutować
  • #17 777704
    wmak
    Poziom 27  
    goralandrzej napisał:
    Poszukaj dobrego opisu trybu serwisowego i nic nie trzeba lutować

Od 5 dni próbuję autora wątku na to namówić , ale zamiast pomyśleć, woli polutować i koniecznie pozbyć się stereofonii,
    za która inni dali by ładnych parę złotych.
    Wmak
    Czyli zachowuje sie jak osoba początkująca więc przenoszę do odpowiedniego działu <zdzich42>
  • #18 778048
    adielektro
    Poziom 20  
    Szukałem w trybie serwisowym ale nie mam zmiany kraju ani systemu, to jest jakiś dziwny daewwo ma tylko 20 cali -pewnie jakiś marketowy i może nie ma tam takiego oprogramowania a może Ja poprostu nie mogę wejść w te opcje bo nie wiem jak. Makiem 2002 wszedłem w serwis, ale kombinowałem na wszystkie sposoby wszystkie klawisze na pilocie i nic. Może tu trzeba ten serwisowy pilot ? Dla mnie to też by było lepiej gdybym to zrobił bez przestrajania -tylko jak to zrobić w tym modelu?
  • #19 778056
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Czekam na efekt rad "goralandrzej". Przyznam, że próbowałem w innym odbiorniku poradzić sobie programowo ale nie wyszło chociaż teoria wsakywała na taką możliwość. Zapewne w niektórych odbiornikach brak elementów MULTI i zmiany prgramowe niewiele dają. Do tego stopnia iż pomimo zapamiętania ustawień za chwilę okazywało się,, że wszystko po staremu. A bardzo szczegółowej dokumentacji przeważnie nie ma.
  • #20 779867
    adielektro
    Poziom 20  
    Niestety pewnie w moim przypadku programowo też nie dam rady. W moim mieście nie można kupiś fonii angielskiej np. rymi więc jutro jadę na giedę elektroniczną do Lodzi i mam nadzieję, że ruszy mi ta fonia, bo już mi się śni po nocach.
  • #21 785075
    adielektro
    Poziom 20  
    Włożyłem fonię i działa (zwykłej firmy bo Rymi mi nie ruszyła wcale ), ale po moich ustawieniach w serwisówce stroi mi tylko uhf a reszty pasm nie ma (wcale nie wskakuje napis vhf i ten trzeci ). Czy mogłem coś przestawić w trybie serwisowym , jak tak to co ?- aha jeszce nie dostraja mi automatycznie aby był ładny obraz muszę poprawiać każdy kanał ręcznie.
  • #22 786066
    pietrek
    Poziom 20  
    W standardzie I jest tylko UHF. Jeżeli nie ma przy tym pasma CATV to może być nieciekawie. Obejrzyj dokładnie głowicę - czy ma pełną obsadę elementów.
  • #23 788600
    adielektro
    Poziom 20  
    Czyli mogę nie mieć innych pasm i co? trzeba wymienić głowicę czy procesor?
  • #24 789115
    pietrek
    Poziom 20  
    Głowica musi mieć oczywiście wszystkie zakresy, ale sama wymiana głowicy nic nie da, bo oprogramowanie procesora musi pozwalać na sterowanie taką głowicą. Jeżeli jest to głowica tzw. napięciowa, to będą brakować jeszcze elementy przełączające pasma.
  • #26 804269
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    I coś mi wygląda, że jedyne sensowne rozwiązanie to magnetowid i może SCART.
  • #27 811563
    adielektro
    Poziom 20  
    Czyli nic z tym nie zrobię? nawet wymiana głowicy nie pomoże? a jak poznać czy procesor ma możliwość przełączania pasm.Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to czekam na podpowiedzi.
  • #28 811650
    pietrek
    Poziom 20  
    Podaj wreszcie trochę ważnych danych:
    - Numer chassis
    - Typ głowicy
    - Typy układów scalonych, szczególnie procesoro sterowania.
  • #29 815532
    adielektro
    Poziom 20  
    o.k spiszę jak najwięcej i podam symbole scalaków procesora i głowicy
  • #30 1231060
    adielektro
    Poziom 20  
    Przepraszam ,że tak długo ale nie miałem TV w domu. A więc tak :
    Głowica ma 9 pinów IF IF B+ AFT BL ACC BM VT BU (ma dwa IF nie wiem czemu)
    Pośrednia na TDA 8374 A
    Procesor SDA 5255-A013
    DW5255 S1
    To chyba pamięć :ATMEL 711 24 c08 pc
    na głowicy jeszcze symbole DT2-IV 17D D7J09AA
    Na obudowie z tyłu telewizora oczywiście symbol GB20T8ST made in france i system PAL-1

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z brakiem fonii w telewizorze Daewoo GB20T8ST sprowadzonym z Wielkiej Brytanii, wyposażonym w procesor fonii serii MSP (m.in. MSP3410). Użytkownik próbował przestroić telewizor, jednak brakowało filtrów i odpowiedniej foni angielskiej. Wskazano, że telewizory brytyjskie często mają ograniczone pasma (brak VHF) i specyficzne ustawienia systemowe (standard I, 6 MHz), co utrudnia odbiór polskiej fonii. Zalecano zastosowanie foni równoległej 6,5 MHz (np. RYMI angielska) oraz sprawdzenie i ewentualne przełączenie trybu serwisowego, w tym zworek na procesorze (np. noga 8 MSP do masy) w celu odblokowania standardów BG i DK oraz polskich znaków w telegazecie. Wiele problemów wynikało z ograniczonego oprogramowania i braków w głowicy (np. brak elementów przełączających pasma VHF-L i VHF-H). Użytkownik ostatecznie wymienił głowicę na kompatybilną z magnetowidu Samsung, co poprawiło odbiór pasm i umożliwiło działanie fonii równoległej. Dyskusja podkreślała, że w niektórych modelach programowa zmiana systemu może być niemożliwa, a fizyczna wymiana elementów (głowicy, filtrów) jest konieczna. Ostatecznie telewizor działał poprawnie z fonii równoległą i nową głowicą, odbierając wszystkie pasma i programy z polskim dźwiękiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA