logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - jak utworzyć listę rozwijaną i dynamiczny wykres czasowy?

kedarkk 07 Maj 2009 15:12 11208 6
REKLAMA
  • #1 6501906
    kedarkk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z utworzeniem listy rozwijalnej i wykresu dynamicznego, przeszukałem sporą liczbę postów nie tylko na tym forum i za nic nie mogę dojść jak to zrobić, próbuję ale moja cierpliwość się już kończy dlatego chciałbym prosić o pomoc osoby które nie mają z tym żadnych problemow a mianowicie:
    - chodzi o rysowanie wykresu w zależności od przedziału czasowego (próbowałem z formuły "wyszukaj pionowo" z kiepskim rezultatem:().
    - dane do wykresu znajdują się w zakładce "Kurs"
    - opisany problem znajduje się w zakładce "Wykres"
    Chciałbym uniknąć VBA wiem że moża tozrobić bo kila przykładów ściągnąłem ale jakos nie mogę zastosować tego do swojego arkusza :(
    Z góry Dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • lista_i_wykres.xls (86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6501962
    kedarkk
    Poziom 10  
    jokrasa napisał:
    A tu byłeś i czytałeś ?
    http://office.microsoft.com/pl-pl/excel/HA011098011045.aspx
    Najpierw szukaj u producenta programu :)
    Tu masz do poczytania również książkę:
    ftp://ftp.helion.pl/online/100exc/100exc-5.pdf

Książkę przejrzałem, nawet robiłem przykład z uczniami i u mnie jakoś nie wychodzi żaden wykres :( z tego co tam jest opisane :(

Na stronie m$ byłem i przeglądałem te kursy, niestety nie pomogły mi w niczym :(:(
  • REKLAMA
  • #4 6506572
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Jak widać tutaj - problem masz rozwiązany. Popraw tylko formułę w nazwie "data_wykr" na Np

=PRZESUNIĘCIE(Kurs!$A$2;PODAJ.POZYCJĘ(data_pocz;data_;);0;PODAJ.POZYCJĘ(data_konc;data_;0)-PODAJ.POZYCJĘ(data_pocz;data_;0)+1)

Oraz ustaw interwał znaczników osi na 1, aby uzyskać taki efekt:

Excel - jak utworzyć listę rozwijaną i dynamiczny wykres czasowy?
  • #5 6507593
    kedarkk
    Poziom 10  
    adamas_nt spoko to wygląda i o to mi chodziło ale przeszukałem wszystko co było możliwe i w office 2003 nie mogę za nic znaleźć "interwału"
    Ściągnąłem wersję portable offica 2007 (bo widzę że w tym robiłeś-poprawiałeś) ale znowu w 2007 giną mi niektóre zadeklarowane nazwy z offica 2003 ?? i wszystko się sypie.

Czy mógłbyś wstawić tu ten poprawiony skoroszyt.

Z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #6 6507915
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Aby zmienić opcje: kliknij prawym pm w obszar osi (poza obszarem kreślenia) i wybierz "właściwości".
    Cytat:
    Czy mógłbyś wstawić tu ten poprawiony skoroszyt.
    Załączniki:
    • wykres.xls (79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 9374503
    monikashell
    Poziom 10  
    Ja nam nieco inną zagwostkę, zrobiłam sobie wykres dynamiczny, w pasku wyboru mam region A,B,C,wszystkie. Wszystko działa do momentu wyboru wszystkie, coś spiep... w formule i nie wiem co jakby ktoś coś poradział.

A jeszcze zagwostka nr 2 -> jak zrobić, co wpisać w wykresie->etykiety osi poziomej; lub grzieś indziej, żeby wyświetlało ładnie tzn. bez przerw nazwiska, które są u mnie etykietami. Jaśniej : wybieram region a, automatycznie wyświetlaja mi sie w tabelce dla wykresu 3 nazwiska i dla nich 3 wyniki, ale pomiędzy nimi są przerwy bo osoby nie są z danego regiony (wiec nic nie jest wyświetlane). Czyli wybieram refion A i na wykresie mam tylko ludzi z regionu A bez przerw między słupkami wykresu.

I pytanie z poziomu najbardziej hard (na to jakoś wpadne, ewentualnie proszę o ukierunkowanie). Jak zrobić żebyna wykresie wyświetlały się dane, które spełniają określone warunki. Tzn nazwisko sprzedawcy w etykiecie osi, wynik ale tylko z wybranego regionu i równocześnie z odpowiedniego działu sprzedaży. Myślę, że trzeba stwożyć kolumne 3 i zacząć ją formułą jeżeli(oraz(....i to co w porzednich 2 kolumnach tylko zmodyfikowane)

Dołączam plik. Dla zobrazowania, a ci co mają jakieś problemy z formułami, może się przyda i też coś z tamtąd wezmą dla siebie.
    Załączniki:
    • PRZYKLAD.xls (49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu tworzenia listy rozwijanej oraz dynamicznego wykresu czasowego w Excelu bez użycia VBA. Użytkownik próbuje rysować wykres zależny od wybranego przedziału czasowego na podstawie danych z arkusza "Kurs", a wykres ma być umieszczony w arkuszu "Wykres". Próby wykorzystania funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W odpowiedziach wskazano na wykorzystanie funkcji PRZESUNIĘCIE wraz z PODAJ.POZYCJĘ do dynamicznego definiowania zakresu danych wykresu, co pozwala na automatyczne dostosowanie wykresu do wybranego okresu. Podano przykładową formułę nazwy dynamicznego zakresu: =PRZESUNIĘCIE(Kurs!$A$2;PODAJ.POZYCJĘ(data_pocz;data_;);0;PODAJ.POZYCJĘ(data_konc;data_;0)-PODAJ.POZYCJĘ(data_pocz;data_;0)+1). Wskazano również na konieczność ustawienia interwału znaczników osi (np. na 1) poprzez właściwości osi, dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na oś wykresu. Problemy z kompatybilnością nazw zdefiniowanych między wersjami Office 2003 i 2007 zostały poruszone, a użytkownik poprosił o udostępnienie poprawionego skoroszytu. Dodatkowo pojawiły się pytania o filtrowanie danych na wykresie według regionów i eliminowanie przerw w etykietach osi poziomej, co wymaga zaawansowanego filtrowania i dynamicznego zakresu danych. Wskazano na oficjalne materiały Microsoft oraz książkę dostępną online jako źródła wiedzy.
REKLAMA