Witam szacownych forumowiczów.
Postawiłem nowego kompa i dość dziwnie się zachowuje, a mianowicie podczas startu wyskakuje komunikat "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"
po naciśnięciu dowolnego przycisku dopiero startuje system. W biosie mam kolejność bootowania ustawiona 1-foolp 2-cd 3-HDD SATA.
Gdy jako pierwszy nastawię HDD systyem wstaje bez żadnej ingerencji.
a teraz o tym jaki sprzęt.
HDD 500GB SEGATE SATA
Mainboard ASUS P5QL-E
CPU E6750
VGA GF8800GT OC
RAM 2x1GB GEIL ULTRA 4x4x4x12
FLoop
DVD Recorder LIte ON IDE.
zasilacz corsair 550W
Dysk podzielony na 3 partycje, system WIN XP SP3.
Macie jakiś pomysł dlaczego tak się zachowuje? Chciałbym mieć pierwszy boot ustawiony z CD dopiero potem HDD. Na starym sprzęcie ładnie to chodziło a teraz się buntuje.
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Aha, bios dysk wykrywa bez problemu, gniazdo SATA i kabel też już zmieniałem, no nie mam pomysłu czemu tak się zachowuje.
Jeszcze raz pozdrawiam .
Krystian
Postawiłem nowego kompa i dość dziwnie się zachowuje, a mianowicie podczas startu wyskakuje komunikat "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"
po naciśnięciu dowolnego przycisku dopiero startuje system. W biosie mam kolejność bootowania ustawiona 1-foolp 2-cd 3-HDD SATA.
Gdy jako pierwszy nastawię HDD systyem wstaje bez żadnej ingerencji.
a teraz o tym jaki sprzęt.
HDD 500GB SEGATE SATA
Mainboard ASUS P5QL-E
CPU E6750
VGA GF8800GT OC
RAM 2x1GB GEIL ULTRA 4x4x4x12
FLoop
DVD Recorder LIte ON IDE.
zasilacz corsair 550W
Dysk podzielony na 3 partycje, system WIN XP SP3.
Macie jakiś pomysł dlaczego tak się zachowuje? Chciałbym mieć pierwszy boot ustawiony z CD dopiero potem HDD. Na starym sprzęcie ładnie to chodziło a teraz się buntuje.
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Aha, bios dysk wykrywa bez problemu, gniazdo SATA i kabel też już zmieniałem, no nie mam pomysłu czemu tak się zachowuje.
Jeszcze raz pozdrawiam .
Krystian