logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat reboot and select proper boot device na ASUS P5QL-E, jak naprawić?

krkor 08 Maj 2009 19:06 3046 25
REKLAMA
  • #1 6506704
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam szacownych forumowiczów.

Postawiłem nowego kompa i dość dziwnie się zachowuje, a mianowicie podczas startu wyskakuje komunikat "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"
    po naciśnięciu dowolnego przycisku dopiero startuje system. W biosie mam kolejność bootowania ustawiona 1-foolp 2-cd 3-HDD SATA.
    Gdy jako pierwszy nastawię HDD systyem wstaje bez żadnej ingerencji.

a teraz o tym jaki sprzęt.
    HDD 500GB SEGATE SATA
    Mainboard ASUS P5QL-E
    CPU E6750
    VGA GF8800GT OC
    RAM 2x1GB GEIL ULTRA 4x4x4x12
    FLoop
    DVD Recorder LIte ON IDE.
    zasilacz corsair 550W

Dysk podzielony na 3 partycje, system WIN XP SP3.

Macie jakiś pomysł dlaczego tak się zachowuje? Chciałbym mieć pierwszy boot ustawiony z CD dopiero potem HDD. Na starym sprzęcie ładnie to chodziło a teraz się buntuje.
    Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Aha, bios dysk wykrywa bez problemu, gniazdo SATA i kabel też już zmieniałem, no nie mam pomysłu czemu tak się zachowuje.
    Jeszcze raz pozdrawiam .
    Krystian
  • REKLAMA
  • #2 6506743
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Według mnie nie ma tu nic dziwnego.Komputer zgłasza,że nie może wystartować z floppy-tj. ze stacji dyskietek (a tak właśnie masz ustawione).Przestaw,aby startował z CD i po sprawie.Napisz jak Ci poszło
  • REKLAMA
  • #3 6506750
    ajron24
    Poziom 11  
    Zmień sobie bootowanie na 1 CD. Ale czemu chcesz mieć pierwszy z CD??
  • #4 6506767
    anakonda32
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    1 hdd 2 cd 3 floppy szybciej ci będzie ruszał do kiego ustawiasz flopy nr 1?
  • #5 6506895
    krkor
    Poziom 12  
    ajron24 To że chcę mieć ustawiony jako pierwszy CD to chyba normalne, często coś się kombinuje z LIVE_CD więc nie mam zamiaru za każdym razem wchodzic do biosu i zmieniać kolejności bootowania.
    pudzianowski zminilem na kolejnosc 1.CD 2.HDD i ten sam rezultat, to prawdopodobnie coś w biosie ale nie umiem w tym nowym sie połapać :/ a system gdy nie umie wystartować z jednej ustawionej lokalizacji powinien automatycznie przejść do nastepnej w kolejności a nie jakieś komunikaty wysyłać z prośbą o przyciśniecie czegoś.
  • REKLAMA
  • #6 6506909
    Ero_15
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Chcesz wgrać nowy system czy jak ? najlepiej ustaw bootowanie na dysk... szybciej będzie sie włączał... ale to zależy po co ci 1 cd-rom hmm ?

Edit.

jak wychodzisz nacisnij exiy&save :P
  • #7 6506915
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Ustawienia z boot settings configuration przedstaw. Nie pomyl z boot device priority.
  • #8 6507065
    krkor
    Poziom 12  
    Ero_15 exit & save zawze stosuje, co do używania pierwszego CD odpowiedź masz nad swoim pytaniem ;).
    System jest świerzo zainstalowany , ale zauważyłem juz problem, prawdopodobnie piszący sie na konflikt systemu plików, jak chcę otworzyć dysk z mojego komputera podwójnym kliknięciem myszy zgłasza mi sie jeszcze komunikat "System Windows nie może odnaleźć pliku RECYKLER\S...................... .com. Upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna............................" i tak z każdą z 3 partycji, ale jak PPM dam exploruj wtedy partycje mi otwiera....

mat_ed a dokładnie to które ustawienia? mam tam tylko
    -Quick boot
    - full screen
    - AddOn ROM Display Mode
    - Bootuo Num-Lock
    - PS2 Mouse Support
    - wait for F1 if Error
    - Hit DEL Message Display
    - Interrupt 19 Capture
    i raczej nie widzę żeby coś było odpowiedzialne za takie objawy
  • #9 6507143
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Może ustaw HDD jako pierwsze CD jako drugie, a kiedy będziesz chciał zabootować LIVE_CD, naciśniesz F8 i wybierzesz sobie napęd z menu bootowalnego.
  • #10 6507171
    ajron24
    Poziom 11  
    Przecież jak wgrywasz live CD to jest płyta samobootująca.

Moderowany przez mat_ed:

• #11 6507217
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Może inaczej napiszę.
    Utrudniasz sobie życie kolego i to strasznie.

Na siłę tworzysz problem.

Ustaw w Bios-Setupie bootowanie na HDD - tak jak napisałeś w pierwszej wiadomości, że działa.

Jeśli taki problem dla Ciebie wejść do Bios-Setupu i ustawić boot na napęd CD, aby uruchomić Live Linux CD, to nie musisz tego za każdym razem robić.

Płyta główna ma Boot Menu, które o ile się nie mylę wywołasz poprzez wciśnięcie F8.

W tym momencie wybierzesz napęd jeśli będziesz chciał uruchomić Live Linux CD.

Sam widzisz, nie musisz wcale za każdym razem wchodzić do Biosu.
  • #12 6507343
    krkor
    Poziom 12  
    Hmm nie powiedziałbym że utrudniam i tworzę problem
    odnoszę sie tylko do mojego starego komputera na którym to własnie w taki sposób działało bez wciskania czegokolwiek przy starcie systemu. chaiłem bootować z CD to wkładałem cd do napedu i z niego startowało lub z FDD. jak nie to startował sobie z HDD bez żadnych ingerencji z mojej strony. i ciężko mi wyobrazić że producenci sprzętu zamiast ułatwiać to komplikują obsługę. To taka moja refleksja lekka tylko . i jeszcze jedna refleksja, że ludzie bardzo często rozwiazują skutki, nie przyczyny problemów , ale to juz zupełnie offtopowo ;)
  • #13 6507378
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    krkor napisał:
    System Windows nie może odnaleźć pliku RECYKLER\S...................... .com. Upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna...i raczej nie widzę żeby coś było odpowiedzialne za takie objawy

Sprawdź system , masz prawdopodobnie "robale" .
    Podaj ustawienia bootowania jak prosił kolega wyżej ...
  • #14 6508439
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    krkor napisał:
    ajron24
    pudzianowski zminilem na kolejnosc 1.CD 2.HDD i ten sam rezultat, to prawdopodobnie coś w biosie ale nie umiem w tym nowym sie połapać :/ a system gdy nie umie wystartować z jednej ustawionej lokalizacji powinien automatycznie przejść do nastepnej w kolejności a nie jakieś komunikaty wysyłać z prośbą o przyciśniecie czegoś.

To faktycznie może zmieniać obraz całej sytuacji.
    krkor napisał:

odnoszę sie tylko do mojego starego komputera na którym to własnie w taki sposób działało bez wciskania czegokolwiek przy starcie systemu. chaiłem bootować z CD to wkładałem cd do napedu i z niego startowało lub z FDD. jak nie to startował sobie z HDD bez żadnych ingerencji z mojej strony.

I na tym się skupmy.Czy posiadasz aparat,aby zrobić zdjęcia np. z ustawień w Bios-ie?I jaki masz Bios?Pytam,bo może uda się odszukać opisy konkretnie Twojego i coś wydedukować?
  • #15 6517962
    krkor
    Poziom 12  
    Hucul napisał:

Sprawdź system , masz prawdopodobnie "robale" .
    Podaj ustawienia bootowania jak prosił kolega wyżej ...

System juz "odrobaczony", google pomogło ;)

pudzianowski napisał:

I na tym się skupmy.Czy posiadasz aparat,aby zrobić zdjęcia np. z ustawień w Bios-ie?I jaki masz Bios?Pytam,bo może uda się odszukać opisy konkretnie Twojego i coś wydedukować?

aparat posiadam, zdjecia zamieszczam poniżej (po kliknięciu otwierają się duże ;) ):

Komunikat reboot and select proper boot device na ASUS P5QL-E, jak naprawić? -main screen
    Komunikat reboot and select proper boot device na ASUS P5QL-E, jak naprawić? - boot options
    Komunikat reboot and select proper boot device na ASUS P5QL-E, jak naprawić? - boot sequency
    Komunikat reboot and select proper boot device na ASUS P5QL-E, jak naprawić? - wiadomosc podczas startu systemu, po nacisnieciu czegokolwiek system startuje normalnie.

Płyta główna ASUS P5QL-E, no i to chyba wszystko, jakby trzeba było jeszcze jakiś danych to szybko uzupełnię ;)
  • #16 6518093
    lukaszziom234
    Poziom 10  
    Zainstaluj ponownie windows.zresetuj ustawienia w biosie i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #17 6519384
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Pewnie trochę obok, ale ... dlaczego dysk jest wpięty tak "daleko" (S-ATA 3)?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #18 6519747
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    lukaszziom234 napisał:
    Zainstaluj ponownie windows.zresetuj ustawienia w biosie i powinno działać.

A co ma wspólnego przeinstalowanie windows'a z kolejnością bootowania w biosie ?
  • #19 6520451
    Arutim
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam,
    Tu nie chodzi o kolejność bootowania bo kolejność jaką kolega chce jest już narzucona. 1. Flop 2.CD 3.HDD.
    Możesz włączyć sobie opcję QuickBoot, spróbuj jeszcze raz wrzucić MBR ;> czyli jak masz winxp, odpalasz z płytki startowej do konsoli odzyskiwania a później fixmbr.

Pozdrawiam Arutim
  • #20 6526858
    krkor
    Poziom 12  
    Pierdoła z Gądek napisał:
    Pewnie trochę obok, ale ... dlaczego dysk jest wpięty tak "daleko" (S-ATA 3)?

ponieważ gdzieś wyczytałem że czasem wystarczy zmienic port SATA i może pomóc, więc zmieniłem z 1 na 3 , bez efektu więc już tak zostało na tej trójce.

Arutim napisał:
    spróbuj jeszcze raz wrzucić MBR ;> czyli jak masz winxp, odpalasz z płytki startowej do konsoli odzyskiwania a później fixmbr.

Wypróbowałem FIXMBR oraz FIXBOOT i niestety ten sam efekt, czyli komunikat jak na zdjęciu powyżej. Zastanawiam się jeszce właśnie czy przyczyna tego nie jest fakt że CD jest kablu IDE.... właśnie przeprowadziłem eksperyment, ustawilem 1.FDD 2. HDD 3.CD i system wystartował z HDD bez żadnych komunikatów. Czyli komunikat ten pojawia się gdy sprzęt poszukuje systemu na CD a tam go nie ma i wtedy pojawia się komunikat o naciśnięciu czegoś etc.... trochę to dziwne moim zdaniem. Może ktoś ma jakiś doświadczenia z P5QL-E i bootowaniem z CD na IDE? jak uda mi się pożyczyc jakieś CD na SATA to zobaczę czy efekt jest podobny.
  • #21 6527974
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Nie na cd, a na IDE - wracamy do kolejności bootowania, tyle że nie o urządzenia, a kontrolery chodzi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #22 6532798
    krkor
    Poziom 12  
    Pierdoła z Gądek napisał:
    Nie na cd, a na IDE - wracamy do kolejności bootowania, tyle że nie o urządzenia, a kontrolery chodzi.

czyli co powinienem teraz zrobic? podpiąc jakiś dysk na IDE, zainstalowac drugi system i wystartowac? podejrzewam że wystartuje, bo jak w CD jest bootowalna plyta to startuje z niej bez problemu, dziwnie zachowuje sie dopiero jak nic na tym IDE nie znajdzie a jest ustawiony przed HDD na SATA z systemem.
  • #23 6532849
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Spróbuj ustawić, tak:

1st Floppy Drive
    ATAPI CD-ROM
    SATA:PS-ST3500320A
    NONE

Generalnie chodzi mi to to by przed SATA nie było IDE tylko ATAPI CD-ROM.
  • #24 6533947
    krkor
    Poziom 12  
    tzok napisał:
    Spróbuj ustawić, tak:

1st Floppy Drive
    ATAPI CD-ROM
    SATA:PS-ST3500320A
    NONE

Generalnie chodzi mi to to by przed SATA nie było IDE tylko ATAPI CD-ROM.

Dokładnie tak ustawiłem, przez chwilkę nawet myślałem że wszystko w porządku bo system wystartował z HDD bez problemów, ale potem wsadziłem bootowalne CD do napędu i niestety zostało pominięte i system znowu wystartował z HDD :(
    no nie mam pojęcia co się dzieje :/
  • #25 6537008
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Czy napęd CD jest sam na kanale IDE i jest ustawiony jako Master?
  • #26 6538410
    krkor
    Poziom 12  
    tzok napisał:
    Czy napęd CD jest sam na kanale IDE i jest ustawiony jako Master?

Tak, napęd CD jest sam na taśmie i jest nastawiony zworką jako Master.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" pojawiającego się podczas uruchamiania komputera z płytą główną ASUS P5QL-E. Użytkownik chce mieć ustawiony pierwszy boot z napędu CD (IDE), a następnie z dysku HDD SATA (Seagate 500GB), jednak system uruchamia się dopiero po naciśnięciu klawisza, gdy bootowanie jest ustawione na CD jako pierwsze. BIOS wykrywa dysk poprawnie, kabel SATA i porty były zmieniane bez efektu. Problem nie występuje, gdy HDD jest ustawiony jako pierwszy w kolejności bootowania. Próby naprawy obejmowały reset BIOS, użycie fixmbr i fixboot, zmiany portów SATA, ustawienia bootowania na różne kombinacje urządzeń i kontrolerów (IDE, ATAPI, SATA), a także sprawdzenie ustawień napędu CD jako Master na kanale IDE. Dyskusja sugeruje, że BIOS nie przechodzi automatycznie do kolejnego urządzenia bootowalnego, gdy pierwsze (CD na IDE) nie zawiera bootowalnego nośnika, co powoduje komunikat i konieczność ręcznego potwierdzenia. Proponowane rozwiązania to ustawienie HDD jako pierwszego urządzenia bootującego i korzystanie z menu bootowania (F8) do wyboru napędu CD w razie potrzeby uruchomienia Live CD. Problem może wynikać z obsługi kontrolerów IDE i SATA w BIOS-ie oraz sposobu wykrywania bootowalnych nośników na napędzie IDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA