logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe przepisy dotyczące jazdy na quadach dla dzieci powyżej 14 lat - opinie?

avatar 09 Maj 2009 19:22 17057 33
REKLAMA
  • #31 6696765
    patrykwisnia19117nml
    Poziom 1  
    Gatesystem napisał:
    Ja rozumiem kolego , że las to inny temat, ale nie widziałeś często QUAD-ów pomykających po lesie ?

Zgadzam się z kolegą quadem każdy myka po lesie nawet w zimę. Temu nic nie zaradzi to jest tak jak by wprowadzidź prawojazdy na deskorolkę

Dodano po 3 [minuty]:

wiecie co ostatnio szedłem po mieście a łepek jedzie quadem bez kasku po drodze publicznej przy komisariacie policji jechala policja i nawet go niezatrzymali. Co innego quad nie ial światel a nawet homologacji

Dodano po 3 [minuty]:

To jest tak, że nie można przewozić osób motorowerem przed ukończeniem 17 roku życia. Kumpla zatrzymali i nic nie dostał jedynie powiedzieliże ma kask zapiącć
  • REKLAMA
  • #32 7861638
    kemotanik
    Poziom 1  
    Elo a mam pytanie czy osoby posiadające prawo jazdy kat B będą w świetle nowych przepisów również zdawać na nowe prawo jazdy na Quady?
  • REKLAMA
  • #33 8224422
    pawmal
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam, na 'B' można jeździć quadem i na dodatek bez kasku. Nowe 'chinole' są z homologacja l7e, lub wyciągiem. Generalnie są traktowane jak samochody i nie zgodzę się z teorią, że to śmietniki bo japońca też można zakatować. Sam śmigam chinolem i mam teorie, że ktoś kto umie rozróżnić trzynastkę od śrubokręta jest w stanie ogarnąć sprzęt.

pozdro Pawel
  • #34 9957785
    shakadimas911
    Poziom 1  
    Ej słuchajcie co sądzicie o tej kategori na pojazdy lekie L7e. Mnie osobiście nie podoba się to że quady rejestruje się pod tą kategorię i jest coraz wiecej quadów max 20 kW mocy a ja bym chciał w przyszłości kupić maszynke powiedzmy coś około 60 koni i dobrze byłoby to zarejestrować. Zanim się zmieni coś w tym kierunku trochę czasu upłynie;/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planowanych zmian w przepisach dotyczących jazdy na quadach przez dzieci powyżej 14 lat. Uczestnicy popierają wprowadzenie obowiązku posiadania odpowiednich uprawnień, takich jak kategoria B1 dla quadów do 550 kg, oraz kursów i egzaminów, które powinny być dostępne lokalnie, np. w gminach, aby nie przeciążać WORD-ów. Podkreślono, że quady nie są zabawkami i wymagają odpowiedzialności oraz rejestracji z homologacją (kategoria L7e) i obowiązkowym ubezpieczeniem OC. Zwrócono uwagę na problem nielegalnej jazdy quadami i skuterami bez homologacji, szczególnie po lasach i terenach niedozwolonych, co wymaga skutecznej egzekucji prawa. Dyskutowano także o konieczności modernizacji systemu kart motorowerowych na bardziej zaawansowane kursy z praktyczną nauką jazdy i egzaminem. Wskazano na trudności w dostępie do kursów i egzaminów, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Poruszono temat różnic w kategoriach prawa jazdy (AM, A, B1) oraz ich wpływu na dostępność pojazdów dla młodych kierowców. Wątpliwości budzi rejestracja quadów o większej mocy (np. powyżej 20 kW) w kategorii L7e. W dyskusji pojawiły się także opinie o potrzebie ograniczenia importu i sprzedaży quadów bez homologacji, które utrudniają kontrolę i bezpieczeństwo na drogach publicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA