logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe przepisy dotyczące jazdy na quadach dla dzieci powyżej 14 lat - opinie?

avatar 09 Maj 2009 19:22 17057 33
REKLAMA
  • #1 6510080
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat szykowanych przez naszych prawodawców nowych przepisów odnośnie quadów.
    Ja osobiście jestem za tym aby małe dzieci nie miały dostępu do tego typu zabawek.
    Jakie jest wasze zdanie ? Co myślicie o tym aby na quadach mogły jeździć dzieciaki powyżej 14 roku życia ?
  • REKLAMA
  • #2 6510118
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    Ja również jestem jak najbardziej za. Moim zdaniem powinni się zabrać nie tylko za quady, ale również popularne ostatnio skutery. Wiele dzieciaków nie umie jeszcze dobrze jeździć na rowerze, a pchają się na większe pojazdy. Potem widzimy przerost rzeczywistości nad wyobraźnią. Quad to nie jest zabawka, którą każdy może jeździć. Tak samo się ma sprawa skuterów. Jest co prawda takie coś jak karta motorowerów, ale kto ją posiada. Ale ile jest takich co im wiek nie pozwala jeszcze nawet na kartę, a co za tym idzie prowadzenia pojazdów do 5o cm. Jeszcze jedno zauważam nie wiem czy takie rzeczy się dzieją wśród quadów akurat, nie słyszałem, ale wśród skuterów oszukiwanie na pojemności podczas rejestracji, ile takich możemy spotkać na allegro. Jak już ma kartę motorowerowa to niech jeździ, ale do tych przepisowych 50 cm pojemności, a nie siada na większych a potem widzimy to co widać.
  • #3 6510528
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Słyszałem, że od stycznia wchodzi taki podział:
    AM - motory do 50cm3, od 14 lat, normalny kurs w ośrodku szkoleniowym zawierający kilka godzin jazdy po mieście.
    A - od 18 lat, motocykle do 1000cm3
    (nie znam literki) - na tzw. motocykle ciężkie, pow. 1000cm3. Warunkiem są 24 lata i posiadanie A
    Od 18 roku życia - tak jak teraz, czyli motory do 50cm3 i rowery.
    Natomiast quady idealnie łapią się w kategorię B1 - od 16 lat, do 550kg i cała fura innych obostrzeń.

A teraz narzekanie... Do osiemnastki zostało mi 7 miesięcy i dwa dni. I muszę czekać, aż w WORDzie będą dni otwarte, by móc wyrobić sobie kartę motorowerową. Co z tego, że pojazd opłacony, zarejestrowany i w dobrym stanie technicznym a niemalże pełnoletni właściciel chce się po prostu w wakacje pobawić...
    Narzekanie drugie: aby zdać na kartę motorowerową, trzeba umieć na tym choć trochę jeździć. Aby umieć na tym jeździć, trzeba gdzieś pośmigać. Gdzie? Najprościej na ulicy, po poznaniu wajchy hamulca i kilku przepisów. Łamiąc przy okazji prawo. Żadna ze szkół dla kierowców w moim mieście nie robi czegoś takiego, jak przygotowanie do karty motorowerowej. Chore, to jest chore...
    Koniec narzekania.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #4 6510571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6510778
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jeśli chodzi o Am to moim zdaniem do głupota. Mam prawie 17lat, kartę motorowerową i od 3 miesięcy 30letnią Jawe 50 warta 450zł. I co, teraz mam robić prawko na Am, które przekroczy wartość motorka? Nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wole za rok zdać na B niż się bawić z jakimś Am.

Czy to że taka ustawa wejdzie od stycznia, jest pewne?
  • REKLAMA
  • #6 6510780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6510790
    Futrzaczek

Tojtas napisał:
    Jeśli chodzi o Am to moim zdaniem do głupota. Mam prawie 17lat, kartę motorowerową i od 3 miesięcy 30letnią Jawe 50 warta 450zł. I co, teraz mam robić prawko na Am, które przekroczy wartość motorka? Nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wole za rok zdać na B niż się bawić z jakimś Am.

Czy to że taka ustawa wejdzie od stycznia, jest pewne?

Oj, prawo nie działa wstecz. Posiadacze kart motorowerowych będą mogli nadal ich używać. Chodzi natomiast o nowy "narybek" - z pewnością zmniejszy to ilość g*wniarzy prujących 40km/h na suszarkach z hipermarketu. Pozostanie pytanie, o ile zmniejszy - czy nie będzie to kolejny martwy przepis...

PS. Gratuluję pojazdu :D
    PS2.
    :arrow: tridio
    Czy będzie to aż tak złe? Idąc przez miasto widzę bardzo wiele samochodów - i to nie byle jakich, terenówy czy inne SUVy, więc duże - w których jedzie tylko kierowca. Jeśli chociaż 30% z nich przesadzić na jednoślady, zrobiłoby się sporo luźniej. Jasne jest, że motorkiem nie przewieziesz większego bagażu, stąd niemożność przesiedlenia wszystkich jednoosobowych-wieloosobowych na jednoślady.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • REKLAMA
  • #8 6510909
    Tojtas
    Poziom 20  
    Chyba że tak :)

Moim zdaniem lepiej zrobić zamiast Am, inne warunki zdania na kartę motorowerową. Teraz to jest test teoretyczny i kilka minut jazdy. Powinien być w szkole specjalny kurs, kilka lekcji o ruchu w mieście, zagrożeniach i o skutkach wypadków. Potem jazda... Nie kilka minut tylko kilka godzin ćwiczeń na placyku. Koszt takiego kursu byłby praktycznie znikomy, tylko opłata za paliwo. Bezpieczeństwo by wzrosło, i wszyscy byliby szczęśliwi.
  • #9 6510970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6511366
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Kategoria AM jak najbardziej mi się podoba, natomiast czy miejscem kursu miało by być WORD, to przesada, w miastach może to nie duży problem , chociaż i tak terminy są ekstremalne; natomiast w mniejszych miejscowościach to już jest duży problem aby dojechać do właściwego WORD.
    Kategoria AM powinna znaleźć swoje miejsce łatwo dostępnym, np. w każdej gminie. Nie musi tam siedzieć "nauczyciel" cały czas tylko przyjeżdżać na wspomniane kursy i w tedy każdy powiat i gmina daje łatwą możliwość użytkownikom jednośladów na przejście takiego KURSU.
    Jeśli natomiast chodzi o kłady dla "dzieci" to powinny być specjalne obostrzenia, ale też z łatwym dostępem do kursu.
    Aby zarejestrować QUADA trzeba przejść te same czynności rejestracyjne jak dla normalnego auta, na rynku jest jednak bardzo dużo podróbek, które uniemożliwiają zaczęcie procesu rejestracji( chociaż by brak homologacji ). A tylko pojazdy zarejestrowane mogą poruszać się po drogach publicznych. Drogi leśne i polne nie łapią się na tego typu przepisy. Drogi i dukty leśne maja tylko dodatkowe obostrzenia , ponieważ tam stanowi także prawo leśne, które generalnie zakazuje poruszania się pojazdami. Oczywiście do tego typu pojazdów aktualnie potrzebna jest kategoria "B" i tu pojawia się problem bo nie każdego jest stać na zrobienie kursu i potem mozolnie zdawać egzaminy.
    Więc zrobienie specjalnej kategorii dla QUAD jest jak najbardziej na miejscu, ALE pod warunkiem że będzie to łatwo dostępne dla szarych użytkowników.
    Prawo trzeba budować tak aby aby było sprzyjające dla każdego. Zapychać WORD-y nie ma sensu.
  • #12 6511389
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    JERZYKOWSKI napisał:
    (...) Bo na jakiś terenach leśnych czy polnych drogach może jeździć każdy na czym mu się podoba bez żadnych uprawnień. (...)

Las to zupełnie inny temat i nie powinien byż w żaden sposób wiązany z prawem jazdy na quada. Po prostu jest zakaz!

Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 6511424
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ja rozumiem kolego , że las to inny temat, ale nie widziałeś często QUAD-ów pomykających po lesie ?
  • #14 6511564
    CameR

Widziałem nie raz quady i crossy w lesie, bo sam często upalam po bezdrożach w zmotanym terenowym Samuraju.
    Ale w kwestii lasu , nowe prawo jazdy na quada nie ma zastosowania.
    Tam oficjalnie NIE WOLNO JEŹDZIĆ.

Natomiast jestem za uporządkowaniem przepisów dla małolatów na quadach i skuterach z silnikami 50ccm.
    Uważam, że nie powinno być karty motorowerowej, tylko prawdziwe uprawnienie do kierowania pojazdami silnikowymi o nazwie np. AM zdobywane na kursie i zakończone prawdziwym egzaminem w WORD .
    Nikt już nie jeździ Komarkiem, Rometem i Jawką. Wszystkie nowe konstrukcje jedno i wielo śladów z silnikami z kosiarek są dużo szybsze i "mocniejsze" od wspomnianych konstrukcji z lat 60-tych, kiedy to ustawodawca wprowadził kartę motorowerzysty.
    "Karta motorowerowa uprawnia również do kierowania rowerem, a po ukończeniu 15 lat także do kierowania pojazdem zaprzęgowym (np. furmanką)."

Przecież w grupie pojazdów powyżej 50ccm wszystko jest jasne i czytelne:
    kategoria A1 - motocykle i skutery o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm³ i mocy nie przekraczającej 11 kW (14,9556 KM) wiek od 16 lat.
    kategoria A - motocykle i skutery pozostałe.
    kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla wiek od 16 lat.

W prawie o ruchu drogowym jest ujęte prawie wszystko, wystarczy tylko, żeby było ono przestrzegane przez użytkowników dróg i egzekwowane przez policję.
    Ja miesięcznie przejeżdżam samochodem około 2000km i naprawdę sporadycznie widuję patrole policji zatrzymujące motocykle i skutery.
    Może moja wypowiedź stanie się mało popularna, ale policja nic nie robi w kwestii jednośladów na drogach.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 6511804
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Prawdziwy quad należy zarejestrować, a uprawnienia do kierowania takim pojazdem to kategoria B1. Widzę wielki zapał i poparcie osób które takie pojazdy znają z internetu i obrazków. Może być tysiąc kategorii prawa jazdy, ale człowiek kupujący chińską zabawkę na 4 kołach bez homologacji i możliwość rejestracji będzie to miał w odbycie. Za to skutecznie utrudnia się zabawę prawdziwym kładowcom którzy śmigają na prawdziwym sprzęcie, a nie na wypierdach z ChRL. Co do przerobienia karty motorowerowej na kolejną kategorię i wystawianie tego na takim samym plastiku jak PJ- dobre, ale jeśli ma kosztować tyle co kategoria A1 teraz, to sobie proszę to głęboko wiecie gdzie wsadzić. Ja kartę motorowerową zdawałem w ośrodku szkolenia, impreza kosztowała 250 zł i to jeszcze rozumiem. Przyjechał Pan z wordu czy innego gada, przepytał, po placyku pojeździłem i dostałem stempel. Jazdy też były (4 godziny) tylko, że po takim miasteczku ruchu drogowego, a nie po mieście. Zaczynałem od komarka i wciąż kupa ludu tak zaczyna, więc nie ma co mówić, że na tym się nie jeździ, a wszystkie dzieciaki śmigają na nówkach RS50 od samego początku. Ogólnie cena będzie na pewno zaporowa i będą śmigać bez żadnych uprawnień i nawet tej minimalnej wiedzy jaką można zdobyć przed otrzymaniem karty motorowerowej mieć nie będą.

Najlepiej, żeby osoby których przygoda z jednośladami zakończyła się na rowerze nie wypowiadały się, bo znają się jak przysłowiowa "świnia na gwiazdach". Czerpanie wiedzy z tendencyjnych programów w TV daje raczej nikłą wiedzę.

Niech kombinują z prawem jazdy, byle bym zdążył przed jakimiś chorymi zmianami.
  • #16 6512711
    luksky
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    jak najbardziej powinien wejsc w zycie przepis o rejestracji i posiadaniu odpowiedniego prawka jazdy. Sam pomykam motocyklami, samochodami i widze co sie dzieje. Toż to wolna amerykanka. Quady na placach zabaw, lasach, ścieżkach rowerowych. Wielokrotnie zdarza mi się wzywac niebieskich aby uchronić życie lub zdrowie dzieci, ktore hasają sobie po placu zabaw. Jak najbardziej jestem ZA!
  • #17 6512750
    Tojtas
    Poziom 20  
    CameR - jak to nikt? W mojej klasie w technikum jest około 4-5 Ogarów, Jaw. Sam mam Jawe, niedawno się przeprowadziłem, koleś w bloku na przeciwko ma Ogara. Nie raz już się spotkałem z takimi starszymi motorkami w Gliwicach. Więc nie mów ze nikt nie jeździ już na tym.
  • #18 6512774
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    luksky napisał:
    jak najbardziej powinien wejsc w zycie przepis o rejestracji i posiadaniu odpowiedniego prawka jazdy.

Taki przepis jest, ale jak chcesz go egzekwować od pojazdów, które nie mają homologacji?

Chyba najpierw trzeba zacząć od przepisów regulujących sprowadzanie tego typu pojazdów do kraju? Krótko mówiąc zamknąć granicę dla chińczyków nie dopuszczonych do ruchu po drogach publicznych.
  • #19 6512795
    luksky
    Poziom 16  
    DJ Volt napisał:
    luksky napisał:
    jak najbardziej powinien wejsc w zycie przepis o rejestracji i posiadaniu odpowiedniego prawka jazdy.

Taki przepis jest, ale jak chcesz go egzekwować od pojazdów, które nie mają homologacji?

zamknąć granicę dla chińczyków nie dopuszczonych do ruchu po drogach publicznych.

tego byśmy sobie wszyscy zyczyli......
  • REKLAMA
  • #21 6512862
    luksky
    Poziom 16  
    brak OC to przykra sprawa nie tylko dla sprawcy, bo w jego przypadku to skrajna głupota, ale ofiara nie musi ciągać go po sądach, tylko z OC idzie sprawa.
  • #22 6513220
    CameR

Quady i ATV zaliczają się do kategorii homologacji tzw. innych pojazdów samochodowych (L7e) i tylko zarejestrowanym pojazdem z homologacją można poruszać się po drogach publicznych (OC).
    Jeżeli pojazd nie posiada homologacji, w żaden sposób nie da się go zarejestrować i ubezpieczyć - brak OC.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 6513251
    luksky
    Poziom 16  
    CameR napisał:
    Quady i ATV zaliczają się do kategorii homologacji tzw. innych pojazdów samochodowych (L7e) i tylko zarejestrowanym pojazdem z homologacją można poruszać się po drogach publicznych (OC).
    Jeżeli pojazd nie posiada homologacji, w żaden sposób nie da się go zarejestrować i ubezpieczyć - brak OC.

czyli nie powinno sie sprzedawać badziewia bez homologacji
  • #24 6513311
    goldwinger
    Ocena: 2093
    Dlaczego mają tego nie sprzedawać?
    Zabieram takowy badziew na tor i sobie jadę nikt mi nie broni.
    Podchodzicie do całego tematu nie z tej strony.
    CZepiacie się małolatów co nie mają karty na motorower, ale jak skończy 18-stkę i dalej nie ma papieru to już jest ok, a tępy jak był tak jest tyle że wiek przeleciał i kwit nie potrzebny.
    Kwit ma być dla każdego i tyle. Co do jazd po lasach to trza mieć pretensje do organów władzy która tego winna pilnować i durnego narodu który nie przestrzega żadnych przepisów.
    AM, A1, B8, C32... od 20, 24, 60 lat - Potrzebne to psu na budę.
    Argumentacja że taki przedział wiekowy powoduje najwięcej wypadków - bo go najwięcej jeździ. Zwiększą średnią wiekową to i podniesie się średnia wiekowa sprawców wypadków, a i tak wszystko przez nie przestrzeganie przepisów a nie przez wiek czy kategorię prawka
  • #25 6513577
    CameR

Wystarczy, żeby odpowiednie organa skutecznie egzekwowały przepisy prawa a wtedy społeczeństwo się zastanowi, czy lepiej zapłacić 50PLN za kilka godzin jazdy po zamkniętym torze OFF Road czy zapłącić 300PLN mandatu za nielegalną jazdę po lesie.

Dodano po 5 [minuty]:

Na pewno ktoś zaraz odpowie, że w okolicy nie ma zamkniętego toru.
    Zgadzam się, bo to kolejny problem , ale to już temat do władz lokalnych, leśników itd.
    Myślę, że przy takiej ilości quadów , samochodów 4x4 itp sprzętu jest to branża, na której można "zarobić"
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 6513623
    dg.1607
    Ocena: 383
    stołek_-92 napisał:

Czy na pewno?
  • #27 6516417
    Futrzaczek

dg.1607 napisał:
    stołek_-92 napisał:

Czy na pewno?

Niejednokrotnie słyszałem o wprowadzeniu takiego podziału, lecz teraz nie mogę go nigdzie znaleźć. Dziwne.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #28 6517128
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    jestem oczywiscie za tym by nie tworzyc nowych przepisow i nie zatrudniac kolejnych urzedasow im mniej uszczesliwiania przez panstwo tym lepiej , UE zaczyna sie upodabniac do dawnych komunistycznych czasow , na wszystko papier... totalna bzdura...
  • #29 6517574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 6519339
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ja jednak jestem za tym aby wprowadzić kursy i egzaminy w mniejszych ośrodkach takich jak gminy i powiaty, bo dodatkowe zapchanie WORDU nie ma sensu.
    Poza tym kto będzie robił taki kurs jak ma dojechać 50km lub więcej - zbudowanie kolejnego martwego przepisu chyba nie ma sensu a tak kazdy miałby szanse poznać wiedze wymagana do prowadzenia takich pojazdów. heh...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planowanych zmian w przepisach dotyczących jazdy na quadach przez dzieci powyżej 14 lat. Uczestnicy popierają wprowadzenie obowiązku posiadania odpowiednich uprawnień, takich jak kategoria B1 dla quadów do 550 kg, oraz kursów i egzaminów, które powinny być dostępne lokalnie, np. w gminach, aby nie przeciążać WORD-ów. Podkreślono, że quady nie są zabawkami i wymagają odpowiedzialności oraz rejestracji z homologacją (kategoria L7e) i obowiązkowym ubezpieczeniem OC. Zwrócono uwagę na problem nielegalnej jazdy quadami i skuterami bez homologacji, szczególnie po lasach i terenach niedozwolonych, co wymaga skutecznej egzekucji prawa. Dyskutowano także o konieczności modernizacji systemu kart motorowerowych na bardziej zaawansowane kursy z praktyczną nauką jazdy i egzaminem. Wskazano na trudności w dostępie do kursów i egzaminów, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Poruszono temat różnic w kategoriach prawa jazdy (AM, A, B1) oraz ich wpływu na dostępność pojazdów dla młodych kierowców. Wątpliwości budzi rejestracja quadów o większej mocy (np. powyżej 20 kW) w kategorii L7e. W dyskusji pojawiły się także opinie o potrzebie ograniczenia importu i sprzedaży quadów bez homologacji, które utrudniają kontrolę i bezpieczeństwo na drogach publicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA