logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jazda bez karty motorowerowej

Darnok1998 29 Kwi 2014 20:51 9783 30
REKLAMA
  • #1 13554792
    Darnok1998
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam mam takie pytanie jade skuterem jest on zarejestrowany i ma oc i przegląd ale nie mam karty czy policja mi ją sprawdzi czy nie zapyta o nią i co mi grozi za nie mienie karty ???
  • REKLAMA
  • #2 13554934
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 164
    Witam
    Przepraszam ale w której szkole uczą wyrażenia " nie mienie".
    Pytanie drugie czy znasz stronę Google? jeśli tak to wpisz:"Prowadzenie pojazdu bez uprawnień"

Najpoważniejsze problemy tworzą się w chwili gdy będziesz uczestnikiem bądź sprawcą wypadku...

Prowadzenie pojazdu bez uprawnień na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu zagrożone jest karą grzywny. Podobnie, jeżeli kierujący prowadzi pojazd mimo braku dopuszczenia go do ruchu (dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest dowód rejestracyjny lub pozwolenie czasowe).

Na wstępie warto wskazać, iż przepis ten odnosi się do „pojazdów”, czyli wszystkich środków transportu (zarówno mechanicznych, jak i niemechanicznych), do prowadzenia których wymagane jest uprawnienie.

Należy też podkreślić, że z brakiem uprawnień będziemy mieć do czynienia, gdy dana osoba nigdy nie nabyła uprawnień do prowadzenia pojazdu danego rodzaju, jak i wówczas, gdy je utraciła (np. na mocy orzeczenia sądowego czy zatrzymania prawa jazdy).

Zgodnie z treścią załącznika do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów, w którym zostały określone wysokości grzywien za poszczególne wykroczenia, za kierowanie pojazdem silnikowym przez osobę mniemającą uprawnień do kierowania pojazdami grozi kara grzywny w wysokości 500 zł.
  • #3 13554963
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Obecnie nie ma karty motorowerowej tylko prawo jazdy kategorii AM, a za jazdę bez uprawnień jest 500 złotych.
  • #4 13555595
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    mi14chal napisał:
    Obecnie nie ma karty motorowerowej tylko prawo jazdy kategorii AM, a za jazdę bez uprawnień jest 500 złotych.

I zakaz dalszej jazdy. O czymś takim jak holowanie na parking policyjny nie wspomnę.
  • #5 13555604
    tomek10861
    Poziom 27  
    Ocena: 199
    Madrik napisał:
    mi14chal napisał:

I zakaz dalszej jazdy. O czymś takim jak holowanie na parking policyjny nie wspomnę.

Oj nie koniecznie, wystarczy osoba która posiada takie uprawnienia. Znajomy miał przypadek, gdy jeszcze nie miał prawka na samochód. Kontrola policji (miał wtedy 17 lat), skończyło się na mandacie 500zł i musiał dzwonić po kolegów którzy mają prawko, aby dalej poprowadzili samochód. Tak więc pod tym względem policja powinna być wyrozumiała (wystarczającą karą jest mandat). Koledze nie polecam jeździć bez prawka AM, w razie kolizji OC nie obowiązuje i będziesz do końca życia płacił (odpukać) komuś odszkodowanie za to że w niego wjechałeś (albo co gorsza on w Ciebie).

BTW. Czy może mnie ktoś się uczepić za jadę po polach bez uprawnień (teren prywatny), ew. do czepi się ktoś gdy ma się uprawnienia, ale pojazd nie jest zarejestrowany, nie ma OC (mam na myśli obszary poza strefą ruchu/drogami publicznymi)? :)
  • REKLAMA
  • #6 13555764
    Madrik
    Na terenie prywatnym możesz sobie jeździć czołgiem. Ale jak czołg jest zarejestrowany, to OC jest obowiązkowe dla pojazdu, nawet jak wrósł korzeniami w ziemię. Ale jakbyś chciał choćby przejechać przez drogę publiczną 1 metr, to uprawnienia musisz mieć.

A poza tym - jak często skuterem wozi się pasażera z uprawnieniami do kierowania? ;)
  • #7 13556584
    Darnok1998
    Poziom 10  
    A jak bym woził pasażera z uprawnieniami to mogą mi coś zrobić???
  • #8 13556737
    Tomano BoSS
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ostatnio przeprowadziłem małą rozmowę na temat motocyklów krosowych z drogówką i z racji tego że posiadam prawo jazdy kat. B a nie mając kat. A dostaję tylko mandat 300 zł bez punktów i zakaz dalszego prowadzenia pojazdu.
  • #9 13556794
    mi14chal
    Poziom 28  
    Darnok1998 napisał:
    A jak bym woził pasażera z uprawnieniami to mogą mi coś zrobić???

Skoro ty prowadzisz i nie masz uprawnień to co za różnica czy twój pasażer ma jakiekolwiek uprawnienia? Jedyny plus tego to taki że jak policja cię złapie i dostaniesz 500 złotych mandatu to pasażer co ma uprawnienia będzie mógł dalej za ciebie jechać i tyle. A jak spowodujesz wypadek to ubezpieczyciel nie pokryje kosztów bo nie miałeś uprawnień.
  • REKLAMA
  • #10 13557017
    ojcio
    Poziom 18  
    Mało tego. Wożąc pasażera jeśli będziesz miał wypadek i cokolwiek stanie się pasażerowi - to jego prawnik bez najmniejszego problemu wsadzi Cię za kratki, że o kasie za odszkodowanie nie wspomnę. I nie będzie to 500 zł...
  • #11 13557238
    Madrik
    Światełko w tunelu. Osoby posiadające prawko B, będą mogły jeździć pojazdami motocyklowymi do 125cm3 bez dodatkowych uprawnień. Oczywiście będą pewne limity mocy i prędkości. Ponoć ma wejść jeszcze w tym roku.
  • #12 13557279
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    W sumie nie mając karty motorowerowej a mając 18 lat można jechac skuterem po drodze publicznej.
  • #13 13557432
    Madrik
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    W sumie nie mając karty motorowerowej a mając 18 lat można jechac skuterem po drodze publicznej.

Pod warunkiem, że osiągnęło się 18 lat, przed datą wymienioną w ustawie.
    Kto miał "osiemnastkę" po, niestety się nie kwalifikuje.
  • #14 13557574
    mi14chal
    Poziom 28  
    Madrik napisał:
    Światełko w tunelu. Osoby posiadające prawko B, będą mogły jeździć pojazdami motocyklowymi do 125cm3 bez dodatkowych uprawnień. Oczywiście będą pewne limity mocy i prędkości. Ponoć ma wejść jeszcze w tym roku.

Tylko że taki pojazd ma być z automatyczną skrzynią biegów, chyba że to zmienili.
  • #15 13578675
    Darnok1998
    Poziom 10  
    Ale zawsze policja sprawdza kartę motorowerową lub prawko am???
  • #16 13579100
    mi14chal
    Poziom 28  
    Teraz już nie ma karty motorowerowej już było o tym mówione i policja zawsze sprawdza czy masz prawko, oraz dokumenty od pojazdu.
  • #17 13580146
    Futrzaczek

Ocena: 520
    Darnok1998 napisał:
    Ale zawsze policja sprawdza kartę motorowerową lub prawko am???

Już przestań kombinować.
    Komplet wymaganych dokumentów (uprawnienia, dowód rejestracyjny i OC) mieć musisz, koniec i kropka.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #18 13591688
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Jak Cię zatrzymają to na pewno sprawdzą. To nie te czasy że zabrali wentylki i bez powietrza dymałeś do domu.

BTW, jak wejdzie ten przepis o 125ccm na prawo kategorii B to strach będzie na ulicę wyjść. Niby ma to być ze skrzynią automatyczną, ale i tak taki pojazd trzeba umieć opanować. Jazda autem to zupełnie inna bajka. A rozpędzić to się może lekką ręką do 120km/h.
  • #20 13591844
    Poziom 43  
    Ponoć już wszedł przepis i dobrze.
  • REKLAMA
  • #21 13591999
    Darnok1998
    Poziom 10  
    Jaki przepis???
  • #22 13592148
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Będą padać jak muchy. Sam od dziecka jezdzilem różnymi wynalazkami typu ogar, jawka, wska,..... Teraz mam Virago które z natury jest spokojne, ale wiem też że nie umiejetnie potraktowane potrafi pokazać rogi. Trochę kilosòw już zwinałem i wiem że jeszcze wielu rzeczy o jeździe nie wiem. A co będzie jak jakiś kolo wsiądzie na automat , odkręci manete i rozbuja się do tych 120-140 km/h. To jak by strzelać z broni na oślep.
  • #23 13593002
    Madrik
    Ewolucja i dobór naturalny. Durnoty same się wyeliminują. Demokracja dopuszcza prawo o decydowaniu o własnym losie.

W USA jeżeli zdasz egzamin teoretyczny z przepisów, masz prawo jeździć motorem po drogach publicznych w dzień. Kiedy się podszkolisz, zdajesz praktyczny egzamin i już. Dostajesz stałe, i możesz jeździć zawsze.

Nikt nie robi żadnych trudności. Ktoś chce jeździć dowolnym pojazdem - jest to jego wybór i jego odpowiedzialność.

Tylko u nas są urzędnicze bariery, które wcześniej stawiała komuna a później Bruksela.
    Jest to po prostu jakaś forma władzy, móc ludziom na coś zezwalać lub nie. A potem wszystkich kontrolować i karać odstępców. Taka preorwellowska dyktaturka, która pomału dojrzewa w prawdziwe zagrożenie.
  • #24 13603027
    benekpp
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    U nas by to nie przeszło, bo ludzie są nauczeni, że za wszystko odpowiada władza i państwo. Boją się brać los we własne ręce.
  • #25 13603118
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    ojcio napisał:
    Na wstępie warto wskazać, iż przepis ten odnosi się do „pojazdów”, czyli wszystkich środków transportu (zarówno mechanicznych, jak i niemechanicznych), do prowadzenia których wymagane jest uprawnienie.
    Możesz napisać co to takiego jest pojazd niemechaniczny? Jedyne dwa, które przychodzą mi do głowy to miotła i latający dywan :P
  • #26 13603271
    ojcio
    Poziom 18  
    c4r0 Furmanka i dorożka również wymagają uprawnień (chyba że się coś zmieniło)
  • #27 13603382
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Nie rozumiem co ma wspólnego furmanka i dorożka oraz uprawnienia z tym o co zapytałem :|
  • #28 13603383
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    ojcio napisał:
    ... Furmanka i dorożka również wymagają uprawnień (chyba że się coś zmieniło)

Np. takimi wystarczającyi uprawnieniami na dorożkę, furmankę czy też rower lub motorower jest m.in. posiadanie dowodu osobistego
  • #29 13604389
    Poziom 43  
    c4r0 napisał:
    Możesz napisać co to takiego jest pojazd niemechaniczny? Jedyne dwa, które przychodzą mi do głowy to miotła i latający dywan

E tam wanny samojezdne o pojemności powyżej 120l, wehikuły czasu, taczki spalinowe jedno i dwukołowe, walce drogowe z wodnymi kołami,...... mam takie prawo jazdy od dawna.
  • #30 13604430
    Darnok1998
    Poziom 10  
    Dzisiaj rozmawiałem z policjantem i wszystko mi wytłumaczył :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię jazdy skuterem bez karty motorowerowej, która obecnie nie istnieje, a zamiast niej wymagane jest prawo jazdy kategorii AM. Użytkownicy zwracają uwagę, że jazda bez uprawnień może skutkować mandatem w wysokości 500 zł oraz zakazem dalszej jazdy. W przypadku wypadku, brak uprawnień może prowadzić do poważnych konsekwencji finansowych, ponieważ ubezpieczyciel nie pokryje kosztów. Policja zawsze sprawdza dokumenty, w tym prawo jazdy oraz dowód rejestracyjny i OC. Osoby, które ukończyły 18 lat przed wprowadzeniem nowych przepisów, mogą prowadzić skutery, pod warunkiem, że pojazd ma automatyczną skrzynię biegów. W przyszłości planowane jest wprowadzenie przepisów umożliwiających posiadaczom prawa jazdy kategorii B prowadzenie motocykli do 125 cm³.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA